Alimentatia fara grasimi saturate

Pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare este important sa reduceti grasimile saturate din dieta dumneavoastra si in acelasi timp va recomandam sa cresteti consumul de grasimi nesaturate.

Dietary Guidelines for Americans 2015 isi schimba opinia despre colesterol si ar dori ca oamenii sa se concentreze mai mult asupra grasimilor saturate din dieta. Comitetul Dietary Guidelines for Americans (DGAC) spune: „Anterior, ghidul de dieta pentru americani a recomandat ca ingestia de alimente ce contin colesterol sa fie limitata la 300 mg/zi. Ghidul 2015 nu isi va mentine aceasta recomandare pentru ca noile dovezi arata ca nu exista nicio relatie demna de luat in seama intre consumul de colesterol si colesterolul din sange. Aceiasi parere o au American Heart Association si American College of Cardiology. Colesterolul nu trebuie sa ne ingrijoreze in cazul in care este consumat in exces.”

Grasimile saturate si sodiul

Acesti doi nutrienti sunt consumati in exces. Ratia pentru populatia generala conform DGAC este: mai putin de 2,3 g/zi de sodiu, grasimi saturate mai putin de 10% din numarul total de calorii si maxim 10% din calorii zahar.

Surse de grasimi saturate

Grasimea de vita, untul, grasimea de porc, branza topita, smantana, pielea puiului, laptele gras, coastele de porc, carnea de porc, carnea de miel sunt doar cateva exemple de grasimi saturate. Atunci cand alegeti produse lactate cum ar fi branza sau laptele, alegeti-le intotdeauna pe cele cu un continut redus de grasimi sau chiar fara grasimi.

Grasimi saturate

Teluri majore ale DGAC 2015

  • Numar de calorii in acord cu activitatea fizica desfasurata pentru a mentine greutatea la un nivel optim;
  • Consumul de fructe, legume, cereale integrale, lactate cu continut mic in grasimi sau fara grasime, peste;
  • Consumul diminuat de hrana ce contine sodiu, grasimi saturate, grasimi trans, colesterol, zahar supraadaugat si cereale rafinate.

Cresterea consumului de grasimi vegetale

Se recomanda cresterea consumului de grasimi mononesaturate si polinesaturate cu reducerea consumului de grasimi saturate. Pentru a reusi aceasta, consumati grasimi vegetale cum ar fi uleiul de masline, uleiul de rapita, uleiul de arahide, migdale, avocado, nuci. Deasemenea este recomandat consumul de grasimi sanatoase bogate in omega-3 gasite in peste cum ar fi somon, macrou sau hering.

Mesajul este clar si ramane acelasi, alegeti mai degraba alimentele neprocesate sau cu cat mai putine ingrediente. Evitati alimentele procesate indelung, bogate in sodiu si bogate in grasimi. Retineti ca desi colesterolul nu mai reprezinta o problema, consumul de bacon si hamburger in fiecare zi, nu este recomandat. Spre exemplu ultimele doua tipuri de hrana mentionate sunt bogate in grasimi saturate si grasimi rele.

Sursa Diabetes Care

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *