Betta Splendens

Betta Splendens au facut parte din familia Gourami sau Osphronemidae, apoi au fost mutati in familia Anabantidae. Caracteristica acestei familii este dezvoltarea unui aparat respirator suplimentar ce le permite respiratia in aerul atmosferic. Pestii Betta Splendens mai sunt cunoscuti si sub numele de pesti luptatori siamezi. Numele vine din numele thailandez ikan bettah, stramosii sai venind din Thailanda si Cambodgia. Stramosii sai se numeau pla – kad sau trey krem cuvinte ce inseamna pestele luptator. Betta Splendens actuali provin din Asia de Sud – Est.

Betta Splendens sunt pestii ideali pentru incepatorii in acvaristica, pe langa faptul ca sunt deosebit de frumosi, ei nu sunt pesti pretentiosi, putand trai extrem de bine intr-un mediu ce nu este extrem de bine primit de alti pesti de acvariu. In cazul pestilor Betta Splendens nu trebuie sa va faceti griji in ceea ce priveste tipul de nisip pe care il alegeti, tipul de acvariu sau ph-ul apei. Ei pot trai extrem de bine intr-un acvariu de dimensiuni mici sau chiar in borcane.

Singura pretentie pe care o au Betta Splendens se refera la temperatura apei, care trebuie sa fie intre 26 – 30 grade Celsius cu variatii de 1 – 2  grade,  desemenea este indicat sa populati acvariul cu plante, care pot fi plutitoare sau interioare. Au tendinta de a se ascunde asa ca amenajarea unei grote sau achizitionarea unor castele concepute special pentru ei este recomandata. Schimbarea apei se face in functie de dimensiunile acvariului, un acvariu mare avand nevoie de schimbarea apei la 2 saptamani, in timp ce un borcan are nevoie de o curatire o data sau de doua ori pe saptamana. Ca regula generala in momentul in care pestele isi petrece mai mult timp pe fundul acvariului, inseamna ca apa este murdara si trebuie schimbata. Pentru curatirea acvariului prin schimbarea apei este nevoie de apa invechita, nu folositi sub nici o forma apa direct de la robinet pentru ca aceasta contine nenumarate substante dezinfectante care ii dauneaza pestelui, putand sa il imbolnaveasca sau chiar sa il omoare. Va recomandam sa puneti apa in recipiente si sa o lasati timp de 24 – 30 de ore, inainte de a o folosi pentru acvariul dumneavoastra.

Betta Splendens sunt pesti care nu se imbolnavesc usor cu conditia sa le mentineti conditiile de temperatura si sa aveti suficient de multa grija in ceea ce priveste curatenia apei, deasemenea va recomandam ca la 4 litri de apa sa puneti o lingura de sare grunjoasa in acvariul ce il amenajati pentru aceasta superba specie de pesti.

Ceea ce ii atrage pe majoritatea oamenilor la pestii de acest tip este frumusetea lor data atat de volanele care par a fi din voal, dar si de pigmentul iridescent datorita caruia pestii par sa isi schimbe culoarea de fiecare data cand sunt priviti tocmai pentru ca razele de lumina nu cad niciodata in acelasi sens pe corpul lor.

Exista mai multe tipuri de cozi pe care le putem gasi la pestii Betta Splendens printre care mentionam:

Betta Splendens

– coada tip voal – este asimetrica si are doar doua randuri;
– coada dubla sau double – tail – este impartita in doua segmente, iar aripioara dorsala este de doua ori mai mare;
– coada semirotunda sau halfmoon – este de forma unei semiluni si este vaporoasa;
– coada delta – asemantoare cu halfmoon, dar cu marginea mai ascutita;
– coada funtail – asemanatoare cu coada delta numai ca este mai rotunjita;
– coada crowntail – este o coada extrem de vaporoasa dand impresia unor volanase;
– coada combtail – este o versiune mai mica a cozii crowntail.

Desi sunt pesti pasnici, masculii au tendinta de a fi extrem de agresivi. Pentru a evita neplacerile introduceti in acvariu pesti cu acelasi tip de coada, pentru ca daca introduceti un peste cu o coada mai stufoasa el va fi agresat, iar volanele ii vor fi pur si simplu smulse. Acelasi lucru se intampla si daca introduceti aceasta specie de pesti impreuna cu alte specii agresive care vor considera volanele lor hrana zilnica. Chiar daca femelele nu sunt exemplare la fel de frumoase ca masculii, evitati sa puneti doi masculi din aceasta specie intr-un acvariu pentru ca se vor bate si chiar se pot omori.

Imperecherea la Betta Splendens este un spectacol in sine, totul se face cu buna stiinta si intr-un mod organizat. Betta Splendens nu se inmultesc prin pui vii, ci prin icre, tocmai de aceea ritualul de imperechere este unul deosebit. Pentru a imperechea acesti minunati pesti de acvariu, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele puncte descrise mai jos:

– femela acestei specii se adapteaza mai greu asa ca ea va trebui introdusa in acvariul amenajat special pentru imperechere cu 24 de ore inaintea introducerii masculului, in momentul in care va fi pregatita pentru imperechere pe corpul femelei va aparea o dunga transversala, mult mai vizibila pe exemplarele mai deschise la culoare;
– acvariul nu trebuie sa aiba nisip de nici un fel ca baza;
– plantele recomandate sunt plantele plutitoare ce il vor ajuta pe mascul sa produca spuma in care va depune icrele, dar si o planta interioara pe care o fixati cu un plumb;
– dupa depunerea icrelor femela trebuie scoasa din acvariu;
– masculul trebuie lasat pana ce pestisorii sunt capabili sa inoate singuri.

Daca indepliniti toate aceste conditii veti avea parte de un puiet rezultat dintr-un ritual de imperechere deosebit, care odata urmarit va fi greu de uitat.

Articol realizat pentru Descoperim Lumea Impreuna.

1,063 total views, 1 views today

Lasa un mesaj

content protection plugin by http://jaspreetchahal.org