Afectiunile tiroidei si diabetul
Afectiunile tiroidei sunt mai frecvente in randul pacientilor cu diabet din pacate.
LEGATURA DINTRE AFECTIUNILE TIROIDEI SI DIABET
Pana la 30% din femeile cu diabet zaharat tip 1 prezinta si una din afectiunile tiroidei. Legatura pare a fi autoimunitatea comuna atat in diabetul zaharat tip 1, cat si in afectiunile tiroidei. O boala autoimuna apare atunci cand propriul organism produce anticorpi, care din eroare distrug si ranesc tesutul normal al corpului, spre exemplu pancreasul in cazul diabetului si tiroida in afectiunile tiroidei. Cu alte cuvinte o boala autoimuna va predispune la aparitia altor afectari.
Diabetul zaharat tip 1 are o componenta autoimuna mai importanta decat diabetul zaharat tip 2, asadar este mai probabil sa fie asociat cu afectiunile tiroidei. In general persoanele cu diabet zaharat tip 1 au o sansa din trei de a dezvolta una din afectiunile tiroidei.
Tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin, ea produce hormoni importanti care regleaza energia si metabolismul organismului. Insa corpul poate produce prea multi hormoni tiroidieni, ducand in acest fel la aparitia hipertiroidismului. Mai frecvent insa, corpul produce prea putin hormoni tiroidieni, astfel apare hipotiroidismul. Este foarte important ca pacientii cu diabet sa urmareasca semnele si simptomele de hipotiroidism in special, pentru ca hipotiroidismul este una dintre afectiunile tiroidei ce se observa mai frecvent la nivel populational.
AFECTIUNILE TIROIDEI – SEMNE SI SIMPTOME
Semnele de hipotiroidism pot include:
- oboseala;
- edem;
- paloare;
- crestere in greutate etc.
Cateodata aceste simptome de afectare tiroidiana se intrepatrund cu simptomele de diabet prost controlat, asadar diferentierea pe baza simptomelor si semnelor poate fi dificila pentru medicul diabetolog. Tocmai de aceea medicul diabetolog va solicita recoltarea analizelor tiroidiene o data pe an, la toti pacientii cu diabet.
Un simplu test de sange poate detecta problemele tiroidei. Acest test masoara nivelul de hormoni produsi de glanda tiroida. Afectiunile tiroidei pot influenta glicemia. Atunci cand glicemia o ia razna fara niciun motiv, probabil ca afectarea tiroidei ar trebui suspectata.
Hipertiroidismul apare mai rar, insa este important sa ii cunoasteti simptomele. Hipertiroidismul poate produce:
- transpiratii;
- scadere in greutate;
- diaree;
- scaderea capacitatii de concentrare;
- cresterea pulsului sau tahicardie.
Hipotiroidismul poate produce si schimbarea valorii LDL colesterolului, denumit si colesterolul rau. Acesta poate fi foarte periculos la pacientii cu diabet, pentru ca diabeticii prezinta un risc crescut de a dezvolta boala cardiovasculara in comparatie cu populatia generala.
Afectiunile tiroidei pot parea inspaimantatoare, insa odata ce s-a pus diagnosticul corect este relativ usor sa va tratati conform prescriptiei medicale. Pacientii cu hipotiroidism vor urma un tratament de substitutie hormonala, care depinde de nivelul hormonilor, dar si de greutatea corporala.
Cel mai bun sfat pe care vi-l putem oferi este sa colaborati in mod eficient cu medicul dumneavoastra diabetolog si endocrinolog, sa intelegeti modul de functionare al propriului organism. Daca ceva nu este in regula, puneti intrebari. Un pacient informat va duce intotdeauna o viata mai sanatoasa.