Accidentul vascular cerebral si diabetul zaharat

Accidentul vascular cerebral reprezinta o stare acuta in care irigarea creierului cu sange este afectata. Un accident vascular cerebral poate adeseori sa duca la sechele permanente printre care cele mai frecvente sunt problemele de vorbire, paralizie si problemele de vedere.

Factorii de risc ai accidentului vascular sunt similari cu factorii de risc cardiovasculari. Statistic, persoanele cu diabet au un risc mai mare de moarte de cauza cardiovasculara si de accident vascular cerebral in comparatie cu populatia generala.

Prin mentinerea unui echilibru glicemic bun, prin mentinerea colesterolului intre limite, pacientii cu diabet pot sa isi scada riscul de aparitie al oricarui eveniment cardiovascular.

CE ESTE ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL?

Accidentul vascular cerebral apare atunci cand irigarea creierului este intrerupta si celulele creierului sunt distruse.

Exista doua tipuri principale de accident vascular cerebral:

  • accident vascular cerebral ischemic – atunci cand se formeaza un cheag de sange in creier. Opt din zece accidente vasculare sunt de aceasta cauza;
  • accident vascular cerebral hemoragic – atunci cand un vas de sange din creier se rupe si apare hemoragie la nivelul creierului.

Accidentul vascular cerebral poate fi extrem de distructiv fizic, dar poate produce si probleme mentale.

CARE SUNT SIMPTOMELE DE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL?

Simptomele de accident vascular cerebral sunt:

  • modificari la nivelul fetei, accidentul vascular cerebral va afecta adesea muschii de pe o parte a fetei. In consecinta gura si ochii vor aparea mai cazuti in comparatie cu partea neafectata;
  • o persoana care a suferit un accident vascular cerebral nu isi va mai putea ridica unul dintre membre;
  • vorbirea poate fi deasemenea afectata in cazul unui accident vascular cerebral.

Daca observati aceste simptome, trebuie sa sunati de urgenta la salvare pentru ca timpul este foarte important in accidentul vascular cerebral.

Cu cat ajungeti mai repede la spital, cu atat aveti mai multe sanse ca persoana in cauza sa nu ramana cu sechele dupa accidentul vascular cerebral.

Alte simptome ale accidentului vascular cerebral pot include:

  • amorteala sau slabiciune brusca a unei parti a corpului;
  • confuzie;
  • probleme cu vederea;
  • ameteli;
  • pierderea echilibrului;
  • vedere dubla;
  • durere severa de cap.

Cateodata oamenii pot sa aiba un accident vascular cerebral fara sa fie constienti ca au unul. Acest tip de accident vascular cerebral se numeste accident vascular cerebral tranzitor si cateodata mai poarta si denumirea de accident vascular minor.


Orice suspiciune de accident vascular cerebral trebuie sa ajunga de urgenta la spital.

AM RISCUL DE A FACE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL?

Daca aveti diabet zaharat, da, aveti un risc crescut de accident vascular. Alti factori ce cresc deasemenea riscul de accident vascular cerebral includ:

  • fumatul;
  • obezitatea;
  • hipertensiunea arteriala;
  • nivel de colesterol crescut;
  • consumul excesiv de alcool;
  • istoric familial de boala cardiovasculara si accident vascular cerebral.

Persoanele cu diabet zaharat sunt de circa 5 ori mai expuse la boala cardiovasculara ce poate duce la infarct sau accident vascular cerebral.

Daca va tineti diabetul zaharat si complicatiile acestuia sub control, riscul de a face accident vascular cerebral scade.

CE POT FACE PENTRU A EVITA UN ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL?

Un control riguros al diabetului zaharat, dar si al complicatiilor acestuia vor scadea riscul de accident vascular cerebral.

Pastrand glicemia, tensiunea arteriala si colesterolul in tintele terapeutice puteti reduce riscul de accident vascular. Renuntarea la fumat si atingerea, dar si mentinerea unei greutati normale vor scadea deasemenea riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

CUM SE PUNE DIAGNOSTICUL DE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL?

Accidentul vascular cerebral poate fi diagnosticat prin mai multe metode. Medicii va vor consulta pentru a observa daca exista modificari in functionarea organismului. Atat CT (tomografia computerizata), cat si RMN (rezonanta magnetica nucleara) ofera imagini ale creierului si o examinare cu ultrasunete va determina daca exista sau nu modificari la nivelul arterei carotide.

CUM SE TRATEAZA ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL?

Pentru tratamentul accidentului vascular cerebral ischemic (atunci cand un cheag de sange se blocheaza in creier), un medicament cunoscut sub denumirea de alteplaza poate fi administrat pentru a indeparta cheagul de sange si a reduce distructia.

Acest medicament trebuie administrat la maxim 4 ore si 30 de minute de la aparitia accidentului vascular cerebral, asadar cu cat ajungeti mai repede la urgente cu atat va cresc sansele de a va trata. Optiuni chirurgicale alternative pot ajuta deasemenea la deblocarea vaselor de sange.

Tratamentul unui accident vascular cerebral hemoragic implica o procedura ce poarta numele de craniotomie. In cadrul acestei proceduri o mica deschizatura se face la nivelul craniului, sangele este evacuat, iar orice vas de sange afectat este reparat.

Terapia de recuperare poate deasemenea sa va ajute sa reinvatati anumite miscari pe care le-ati pierdut odata cu accidentul vascular.

Medicamente, precum anticoagulantele, antihipertensivele sau statinele, pot fi prescrise pentru a ajuta la prevenirea recurentei accidentului vascular.

Oprirea fumatului, stabilirea unui orar strict al meselor, efortul fizic regulat si medicamentele va vor ajuta sa tineti sub control glicemia, tensiunea, dar si nivelul de colesterol.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *