Afinul

AFINUL

Afinul este un arbust mic, care creste in umbrisul padurilor de foioase, in zona pasunilor de munte si chiar in locuri stancoase si are un rol foarte important in fitoterapie. In medicina populara, dar si in medicina naturista aplicata din vechime afinul a fost utilizat terapeutic in tratarea a numeroase maladii si anume: enterite, diaree, dizenterie, hemoragii prin fragilitate capilara (chiar si in retinopatie), meno-metroragii, ateroscleroza, tulburari circulatorii (varice, capilarita, arterite, sechele de flebita), coronarita, sechele de infarct, heptism si insuficienta biliara, azotermie, faringita, stomatite, afte si diabet zaharat.

Studiile medicale au aratat ca preparatele din frunze de afin sau din fructele arbustului au calitati antidiabetice remarcabile.

Analizand cu atentie calitatile farmacologice ale afinului se constata ca el este un hipoglicemiant activ, un diuretic si un dezinfectant al tubului urinar, antidiabetic, antihemoragic, anticataral. Fitoterapia recomanda afinul in tratamentul diabetului zaharat, iar alte recomadari sunt pentru enterocolite, stari diareice, infectii urinare, guta, reumatism, catar bronsic.

Datorita continutului ridicat in mirtilina (in special frunzele, dar si fructele), afinul reprezinta cel mai important remediu din fitoterapie, ca adjuvant in cazuri de glicemie usor crescuta care nu au devenit insulino-dependenti. Partea utilizata in fitoterapia diabetului zaharat de la afin sunt: frunzele si fructele. Tratamentele naturale si modurile de aplicare ale fitoterapiei diabetului zaharat utilizant plante medicinale sunt:

1. Ceaiul din frunze de afin

Infuzia se prepara din 1-2 lingurite de frunze de afin oparite cu 250 ml apa clocotita. Ceaiul dupa preparare se lasa la infuzat 15 minute. Se beau 2-3 cani de ceai/zi. In cazul diabeticilor, ceaiul nu se va indulci sau se va indulci cu zaharina sau ciclamat de sodiu. Ceaiul se bea in cursul zilei. Tratamentul cu ceai din frunze de afin se face in cure de 20-30 de zile, cu pauze egale cu durata curei. Tot din frunze de afin se poate prepara un ceai si utilizand urmatoarea reteta: se iau 1-2 lingurite de frunze macinate si acestea se pun seara, la macerat pana dimineata (7-8 ore) in 100 ml de apa rece. Dimineata se filtreaza maceratul, iar frunzele se pun in 100-150 ml de apa si se dau in clocot. Se lasa ceaiul la infuzat 10-15 minute, se filtreaza si se amesteca primul ceai filtrat cu cel de-al doilea. Se recomanda a se bea 2-3 cani de ceai/zi. Frunzele de afin folosite la prepararea ceaiului se recolteaza inainte de coacerea fructelor.

2. Ceaiul din fructele afinului

Aceste ceai este mai putin eficient in tratarea diabetului decat cel din frunzele arbustului. El se prepara din 1-2 lingurite de fructe uscate, se fierbe 5 minute in 250 ml de apa. Se lasa ceaiul la infuzat 10-15 minute. Se beau 2-3 cani de ceai neindulcit/zi.

Atentie! Frunzele si fructele de afin uscate intra in componenta ceaiului antidiabetic si in cel de combatere a obezitatii.

Se mai poate utiliza in tratament si un macerat la rece timp de 8 ore preparat din 1 lingurita de fructe de afin uscate in 250 ml apa.

Sunt preparate uneori si ceaiuri din frunze maruntite de afin si fructe uscate in amestec de 1:1 cate 1-2 lingurite fierte, 1-2 minute, in 250 ml apa. Se beau 2-3 cani de ceai/zi.

3. Tinctura din frunze de afin

Ea este recomandata deasemenea in tratamentul eficient al diabetului. Tinctura se prepara din 20 g de frunze de afin maruntite, macerate 15 zile in 100 ml de alcool 70 grade. Tratamentul prevede a se administra 20-40 picaturi de 3 ori/zi, diluate cu 50-75 ml de apa.

4. Tratamentul cu pudra din frunze uscate

Pudra se obtine din frunze uscate de afin macinate intr-o rasnita de cafea. Tratamentul indicat se administreaza inainte de fiecare masa principala, cu 15-30 de minute, cate un varf de cutit de pudra din frunze de afin, uscate. Se va tine pudra sub limba cateva minute, dupa care ea va fi inghitita cu putina apa.

5. Cura cu fructe de afin in perioada sezonului

Se consuma circa 300-500 g/zi de fructe. Acesta au un efect foarte bun antiglicemiant si vitaminizant al organismului uman. Se consuma numai fructele coapte, sanatoase.

6. Consumul de suc de afine

Afin Sucul de afine este de culoare inchisa, are gust acrisor si se administreaza bolnavului numai proaspat. El are un efect terapeutic complex si este recomandat in tratarea: infectiilor intestinale, in constipatii, ajuta si regleaza scaunele, restabileste pofta de mancare si are efect antiglicemiant fiind recomandat in tratarea diabeticilor. Se iau 5-7 ml suc proaspat de afine, diluat cu 25-50 ml apa, cu 15-30 minute inainte de mesele principale.

In cele ce urmeaza aveti cateva retete pentru ceai, la care afinul participa in combinatie cu alte plante medicinale:

Reteta 1

  • frunze de afin: 50 grame;
  • teci de fasole: 25 grame;
  • cretisoara: 25 grame.

Dupa maruntire, plantele se amesteca bine pana la o omogenizare cat mai buna. Decoctul se prepara din 1 lingurita de ameste vegetal, fiert timp de 5-10 minute, in 250 ml apa, la foc domol. Se recomanda a se bea o cana de ceai cu 20-30 minute inainte de fiecare masa principala.

Reteta 2

  • frunze de afin: 50 grame;
  • pastai de fasole: 50 grame;
  • frunze de menta: 50 grame;
  • parte aeriana ciumarea: 50 grame.

Plantele bine macinate se vor amesteca cu atentie pana la omogenizarea lor. Se iau 2 linguri de amestec vegetal si se oparesc cu 1000 ml de apa clocotita. Bine amestecat, ceaiul se lasa la infuzat 30 de minute. Se administreaza cate o cana de ceai, de 3-4 ori/zi.

Reteta 3

  • seminte de in: 25 grame;
  • teci pastai de fasole: 25 grame;
  • frunze de afin: 25 grame;
  • paie de ovaz: 25 grame.

Plantele bine maruntite se amesteca pana la omogenizare completa. Se prepara ceaiul astfel: in 750 ml de apa se pun 3 linguri de amestec vegetal si se fierb 10 minute, la un foc domol. Se va bea cate 1 cana de ceai, cu 30 de minute inaintea fiecarei mese principale (3 mese principale/zi: mic-dejun – pranz – cina).

Reteta 4

  • frunze de afin: 25 grame;
  • pastai de fasole: 25 grame;
  • radacini de papadie: 25 grame;
  • parte aeriana ciumarea: 25 grame;
  • frunze de urzica vie: 25 grame.

Plantele medicinale maruntite se amesteca pana la o omogenizare cat mai completa. Ceaiul se prepara din 1  lingura de amestec vegetal oparit cu 250 ml de apa clocotita. Se va bea o cana de ceai, cu 30 de minute inainte de fiecare masa principala.

Reteta 5

  • frunze de afin: 50 grame;
  • frunze de ienupar: 25 grame;
  • seminte de in: 25 grame;
  • partea aeriana cretisoara: 12,5 grame.

Ceai de afine Plantele se maruntesc bine si se amesteca pana la o omogenizare completa. Ceaiul se prepara din 1 lingura de amestec vegetal, fiert timp de 30 de minute, la foc domol. La racire, ceaiul se filtreaza. Se beau 3 cani de ceai/zi.

Reteta 6

  • frunze de afin: 60 grame;
  • teci de fasole: 10 grame;
  • frunza de urzica mare: 10 grame;
  • frunze de mesteacan raios: 20 grame.

Plantele maruntite se amesteca pana la omogenizare. Ceaiul se prepara din 1 lingurita de amestec vegetal, fiert 5-10 minute, in 250 ml apa. Tratamentul prevede ca diabeticul sa bea o cana de ceai, cu 30 de minute inainte de fiecare masa principala.

Reteta 7

  • frunze de afin: 25 grame;
  • teci de fasole: 25 grame;
  • trei frati patati: 25 grame;
  • parte aeriana ciumarea: 25 grame.

Plantele bine maruntite se amesteca pana la omogenizare completa. Ceaiul se prepara din 1 lingurita de amestec vegetal fiert 5-10 minute, in 250 ml apa, la foc domol. Tratamentul prevede ca pacientul sa bea 1 cana de ceai, inainte cu 30 minute de fiecare masa principala. Ceaiul se serveste cald neindulcit.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *