Numararea carbohidratilor

Numararea carbohidratilor reprezinta o metoda ce va ajuta sa intelegeti efectul carbohidratilor asupra glicemiei.

Pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1, dar si pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2 care necesita tratament cu insulina, numararea carbohidratilor reprezinta o modalitate corecta de ajustare a cantitatii de carbohidrati consumati cu doza corecta de insulina.

Numararea carbohidratilorPentru pacientii cu diabet zaharat tip 2 care nu necesita insulina, numararea carbohidratilor reprezinta o modalitatea prin care isi pot controla mai bine nivelul glicemiei. Numarand constant carbohidratii, diabeticii pot observa in mod direct cum acestia le afecteaza glicemia si nu numai. Carbohidratii pot duce si la crestere in greutate.

Numararea carbohidratilor cere rabdare si perseverenta. Diabeticii trebuie sa invete numarul de carbohidrati continuti in fiecare aliment, felul carbohidratilor, urmand ca apoi sa ii adune si sa ajusteze doza de insulina sau de medicamente antidiabetice orale. Nu este o slujba usoara, insa reprezinta singura cale prin care managementul diabetului poate sa aiba succes.

CE SUNT CARBOHIDRATII?

Fiecare carbohidrat pe care il consumam este transformat in glucoza. Prin urmare fiecare carbohidrat pe care il consumam are un impact direct asupra glicemiei.

Carbohidratii sunt de obicei gasiti in urmatoarele alimente:

  • cereale (paine, paste etc);
  • fructe;
  • legume;
  • radacinoase (cartofi, cartofi dulci);
  • majoritatea bauturilor alcoolice (bere, cidru, cocktail);
  • deserturi;
  • majoritatea lactatelor, mai putin branza;
  • zahar inclusiv zaharoza, fructoza, dextroza, maltoza.

NUMARAREA CARBOHIDRATILOR – CUM SE FACE?

Majoritatea oamenilor numara carbohidratii cu ajutorul gramelor, o gustare ar trebui sa contina circa 15 carbohidrati.

Majoritatea alimentelor contin doar partial carbohidrati (desi unele alimente sunt compuse doar din carbohidrati), insa efectul a 15 grame de carbohidrati va fi acelasi fie ca este vorba de paine, biscuiti sau alte alimente.

Numararea carbohidratilorPentru a fi siguri de numarul de carbohidrati continut in aceste alimente, este necesar sa utilizati eticheta, carti de nutritie sau programe pe computer, un cantar si o lista cu carbohidrati.

Exista doua metode prin care puteti numara carbohidratii: numararea elementara a carbohidratilor si numararea riguroasa a carbohidratilor.

Ambele metode implica un calcul al numarului total de carbohidrati dintr-un aliment, cunoscand numarul total de carbohidrati pe care il puteti manca, apoi ajustarea numarul de carbohidrati la portia necesara si la doza de insulina necesara.

NUMARATOAREA ELEMENTARA A CARBOHIDRATILOR

Numaratoarea elementara a carbohidratilor va poate invata modul in care anumite alimente va pot afecta nivelul glicemiei. Telul este consumarea unui numar consistent de carbohidrati zilnic. Acest tip de dieta este mai potrivita pentru persoanele ce sufera de diabet zahara tip 2 non-insulino-necesitant.

Medicul diabetolog va poate sfatui asupra numarului total de carbohidrati pe care ar trebui sa ii consumati pe zi in functie de medicatia pe care o urmati, greutatea corporala si controlul diabetului per total. Atunci cand primiti diagnosticul de diabet, medicul dumneavoastra va spune numarul exact de carbohidrati pe care il puteti manca pe zi, dar si la fiecare masa.

NUMARATOAREA RIGUROASA A CARBOHIDRATILOR

Numararea carbohidratilorNumaratoarea riguroasa a carbohidratilor, cunoscuta si sub numele de numaratoarea avansata a carbohidratilor, poate fi folosita de persoanele ce sufera de diabet aflat in tratament cu insulina rapida. Pentru a numara carbohidratii, veti utiliza o ratie insulina-per-carbohidrati, care calculeaza de cat de multa insulina aveti nevoie pentru a acoperi numarul de carbohidrati de la masa.

O ratie utilizata in mod comun este o unitate de insulina rapida la 10 grame de carbohidrati. Insa acest raport poate varia de la persoana la persoana, este posibil ca ratia dumneavoastra sa fie de 1 la 15 sau 2 la 10 sau orice alta varianta. Asadar, spre exemplu, daca ratia dumneavoastra este de 1:15, daca veti consuma 45 de grame de carbohidrati la o masa, va trebui sa va injectati trei unitati de insulina.

Ratia de insulina poate deasemenea sa difere pe parcursul zilei.

NUMARATOAREA CARBOHIDRATILOR – EXEMPLU

Domnul John Doe are urmatoarea ratie de insulina la numarul de carbohidrati:

  • Mic-dejun: 2 : 10 adica 2 unitati de insulina rapida la 10 grame de carbohidrati;
  • Pranz: 1.5 : 10 adica 1,5 unitati de insulina rapida la 10 grame de carbohidrati;
  • Cina: 1 : 10 adica 1 unitate de insulina rapida la 10 grame de carbohidrati.

Medicul diabetolog trebuie sa va ajute sa ajustati numarul de unitati cu numarul de carbohidrati. Asigurati-va ca pastrati un carnetel cu toate glicemiile pentru a vedea modul in care ratia va afecteaza glicemia. Este posibil sa trebuiasca sa injectati doze de corectie de insulina in cazul in care glicemia are tendinta de a urca. Ar trebui sa discutati dozele de corectie cu medicul dumneavoastra diabetolog.

Numararea carbohidratilor o sa va ia ceva timp, iar la inceput va fi necesar sa va cantariti mancarea in permanenta.

Daca puteti sa va axati pe anumite alimente si sa urmariti modul in care acestea va afecteaza glicemia, atunci veti intelege cel mai bine care sunt alimentele ce vi se potrivesc cel mai bine.

Nu trebuie sa fiti diabetic pentru a face asta, numararea carbohidratilor reprezinta un mod sanatos de a trece prin viata.

Numararea carbohidratilorExista un cod de culoare pe care diabeticii il cunosc deja si anume: alimentele rosii, portocalii si verzi. In cazul alimentelor verzi consumul nu este restrictionat, alimentele portocalii se pot consuma cu restrictie, iar alimentele cu rosu sunt interzise.

Este mai usor pentru diabetici intr-un fel, pentru ca ei stiu ca pot manca alimente ca branza spre exemplu, care nu va avea un efect masiv asupra glicemiei. Branza este grasa insa, ea contine grasime si proteine – asadar trebuie sa va cunoasteti starea de sanatate si sa ajustati in mod corect cantitatile.

Multi carbohidrati apar in partea de mijloc, in alimentele portocalii – ei va vor da energie destul de repede. Painea neagra spre exemplu va creste glicemia mult mai incet, mergand in paralel cu actiunea insulinei.

Alimentele cu rosu cresc glicemia mult mai repede, iar insulina nu reuseste sa tina pasul cu ele. Sistemul semafor s-a dovedit a fi extrem de eficient.

Un alt instrument de foarte mare ajutor este reprezentat de eticheta: Cititi eticheta! Nu va uitati doar la continutul de zahar, ci la continutul de carbohidrati care este in mod sigur mult mai important. Exista insa multe alte alimente prost etichetate pe piata. Ele va pot spune ca nu contin zahar, dar sunt pline de carbohidrati; asadar daca veti considera ca le puteti manca, pentru ca nu contin zahar, va veti insela amarnic.

Trebuie, deasemenea, sa mai luati in considerare Indexul Glicemic. De exemplu, daca consumati un sandvis cu branza cu muraturi, atunci nu mancati doar carbohidrati. Painea reprezinta carbohidratii, branza este proteine si grasime, iar muratura reprezinta carbohidrati si ceva zahar, asadar va elibera energie foarte rapid. Ceea ce vrem sa spunem, este ca nu mancati un singur tip de nutrient, ci mancati mixt. Modul de absorbtie este in acest fel afectat. Rata de eliberare poate fi diferita de rata de eliberare ce se inregistreaza atunci cand consumati banane toata ziua.

Majoritatea oamenilor mananca variat si de aici apar varfurile glicemice. Ca diabetic trebuie sa stiti:

  • cati carbohidrati sunt in masa pe care o consumati;
  • ce fel de carbohidrati sunt si modul in care acestia vor elibera energie;
  • cum puteti ingemana cantitatea de insulina cu carbohidratii;
  • cum puteti ajunge la un control glicemic bun.

DE CE AM NEVOIE PENTRU NUMARAREA CARBOHIDRATILOR?

Multi diabetici au cantar, dar si alte dispozitive de masurare pentru volum. Majoritatea etichetelor dau atat greutatea, cat si volumul, insa unele nu.

Numararea carbohidratilorUrmatoarele dotari tehnice va pot ajuta cu numaratoarea de carbohidrati:

  • etichetele, cantarul si calculatorul;
  • utilizarea cantarului va ajuta sa masurati carbohidratii din anumite alimente incepand cu fructe si legume si ajungand pana la orez si cereale. Puteti folosi eticheta sau puteti consulta diferitele table de pe Internet, dar si cartile de nutritie;
  • nu va grabiti atunci cand numarati carbohidratii, pentru ca este mai usor sa faceti greseli, mai ales daca matematica nu este punctul dumneavoastra forte;
  • aveti in vedere ca unele alimente au un numar diferit de carbohidrati in functie de gradul de pregatire: crude sau gatite. Pot exista diferente foarte mari, asa ca fiti foarte atenti la acest aspect;
  • cartile de nutritie si resursele online va pot oferi informatii utile si un mod rapid si usor de a cauta informatii nutritionale pe baza de marca. Multe retete de bucate includ informatii detaliate despre carbohidrati.

CE SPUNE COMUNITATEA DESPRE NUMARAREA CARBOHIDRATILOR?

Va prezentam mai jos cateva pareri ale unor diabetici despre regimul din diabet si modalitatile cele mai eficiente de a mentine controlul. Aceste pareri sunt neavizate medical, se bazeaza pe propria experienta a unor oameni ce in lupta cu boala au reusit sa ii cunoasca multe secrete.

Va prezentam aceste pareri in speranta ca va vor ajuta.

Domnul Carbsrok:

Trebuie sa va numarati carbohidratii din mancare. Va sfatuiesc sa vorbiti cu medicul diabetolog si sa ii spuneti asa: „Uite, sunt complet debusolat. Trebuie sa ma ajuti sa reusesc cu chestia asta.” Apoi luati un pix si o hartie, pentru ca va trebui sa va notati. Cereti-i lamuririle necesare legate de carbohidrati. Intrebati cum sa ajustati insulina cu numarul de carbohidrati. Trebuie sa intelegeti ce inseamna un index glicemic mare si ce inseamna un index glicemic mic. Luati-o pe rand, nu incercati sa cuprindeti totul intr-o zi, veti fi depasiti si nu veti ajunge la rezultatul dorit.

Doamna Copepod:

Majoritatea etichetelor ofera informatii despre numarul de carbohidrati – trebuie sa numarati numarul total de carbohidrati, nu doar zaharul. Deasemenea nu uitati ca unele alimente au un numar diferit de hidrati in functie de pregatire, adica daca sunt sau nu gatite. Dupa ce ati cantarit un aliment de mai multe ori acasa, ajungeti sa puteti estima greutatile din vedere, iar asta va ajuta atunci cand mancati in oras. Pentru fructe si legume va trebui sa aveti la indemana un ghid, fie o carte, fie o varianta online.

Domnul Gazhay:

As incuraja orice diabetic sa urmeze cursul DAFNE, chiar si cei care urasc sa numere carbohidrati. Este foarte important sa aflati tot ce trebuie sa stiti, inainte de a decide daca veti incepe sau nu, sa numarati carbohidratii.

Doamna Wallycorker:

In ultimele cinci luni dupa ce am participat la cursuri despre numararea carbohidratilor am obtinut o hemoglobina glicata de 5.6%, pornind de la o HbA1c de 10%. Deasemenea am pierdut circa 10 kg in aceiasi perioada de timp. Da, este adevarat 10 kg in cinci luni prin simpla numarare a carbohidratilor.

Domnul Hellsbells:

Am fost diagnosticat cu diabet zaharat tip 2 acum aproape 2 ani. Am asteptat 5 luni sa vorbesc cu un dietetician, care m-a sfatuit sa consum mese bazate pe carbohidrati. De fapt, cand i-am spus ca imi numar carbohidratii pentru a imi tine sub control glicemia, dieteticianul mi-a spus ca medicatia mea (metformin) nu va functiona daca eu nu consum suficienti carbohidrati. Deasemenea am intrebat-o despre portii. Mi-a spus ca vom discuta despre asta data viitoare cand ne vom vedea, adica peste 3 luni. Nu cred ca trebuie sa va mai spun ca nu m-am mai intors vreodata.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *