Ati putea suferi de neuropatie diabetica?

O problema de sanatate extrem de importanta pe care pacientii cu diabet zaharat trebuie sa o cunoasca poarta numele de neuropatie diabetica. Neuropatia diabetica le poate afecta extrem de mult viata diabeticilor.

Pornind cu obezitatea si ajungand pana la boli cardiovasculare, diabetul asociaza multe probleme de sanatate. Neuropatia diabetica este o afectiune extrem de importanta pentru ca va poate afecta viata.

CE ESTE NEUROPATIA DIABETICA?

Distructia nervilor poarta numele de neuropatie si poate fi cauzata de numeroase afectiuni medicale. Conform Clinicii Mayo, persoanele cu hiperglicemie cronica au un risc mai mare de a dezvolta neuropatie diabetica. Institutul National de Sanatate Britanic spune ca un 60% pana la 70% din persoanele cu diabet zaharat au un anumit de grad de distructie nervoasa, denumita neuropatie. Distrugerea vaselor de sange, inflatia nervilor, sindromul de tunel carpian si alte rani mecanice ale nervilor pot ajuta deasemenea la aparitia acestei afectiuni.

Ati putea suferi de neuropatie diabetica? Unii pacienti cu neuropatie diabetica nu observa simptomele, mai ales la inceput. Timp de multi ani, pentru multi dintre diabetici, primele semne constau in amorteala, durere sau intepaturi la nivelul picioarelor sau mainilor. O gama larga de alte simptome pot sa se asocieze cu neuropatia. Aveti grija la problemele digestive printre care mentionam diaree, greata, varsaturi si indigestie. Multi diabetici cu aceasta afectiune, neuropatie diabetica, experimenteaza deasemenea slabiciune musculara. Femeile pot observa ariditate vaginala, iar barbatii pot experimenta disfunctie erectila. Ambele sexe pot avea probleme cu urinatul si pot lesina sau pot ametii la scaderi exterm de mici ale tensiunii arteriale. Multi diabetici cu neuropatie diabetica vor observa scadere in greutate si depresie, insa aceste simptome nu sunt neaparat legate de neuropatie.

CINE ARE NEUROPATIE DIABETICA?

Unele persoane mostenesc predispozitie pentru a dezvolta neuropatie. Fumatul si consumul de alcool pot deasemenea creste riscul de aparitie al neuropatiei. Pacientii ce se lupta cu diabetul de peste 25 de ani au cele mai crescute rate de neuropatie. Acest fenomen se petrece pentru ca organismul lor a dus in tot acest timp o lupta intensa cu reglarea glicemiei. Deasemenea dupa 25 de ani de diabet pacientii au fost in mod sigur expusi la mult mai multe incidente legate de hiper sau hipoglicemie fata de pacientii cu diabet nou diagnosticat.

DIAGNOSTICUL DE NEUROPATIE DIABETICA

Exista sase teste care sunt utilizate adesea pentru diagnosticul de neuropatie diabetica la un pacient cu diabet. Daca aveti simptome, medicul diabetolog va incerca la inceput testul cu filamentul. In acest caz medicul diabetolog va folosi un fir de nylon, cunoscut sub numele de monofilament, pentru a examina sensibilitatea tactila. Deasemenea medicul diabetolog poate realiza un studiu al conducerii nervoase pentru a masura semnalele electrice de la nivelul nervilor. Urmatorul pas este reprezentat de electromiografie sau EMG, care poate fi necesara, in functie de indicatiile medicului diabetolog. Testarea senzoriala cantitativa si teste de autonomie pot fi deasemenea realizate in cazul in care medicul diabetolog le considera necesare.

TRATAMENTUL PENTRU NEUROPATIE

Daca aveti diagnosticul de neuropatie diabetica, veti invata ca nu exista niciun tratament pentru aceasta boala. Puteti in schimb sa urmati sfaturile medicului diabetolog pentru a incetini progresia neuropatiei. Mentinerea sub control a glicemiei poate reprezenta prima linie de tratament in neuropatie. Pastrarea glicemiei intre limite poate micsora o distrugere nervoasa suplimentara. Medicul diabetolog va indica schimbarea stilului de viata, o alimentatie sanatoasa, renuntarea la fumat si la consumul de alcool, scaderea in greutate. Alaturi de medicul diabetolog veti reusi sa realizati mult mai usor aceste obiective.

Discutati cu medicul diabetolog daca observati simptome ce va fac sa credeti ca suferiti de neuropatie. Cu cat sunteti mai repede diagnosticat, cu atat mai repede veti putea incetini progresia bolii si veti reusi sa tratati mai eficient simptomele.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *