Diabetul LADA

Diabetul LADA inseamna Latent Autoimmune Diabetes of Adulthood respectiv Diabetul latent autoimun al adultului. Diabetul LADA este o forma de diabet zaharat tip 1 care progreseaza mai lent, manifestandu-se la varsta adulta.

Diabetul LADA are tendinta de a se dezvolta mai incet ca diabetul zaharat tip 1 din copilarie, iar pentru ca diabetul LADA poate mima cateodata diabetul zaharat tip 2, este posibil ca medicii sa il confunde cu diabetul zaharat tip 2.

Prof. David Leslie ne ofera o definitie:

LADA este definit ca un diabet diagnosticat la inceput ca non-insulino-dependent la persoanele cu varste intre 30 si 50 de ani cu anticorpi GAD pozitivi.

CUM SE COMPARA DIABETUL LADA CU ALTE FORME DE DIABET?

LADA poarta cateodata numele de diabet zaharat tip 1.5. Acesta nu este un termen oficial, insa ilustreaza faptul ca LADA este o forma de diabet zaharat tip 1 care imparte cateva caracteristici ale diabetului zaharat tip 2.

Diabetul LADACa o forma de diabet zaharat tip 1, diabetul LADA este o boala autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca si omoara celulele producatoare de insulina.

Motivul pentru care LADA poate fi adesea confundat cu diabetul zaharat tip 2 este pentru ca apare dupa o perioada mai lunga de timp, in comparatie cu diabetul zaharat tip 1, ce apare in copilarie sau la adultul tanar.

In timp ce diabetul zaharat tip 1 tinde sa se dezvolte mai rapid, cateodata in cateva zile, LADA se dezvolta mai greu, cateodata pe o perioada de ani.

SIMPTOMELE LADA

Primele simptome LADA includ:

  • senzatia de oboseala permanenta sau oboseala post-prandiala;
  • foame ce apare foarte curand dupa masa.

Pe masura ce LADA se dezvolta, abilitatea unei persoane de a produce insulina va scade gradual si aceasta va duce la simptome ca:

  • o sete greu de potolit;
  • nevoia de urinare frecventa;
  • vedere incetosata.

Este foarte important sa recunoasteti simptomele inca de la inceput, deoarece diagnosticul LADA intarziat creste riscul de a dezvolta complicatiile diabetului.

Amorteala de la nivelul picioarelor poate fi un semn de neuropatie (afectarea nervilor) asadar daca acest simptom apare in mod regulat, mai ales alaturi de celelalte simptome listate mai sus, este bine sa mergeti la un medic diabetolog.

CUM SE PUNE DIAGNOSTICUL DE LADA?

Diagnosticul de LADA se realizeaza prin examinarea prezentei unui nivel ridicat de autoanticorpi pancreatici printre pacientii care au fost recent diagnosticati cu diabet, dar care nu necesita insulina.

Un test al anticorpilor GAD poate masura prezenta acestor anticorpi.

Acesti anticorpi pun diagnosticul de LADA si pot deasemenea prezice rata de progresie catre dependenta de insulina.

Alt test ce poate fi facut este peptidul C. De mentionat ca testele pentru peptid C pot sa nu fie foarte precise in diagnosticul diabetului LADA la pacientii ce se afla la inceputul bolii.

Diabetul LADADiabetul LADA reprezinta un tip specific de diabet ce afecteaza adultii. El prezinta cateva asemanari atat cu diabetul zaharat tip 1, cat si cu diabetul zaharat tip 2 si poate fi adesea diagnosticat ca unul dintre ele in loc de LADA.

Denumirea LADA provine de la Latent Autoimmune Diabetes of Adults. Latent inseamna ca se dezvolta incet – cam la fel cum o face diabetul zaharat tip 2. Autoimun inseamna ca propriul organism ataca celulele producatoare de insulina, ca in diabetul zaharat tip 1.

LADA are simptomele clasice de diabet. Acestea sunt: sete exagerata, nevoie exagerata de a urina, oboseala, gura uscata, vedere incetosata, vindecarea grea a taieturilor si a bataturilor.

Semnale ce pot indica LADA includ aparitia simptomelor intr-o perioada de cateva saptamani sau mai mult, prezenta unei persoane cu diabet zaharat tip 1 in familie sau cu alta boala autoimuna ca artrita reumatoida sau boala celiaca.

Daca una sau mai multe dintre aceste semne se aplica este foarte posibil sa vi se indice testarea anticorpilor GAD pentru a ajuta la diagnosticul corect al diabetului. Termenul GAD provine de la dexarboxilaza acidului glutamic.

LADA este o forma de diabet zaharat care nu este complet inteleasa si nu toti medicii pot separa aceasta forma de diabet de alte forme.

Nu se intampla rar ca diabetul zaharat LADA sa fie diagnosticat ca diabet zaharat tip 2 in unele cazuri.

Exista cateva dezbateri legate de modul de tratament al diabetul zaharat tip LADA. Unele persoane pot urma tratament cu tablete ca metformin pe cand alti oameni pot urma tratament cu insulina.

Insulina poate creste riscul de hipoglicemie, dar poate ajuta la incetinirea distrugerii celulelor pancreatice producatoare de insulina. Ca si in cazul altor tipuri de diabet, o alimentatie sanatoasa, o dieta echilibrata si exercitiu fizic zilnic este recomandat.

Reducerea consumului de carbohidrati in favoarea legumelor sarace in amidon ar trebui sa ajute la reglarea glicemiei.

DIABETUL LADA POATE FI DIAGNOSTICAT GRESIT

Asa cum am mai spus, din cauza varstei la care se pune diagnosticul, LADA poate fi adesea diagnosticat gresit ca diabet zaharat tip 2.

Este bine ca LADA sa fie diagnosticat corect, pentru ca tratamentul aplicat sa fie cel mai bun. Un diagnostic de diabet zaharat tip 2 si un tratament incorect poate duce la pierderea mai rapida a abilitatii de producere a insulinei.

Exista cateva indicatii care pot ajuta in diagnosticul LADA. Acestea includ:

  • absenta unui sindrom metabolic: obezitate, hipertensiune arteriala si nivel crescut de colesterol;
  • prost control al hiperglicemiei in ciuda utilizarii agentilor orali;
  • dovezi ale altor boli autoimune (precum Graves si anemia).

De retinut ca unele persoane cu LADA pot prezenta caracteristicile unui sindrom metabolic, pot fi supraponderale sau obeze, asadar diagnosticul de LADA poate fi mai complicat.

CUM ESTE LADA TRATAT?

Deoarece diabetul LADA se dezvolta incet, o persoana ce sufera de LADA poate produce singur insulina suficienta pentru a mentine glicemia sub control, fara sa aiba nevoie de insulina exogena timp de cateva luni sau cateodata ani de la diagnostic.

Diabetul LADAInsulina insa va fi necesara la un moment dat din viitor.

In unele cazuri, terapia cu insulina poate fi intarziata. Cu toate acestea, nu exista nicio dovada care sa sugereze ca inceperea tratamentului cu insulina mai devreme dupa diagnosticul LADA va ajuta la pastrarea mai buna a functiei pancreatice.

Testarea regulata a glicemiei este recomandata la persoanele cu diabet zaharat LADA la fel ca in cazul diabetului zaharat tip 1.

Aceasta inseamna ca se recomanda testarea glicemiei inainte de fiecare masa si inainte de culcare.

CARE SUNT COMPLICATIILE LEGATE DE DIABETUL LADA?

Cetoacidoza este o complicatie pe termen scurt a diabetului LADA, mai ales in momentul in care pancreasul si-a pierdut abilitatea de a produce insulina.

Persoanele cu LADA ar trebui sa cunoasca simptomele de cetoacidoza si modul in care se testeaza cetonele daca este nevoie.

Riscul de complicatii pe termen lung ale diabetului vor fi similare cu riscurile pentru pacientii cu diabet zaharat tip 1 si diabet zaharat tip 2.

Complicatiile pe termen lung ale diabetului includ:

  • bolile cardiovasculare si accidentul vascular cerebral;
  • retinopatia (boala retiniana);
  • nefropatia (boala renala);
  • neuropatia (boala nervilor);
  • probleme cu picioarele.

CARE ESTE TRATAMENTUL LADA?

Tratamentul LADA trebuie sa se axeze pe controlul hiperglicemiei si pe preventia aparitiei altor complicatii.

Este important sa se mentina functia beta-celulara la pacientii cu LADA pe cat de mult posibil. Insulina poate fi utilizata in tratamentul LADA, la fel ca si metforminul si tiazolidindionele.

Orice tratament care poate restaura functia beta-celulara poate fi luat in considerare.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *