Administrarea insulinei
Pentru un pacient cu diabet zaharat administrarea insulinei si cunoasterea procedurii corecte are un rol important in optimizarea diabetului si in mentinerea unei stari de sanatate optime.
In cele ce urmeaza va prezentam administrarea insulinei intr-un mod cat mai explicit si speram noi util.
Administrarea insulinei are in vedere anumite zone anatomice, de unde insulina trebuie sa ajunga in circulatia sanguina intr-un mod previzibil, adica in intervale de timp cunoscute si specificate.
Insulinele cu actiune prelungita sau bazale se administreaza in regiunea anterioara si laterala a coapsei si in cadranul supero-extern fesier, aceste regiuni inducand o absorbtie lenta. Analogii insulinelor bazale (Lantus, Levemir) se pot administra in oricare dintre regiunile amintite, absorbtia lor depinzand de structura lor biochimica si nu de regiunea anatomica.
Insulinele premixate se pot administra atat in peretele abdominal, cat si in coapsa.
In cadrul aceleiasi zone anatomice se vor folosi locuri distincte pentru administrari. Acestea trebuie sa fie la 1 – 2 cm distanta unele de altele. Altfel spus, puteti folosi zile in sir coapsa dreapta, spre exemplu, dar in arii diferite, incercand sa aveti o ordine in traseu, pentru a nu va apropia de intepatura precedenta. Mult mai usor se respecta regula de catre adulti, acestia avand o suprafata corporala mai mare decat a copiilor. Incercati sa apreciati suprafetele in care puteti administra insulina corect, este considerata acceptabila reinteparea aceluiasi loc abia dupa 3 saptamani.
In care strat al invelisului corpului trebuie sa administram insulina?
In conditii normale, cand nu sunteti dezechilibrati metabolic (hiperglicemie sau cetoacidoza) si medicul nu ia o alta decizie, administrarea insulinei se face in stratul subcutanat sau adipos din regiunile amintite mai sus. Dupa cum stiti, acul trebuie sa strabata cateva straturi pana sa ajunga in profunzimea tesutului subcutanat. Este important ca aceste straturi ale corpului sa nu fie afectate de boli, sa fie examinate din primul moment si apoi periodic.
Chiar de la initierea tratamentului cu insulina trebuie recunoscute eventualele: boli de piele, cicatrici, lipoame, dilatatii venoase si varice, plastii, eventratii, implanturi etc cu localizarea lor precisa. Se va evita administrarea insulinei in aceste regiuni anatomice afectate pentru ca nu mai este garantata absorbtia si actiunea previzibila a insulinei.
Inspectia (examinarea) zonelor in care se administreaza insulina se face atat la inceputul tratamentului, cat si la cateva ore, zile, saptamani, luni si ani de la initierea lui.
Trebuie sa anuntati orice eruptie, roseata, nodul, mancarime locala sau la distanta de locul administrarii, precum si modificarile de relief. Reactiile alergice locale pot aparea rapid (minute), pe cand echimozele (vanataile) dupa cateva ore, iar modificarile de relief prin reconstructia (distrofia) tesutului subcutanat, in cateva luni. Pot aparea distrofii la locul injectari dupa 2 – 3 luni. Inspectia locurilor de administrare va continua apoi la 3 – 6 luni, toata perioada in care va veti injecta insulina.
Orice afectiune (boala) care va afecteaza pielea sau tesuturile mai profunde trebuie anuntata la medicul diabetolog, indiferent de momentul aparitiei sale.
Igiena elementara a mainilor prin spalare cu apa si sapun este necesara si suficienta pentru pregatirea administrarii insulinei. Daca toate prizele de insulina sunt administrate la domiciliu si locurile in care administram insulina sunt spalate zilnic nu este obligatorie spalarea lor imediat inaintea administrarii. Daca regiunea respectiva nu este acoperita cu haine curate, ci este expusa la aer si praf, este bine ca administrarea insulinei sa se faca dupa spalare cu apa si sapun si stergere cu prosopul prin tamponare. Diferitele solutii dezinfectante nu prezinta niciun avantaj suplimentar. Stergerea cu grija este necesara.