Apidra sau insulina glulisine

Apidra este denumirea comerciala pentru analogul de insulina umana glulisine. Apidra este utilizata in tratamentul diabetului pentru scaderea glicemiei. Apidra poate fi utilizata atat de copiii peste patru ani, cat si de adultii cu diabet zaharat tip 1 sau diabet zaharat tip 2 insulino-necesitant sau diabet LADA.

CUM FUNCTIONEAZA APIDRA?

Insulina glulisine face parte din clasa insulinelor ultra-rapide. Aceasta inseamna ca ea isi incepe actiunea in circa 15 minute din momentul injectarii. Spre deosebire de insulinele ultra-rapide, insulinele rapide isi incep actiunea in 30 pana la 60 de minute. Insulinele cu actiune lenta isi incep actiunea intre doua si patru ore de la injectare.

Apidra sau insulina glulisineApidra este comercializata de Sanofi-Aventis. Sanofi-Aventis comercializeaza si insulina cu actiune lenta glargin, cunoscuta sub denumirea comerciala de Lantus. Cele doua insuline (Apidra si Lantus) pot fi administrate impreuna, ba mai mult ar trebui sa urmati un tratament cu insulina lenta, in cazul in care urmati tratament cu insulina glulisine.

Insulina glulisine actioneaza pentru doua pana la patru ore in total, asadar va trebuie un alt tip de insulina pentru a va acoperi nevoile intre mese si peste noapte.

CUM SE ADMINISTREAZA INSULINA GLULISINE?

Apidra este disponibila sub mai multe forme. Puteti sa o injectati subcutan cu ajutorul unui ac, puteti sa o atasati unei pompe de insulina, puteti sa o primiti sub forma unui pen de insulina preumplut. Deasemenea insulina glulisine poate fi administrata intravenos, daca sunteti in spital.

Daca utilizati un pen preumplut de insulina sau un stilou de insulina de unica folosinta, trebuie sa retineti ca acestea trebuiesc tinute in frigider pana cand sunteti gata sa le utilizati. De indata ce incepeti sa utilizati un stilou de insulina, trebuie sa stiti ca acesta mai este valabil pentru inca 28 de zile in conditii de temperatura ce nu depasesc 25 de grade Celsius.

CAND AR TREBUI SA IAU APIDRA?

Apidra sau insulina glulisine

Insulina glulisine este cunoscuta ca insulina prandiala sau insulina ce se utilizeaza numai la masa. Ea a fost conceputa pentru a fi administrata doar atunci cand mancati, pentru a actiona asupra cresterilor glicemice de dupa masa. Deasemenea insulina glulisine mai este utilizata si pentru corectarea hiperglicemiilor la persoanele cu diabet zaharat tip 1 sau la cei care au primit aceasta indicatie.

Este aprobata pentru injectare cu 15 minute inainte de masa sau cu cel mult 20 de minute dupa inceperea mesei.

Studiile au aratat ca insulina glulisine are o actiune mai rapida si o durata mai mare de actiune decat insulina lispro, alta insulina din aceiasi clasa.

Cu toate ca insulina glulisine actioneaza mai rapid decat insulina umana atunci cand este injectata, cele doua tipuri de insuline analog si umana isi incep efectul la fel de repede in cazul in care sunt administrate intravenos.

CAND A FOST APIDRA APROBATA?

Apidra sau insulina glulisine

Sanofi-Aventis a primit aprobarea pentru a comercializa Apidra pentru utilizarea la adulti in Aprilie 2004. Patru ani mai tarziu,  Apidra a fost aprobata pentru utilizarea la copiii cu diabet de peste patru ani.

In 2007, Apidra a fost aprobata pentru a fi utilizata intravenos la pacientii cu diabet spitalizati. Iar in februarie 2009, stiloul de unica folosinta Solostar a fost aprobat pentru utilizarea cu Apidra.

CARE SUNT EFECTELE SECUNDARE ALE APIDREI?

Ca si in cazul altor insuline, exista riscul de hipoglicemie. Asigurati-va ca stiti sa recunoasteti semnele de hipoglicemie si ca stiti sa tratati episodul hipoglicemic. Atunci cand incepeti pentru prima data o noua insulina, testati-va mai des pentru a vedea modul in care va raspunde organismul.

Apidra sau insulina glulisine

Daca urmati tratament cu orice medicament cunoscut ca anti-adrenergic (ca beta-blocante, clonidina, guanetidine si reserpine), este posibil sa intampinati probleme in recunoasterea unui episod hipoglicemic daca va administrati Apidra. In acest caz membrii familiei, colegii de apartament si alte persoane din jurul dumneavoastra ar trebuie sa stie sa recunoasca hipoglicemia si sa o trateze.

Daca suferiti de alergie la insulina glulisine, nu trebuie sa urmati tratament cu Apidra. Daca observati semne de alergie, ca iritatii sau umflaturi, trebuie sa luati un medicament antialergic pentru a trece peste aceste probleme. Trebuie sa vorbiti cu medicul diabetolog de indata ce observati aceste efecte, pentru ca alergia poate duce la situatii amenintatoare de viata.

Apidra poate genera reactii locale in zona de injectare, reactii ce includ cresterea testului adipos. Asigurati-va ca rotati locurile de injectare si ca spalati zona inainte de injectare pentru a reduce riscul de infectie.

Sursa: Diabetes Daily

Acest articol nu este comandat de firma ce comercializeaza Apidra, iar autoarea nu are niciun avantaj in prezentarea acestui articol. Articolul acesta isi doreste sa informeze bolnavii de diabet si apartinatorii acestora.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *