Flora intestinala legata de aparitia diabetului

Recent s-a observat o legatura intre flora intestinala (bacterile ce ajuta la digestie la nivelul intestinului) si aparitia diabetului zaharat tip 2.

Flora intestinala legata de aparitia diabetuluiUn studiu american a analizat modul in care apare sindromul metabolic. Sindromul metabolic se refera la un cumul de afectiuni printre care mentionam:

  • obezitate abdominala;
  • dislipidemie;
  • hipertensiune arteriala;
  • rezistenta la insulina.

Echipa de cercetatori de la Institutul de Stiinte Biomedicale din Georgia afirma ca a gasit o legatura intre flora intestinala si aparitia insulino-rezistentei. Rezistenta la insulina reprezinta unul din factorii ce duc la aparitia diabetului zaharat tip 2.

Flora intestinala si diabetul zaharat

„Alterarea florei intestinale a fost asociata cu boli metabolice ca obezitatea si diabetul zaharat tip 2, insa mecanismele prin care aceasta se intampla, raman inca neclare.” a spus profesorul Andrew Gewirtz, specialist in cercetarea imunitatii innascute, microbiom, inflamatia intestinala si diabet.

Flora intestinala legata de aparitia diabetuluiProfesorul Gerwirtz a mai adaugat: „Studiile anterioare pe soareci de laborator au aratat ca bacteriile intestinale sunt capabile sa promoveze inflamatia. Inflamatia duce mai departe la boli metabolice.”

In cadrul studiului au fost recrutate persoane cu varsta de cel putin 21 de ani. Participantii la studiu nu aveau alte probleme majore de sanatate, in afara diabetului zaharat de tip 2.

Au fost prelevate biopsii din colonul stang si au fost studiate.

Studiul a aratat ca exista o legatura intre flora microbiana si aparitia disglicemiei asociata cu rezistenta la insulina.

Dr. Samuel Klein, seful diviziei de geriatrie si stiinta nutritionala de la Universitatea Washington din cadrul Centrului medical de cercetare in diabet a declarat: „Datele sunt impresionante si tocmai au deschis un domeniu nou de investigatie al functiei metabolice si al diabetului zaharat tip 2.”

Acest studiu a dat nastere altor cercetari legate de modul in care bacteriile invadeaza colonul si legatura acestora cu diabetul zaharat.

Constatarile studiul au fost publicate in revista Gastroenterologie si hepatologie celulara si moleculara.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *