Alimentatia in guta
Articolul de astazi vorbeste despre alimentatia in guta.
CLINICA VIRTUALA
CE ESTE GUTA?
Guta este o afectiune inflamatorie ce apare la nivelul articulatiilor mici. Persoanele ce sufera de guta experimenteaza o durere spontana si severa, alaturi de umflarea si inflamatia articulatiilor.
Din fericire, guta poate fi controlata cu medicamente, dar si cu ajutorul schimbarilor stilului de viata.
CAND APAR ATACURILE DE GUTA?
Atacurile de guta apar atunci cand exista prea mult acid uric in sange.
Acidul uric este un deseu ce apare in sange dupa ce organismul digera anumite alimente. Atunci cand nivelul acidului uric creste, cristalele de acid se acumuleaza in incheieturi.
In urma acestei acumulari apare umflarea, inflamatia si durerea intensa.
Atacurile de guta apar in mod tipic noaptea si dureaza circa 3 – 10 zile.
DE CE APARE GUTA?
Majoritatea persoanelor ce sufera de aceasta afectiune prezinta un deficit din cauza caruia nu pot elimina eficient excesul de acid uric. In concluzie, acidul uric se va acumula, cristaliza si se va bloca in articulatii.
Alte persoane cu guta produc prea mult acid uric din cauze genetice sau din cauza alimentatiei.
ALIMENTATIA IN GUTA
Daca aveti guta, anumite alimente va pot genera un atac de guta prin cresterea nivelului de acid uric. Aceste alimente sunt de obicei extrem de bogate in purine, o substanta gasita in mod natural in alimente.
Prin digestia purinelor, organismul elimina ca deseu acid uric. Pentru persoanele sanatoase, acidul uric nu reprezinta o problema, pentru ca acestea elimina fara efort acidul uric din organism.
Alimentele care in mod comun genereaza un atac de guta sunt:
- organele;
- carnea rosie;
- pestele;
- fructele de mare;
- alcoolul;
- berea.
Acestea contin o cantitate crescuta de purine. Se pare ca purinele din surse vegetale nu genereaza un atac de guta, iar fructoza si bauturile indulcite pot creste riscul de guta, dar si de atacuri de guta, chiar daca nu au un continut crescut de purine. Acestea cresc nivelul de acid uric accelerand cateva procese celulare.
In acelasi timp, cercetarile arata ca lactatele cu un continut scazut de grasimi, produsele din soia si suplimentele cu vitamina C pot ajuta la prevenirea atacurilor de guta prin reducerea acidului uric.
Alimentele cu un continut crescut de purine au mai mult de 200 mg purine/100 g produs. Trebuie sa evitati alimentele bogate in fructoza, cu un continut moderat spre mare de purine ceea ce inseamna intre 140 si 200 mg purine/100 g produs.
ALIMENTATIA IN GUTA NU TREBUIE SA CONTINA …
Iata in continuare cateva alimente bogate in purine pe care sa le evitati in cazul in care suferiti de guta sau de hiperuricemie cronica. Toate organele, carnea de vanat, pestele, fructele de mare, bauturile indulcite cu zahar, alimentele cu zahar adaugat, drojdie, alcool si bere.
ALIMENTATIA IN GUTA TREBUIE SA CONTINA …
Daca am vorbit de alimentele ce nu va sunt recomandate, haideti sa vedem ce alimente va sunt recomandate atat in guta, cat si in hiperuricemie.
Alimentele recomandate sunt cele cu un continut scazut de purine, ceea ce inseamna mai putin de 100 mg purine/100 g produs. Acestea sunt:
- fructele;
- legumele;
- nucile;
- lactatele;
- ouale.
Pe langa schimbarile alimentare este bine sa faceti si cateva schimbari legate de modul de viata.
Este bine sa scadeti in greutate. Daca aveti guta, excesul de greutate va creste riscul de atac de guta. Tesutul gras va creste rezistenta la insulina, iar in acest caz insulina nu mai poate fi folosita eficient.
Rezistenta la insulina creste riscul de hiperuricemie. Este bine sa adaugati si exercitiul fizic in rutina zilnica. Exercitiul fizic va ajuta atat la scaderea in greutate, cat si la mentinerea unui acid uric normal. Hidratati-va, limitati consumul de alcool si folositi suplimente cu vitamina C.
Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Consumul de oua in diabet.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.
Blogul nostru culinar Retete pentru diabetici va propune pentru astazi reteta de: Prajitura cu rubarba pentru diabetici.