Bananele si diabetul

Bananele si diabetul reprezinta un subiect controversat. In continuare vom aborda acest subiect pentru a clarifica toate datele problemei.

Diabetul este o boala ce restrictioneaza consumul de zahar, respectiv carbonidrat, desi Asociatia Americana de Diabet spune ca pacientii cu diabet zaharat pot consuma cam toate tipurile de fructe, inclusiv banane, s-ar putea sa aveti cateva dubii atunci cand consumati banane.

CONTINUTUL DE CARBOHIDRATI

Atunci cand diabetul va conditioneaza viata, trebuie sa dati mare atentie cantitatii si tipului de carbohidrati pe care ii consumati, deoarece diabeticii au probleme cu insulina si pot dezvolta o glicemie extrem de mare.

Aproape toate fructele contin cantitati mari de carbohidrati. Asadar, consumul exagerat de fructe poate aduce in corp mult mai multa glucoza, decat poate procesa corpul. Cu toate acestea, carbohidratii reprezinta o parte speciala a dietei dumneavoastra, nu puteti trai fara carbohidrati. Consumul moderat de fructe reprezinta cheia catre o viata linistita, iar diabetul nu va mai crea probleme.

Daca aveti un plan de dieta care are in vedere cantitatea de fructe pe care o consumati si cat de multi carbohidrati sunt permisi pe zi, veti reusi sa va pastrati glicemia in limitele normale.

VALORILE NUTRITIONALE SI BENEFICIILE BANANELOR

Bananele au mai multe beneficii, ele reprezinta o sursa buna de fibre, vitamina B6, vitamina C, potasiu si magneziu. O banana de marime medie contine 110 calorii, patru grame de fibre si 400 mg de potasiu.

Datorita continutului crescut in potasiu, bananele va ajuta sa va mentineti tensiunea in limitele normale, deasemenea riscul de accident vascular cerebral este scazut. Bananele sunt considerate fructe „linistitoare” deoarece contin vitamina B6 care se crede ca ajuta la pastrarea unei stari de bine.

Bananele contin deasemenea triptofan, un amino acid ce se adreseaza hormonilor serotonina si norepinefrina. Se considera ca acesti hormoni afecteaza starea de fericire si stres.


Mai mult, bananele va pot ajuta atat atunci cand aveti diaree, cat si cand suferiti de constipatie. Pe de alta parte, bananele va pot ajuta sa inlocuiti cativa din electrolitii pe care i-ati pierdut odata cu diareea. Datorita continutului crescut de fibre, bananele va ajuta in cazul in care suferiti de constipatie. De retinut ca diabetul prin complicatiile sale va poate provoca atat diaree, cat si constipatie.Nu in ultimul rand, bananele va ajuta sa refaceti bacteriile probiotice de la nivelul intestinului. Bacteriile probiotice va ajuta sa pastrati un echilibru la nivelul florei intestinale, intre bacteriile daunatore si cele benefice. Deasemenea probioticele ajuta intestinul sa absoarba nutrienti importanti.

BANANELE SI DIABETUL

Bananele reprezinta o gustare sigura pentru diabetici, insa trebuie sa retineti anumite lucruri, cum ar fi stadiul de coacere al bananei. Intr-un numar al Diabet Medicine, cerecetatorii au raportat ca au gasit ca participantii la un studiu care au consumat banane foarte coapte, au avut un raspuns glicemic mare, ceea ce inseamna ca glicemia a crescut la acestia.

Ceea ce inseamna ca pacientii au avut nevoie sa foloseasca mai multa insulina in timp ce consumau banane foarte coapte. Pacientii care au consumat banane ce nu erau atat de coapte au obtinut valori glicemice mai mici.

Cercetatorii au spus ca pana la 90% din carbohidratii dintr-o banana necoapta vin din amidon, insa atunci cand se coace, carbohidratii vin in mare parte din zaharuri libere.

Cercetatorii studiului au afirmat ca bananele, mai ales cele necoapte, reprezinta o alternativa acceptabila la gustarile dintre mese ale unui pacient cu diabet zaharat tip 2.

BANANELE SI DIABETUL: ATENTIONARI SI SFATURI

Incercati sa evitati bananele care fac parte dintr-un desert, cum ar fi banane acoperite in ciocolata, sau banane ce au fost preparate impreuna cu alte siropuri pline de zahar. Astfel de deserturi vor adauga carbohidrati in plus, calorii in plus si deasemenea grasimi in plus. Diabetul are nevoie de o dieta strica si corecta pentru a putea fi tinut sub control.

Puteti consuma banane in nenumarate alte feluri cum ar fi: proaspete, inghetate, in conserva sau uscate, in acest fel veti simti ca dieta nu este atat de stricta, ca diabetic stiti deja ca dieta si diabetul merg perfect impreuna.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *