Abordarea tesutului subcutanat (pliul)
Abordarea tesutului subcutanat se face prin realizarea unui pliu la nivelul pielii. Aprecierea grosimii tesutului subcutanat se poate face astfel: se efectueaza abordarea tesutului subcutanat sau pliu corect prin ciupire usoara, prin care veti prinde intre degete aproximativ dublul tesutului adipos din zona respectiva. Daca abordarea tesutului subcutanat/pliului este corecta, adica nu prinde muschiul sau nu prinde doar pielea, distanta dintre degetele dumneavoastra impartita la 2 (pentru ca ati reunit prin ciupitura doua zone alaturate), va da grosimea aproximativa a tesutului adipos din acea zona. Pliul efectuat (manual sau cu caliperul), reprezinta dublul grosimii tesutului subcutanat al unei anumite regiuni. Confirmarea valabilitatii acestei manevre, in scopul aprecierii clinice a grosimii tesutului subcutanat, a venit din multiple verificari ultrasonografice.
Unde trebuie sa ajunga acul?
Acul trebuie sa strabata pielea (epidermul si dermul, care impreuna masoara aproximativ 2 – 4 mm grosime), apoi tesutul subcutanat si sa se opreasca dincolo de jumatatea grosimii lui, adica mai aproape de patura musculara profunda decat de derm. La aceasta adancime s-a demonstrat ca absorbtia insulinei este mai buna.
Putem introduce acul cu atata precizie in tesutul subcutanat, adica adipos?
La persoanele slabe si la copii, acul ajunge frecvent in muschi, spre deosebire de persoanele supraponderale/obeze la care acul se opreste la suprafata tesutului subcutanat. Dupa cum stim, administrarea insulinei intramuscular va conduce la o absorbtie mai rapida si la o durata mai scurta a actiunii sale.
Asadar, administrarea subcutana corecta, inseamna sa ajungeti cu acul in tesutul subcutanat, dar nu in patura musculara. Administrarea insulinei intramuscular se face in mod voit in situatii de hiperglicemie sau cand medicul dumneavoastra diabetolog va sfatuieste.
Pentru copii si persoanele adulte normo/subponderale
Pliul permite detasarea tesutului subcutanat de patura profunda musculara si alipirea a 2 straturi subcutanate alaturate, astfel incat, grosimea sa permita, pe de o parte, estimarea tesutului subcutanat real si pe de alta parte evitarea tesutului muscular. Este de preferat ca pliul sa fie eliberat dupa injectarea insulinei. Eliberarea sa inainte, poate determina alunecarea acului in patura musculara.
Daca pliul are o grosime mica, sub 1 – 2 cm (adica tesutul subcutanat are in realitate aproximativ 0,5 – 1 cm) atunci se va mentine pliul in scopul injectarii corecte, iar acele de 5/6/8 mm vor fi directionate catre baza pliului, oblic la aproximativ 45 de grade sau perpendicular pe pliu. Daca acele sunt mai scurte, se abordeaza zona fara pliu, avand grija sa va opriti in derm.
Daca aveti doar ace de 10/12.7 mm, nu vom introduce tot acul in pliu. In situatii rare la adultul slab, dar frecvente la copil, tesutul subcutanat este insesizabil, adica pliul efectuat pentru aprecierea sa, este mai mic de 1 cm, ceea ce arata ca grosimea tesutului este sub 1/2 cm, Este de preferat in aceasta situatie sa cautati alte zone, chiar daca viteza cu care se absoarbe insulina este una mai putin potrivita. Sfatuiti-va intotdeauna cu medicul dumneavoastra diabetolog.
Cand nu este nevoie de mentinerea pliului pentru administrarea insulinei?
- Daca pliul este de 2 – 3 cm (adica tesutul subcutanat este in realitate 1 – 1,5 cm), mentinerea pliului pentru administrarea insulinei nu este necesara, iar acle de 5/6/8 mm pot fi introduse perpendicular pe suprafata pielii. Daca nu aveti decat ace de 10/12.7 mm veti mentine pliul si-l veti aborda fie perpendicular, fie oblic la baza lui;
- Daca pliul are peste 4 cm grosime (tesutul subcutanat are in realitate peste 2 cm), insulina se administreaza fara pliu, abordand tesutul perpendicular pe suprafata sa, cu ace de 6/8/10/12.7 mm;
- Daca tesutul adipos este gros si foarte gros astfel incat aprecierea sa este facila, iar pliul facut in scopul aprecierii sale arata mult peste 6 cm (adica tesutul gras este in realitate peste 3 cm in acea zona), se vor utiliza ace de 8/10/12.7 mm. Nu este nevoie de pliu pentru injectare, pentru ca astfel va veti indeparta mult de patura subcutanata profunda si chiar veti comprima (apasa) usor tesuturile in timpul abordarii lor perpendiculare.
Aceiasi persoana poate avea nevoie de ace cu lungimi diferite si de tehnici diferite de administrare (cu pliu, fara pliu, cu usoara compresie) functie de regiunea injectata si de acele pe care le aveti.
De ce este important sa nu apara complicatii la locul de administrare a insulinei?
Tesuturile asigura o absorbtie normala si previzibila a insulinelor doar daca sunt sanatoase si sunt abordate corect. Tesutul subcutanat se poate ingrosa, adica hipertrofia (lipodistrofie hipertrofica), indepartand acul si deci si insulina de patura mai profunda a tesutul, incetinind astfel absorbtia.
Tesutul subcutanat se poate subtia sau atrofia (distrofie atrofica), permitand acului sa intre in patura musculara accelerand absorbtia si scurtand durata de actiune a insulinei.
Unele tesuturi afectate arata modificari mai complexe in profunzime (daca sunt investigate ecografic, spre exemplu) decat simpla lor modificare la suprafata, ceea ce pune un semn de intrebare asupra revenirii complete la starea normala, dupa intreruperea administrarii insulinei in acea zona. Este important sa pastrati o cat mai mare suprafata corporala sanatoasa si apta sa primeasca corect insulina.
In situatii particulare ar putea fi utila alcatuirea unei harti (mapping) cu ajutorul unei simple investigatii ultrasonografice care sa memoreze zonele anatomice normale, apte pentru a fi injectate si care sa va ajute sa le evitati, temporar pe cele anormale.
Amintiti-va ca fiecare contact cu medicul diabetolog trebuie sa fie si altceva decat eliberarea unei retete.