Batranii cu diabet zaharat

Noile cercetari arata ca pacientii de peste 65 de ani cu diabet zaharat si alte probleme de sanatate risca sa fie tratati in mod excesiv cu mult mai multe medicamente agresive decat ar fi fost nevoie. Cercetatorii au primit date de la 1288 de pacienti cu varsta de 65 de ani sau chiar mai mult ce au fost tratati la National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Participantilor li s-a dozat hemoglobina glicata in perioada 2001 si 2010. Studiul a aratat ca nivelul hemoglobinei glicozilate a ramas exact la fel indiferent de starea de sanatate generala a pacientilor cu diabet zaharat si multe alte probleme de sanatate. Cercetatorii au descoperit ca 60% din pacientii cu probleme complexe de sanatate, chiar si cei cu probleme renale ce necesitau dializa erau tratati cu sulfonilureice pentru a scadea in mod agresiv glicemia.

Batranii cu diabet zaharat

Riscul de hipoglicemii severe

Studiul ridica un semn de intrebare: Oare acesti pacienti cu probleme de sanatate mai grave decat diabetul zaharat, nu sunt expusi la riscul unei hipoglicemii severe tocmai din cauza unui tratament hipoglicemiant agresiv?

Cu toate acestea, studiul nu a putut confirma ca pacientii cu probleme majore de sanatate dezvolta hipoglicemii severe tocmai din cauza tratamentului hipoglicemiant agresiv administrat. Cercetatorii au concluzionat: „Este foarte posibil ca acesti adulti vulnerabili sa fie expusi la efectele adverse ale tratamentului hipoglicemiant agresiv. Beneficiile unei astfel de terapii par a fi minime, in timp ce efectele adverse primeaza.”

Asadar medicul diabetolog trebuie sa ia in calcul atat beneficiile, cat si efectele adverse ce pot deriva in urma unei terapii hipoglicemiante agresive la un pacient in varsta cu multe afectiuni cronice.

Sursa Diabetes Community

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *