Caderea parului si diabetul zaharat
Caderea parului in diabetul zaharat este un subiect mai putin abordat, insa aceasta problema se observa la mai multi diabetici.
FAZELE CRESTERII PARULUI
Trebuie sa stiti ca parul in mod normal trece prin trei faze.
Pe timpul fazei active de crestere, care dureaza circa doi ani sau chiar mai mult, parul creste cu o rata de 1 pana la 2 cm pe luna.
Dupa aceasta faza, parul se opreste din crestere si ramane in acest stadiu timp de 100 de zile. Dupa aceasta perioada o parte din par cade.
Diabetul poate intrerupe acest proces, incetinind cresterea parului.
Daca aveti diabet este posibil sa pierdeti mai mult par ca de obicei, iar caderea parului nu este numai la nivelul capului, puteti pierde si parul de la nivelul bratelor, al picioarelor, dar si a altor parti ale corpului.
Atunci cand parul creste din nou, o face cu o viteza mai mica.
CADEREA PARULUI SI DIABETUL ZAHARAT
Persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la alopecia areata. Prin aceasta afectiune, sistemul imunitar ataca foliculii de par si in consecinta apar zone unde parul nu mai creste atat la nivelul capului, cat si la nivelul intregului organism.
Diabetul zaharat in sine poate duce la caderea parului, insa va puteti pierde parul si ca efect secundar al expunerii prelungite la stres, la anumite medicamente si nu numai.
Multe persoane care sufera de diabet zaharat au si afectare tiroidiana, iar un dezechilibru la acest nivel poate contribui la caderea parului. Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti simptome ingrijoratoare.
Caderea parului de la nivelul bratelor si al picioarelor este in special importanta pentru ca poate fi un simptom de reducere a circulatiei sanguine de la nivelul respectiv.
In cazul in care caderea parului este legata de un dezechilibru glicemic cronic, trebuie sa faceti ceva, trebuie sa va imbunatatiti stilul de viata si eventual puteti ajusta medicatia.
Odata ce diabetul este controlat, ar trebui sa observati reducerea caderii parului. Veti pierde mai putin par si veti observa o crestere mai accelerata ca cea anterioara. In cazul in care nu dezechilibrul diabetului este problema va sfatuiesc sa vizitati un medic dermatolog. Acesta va poate oferi cateva sfaturi si eventual tratament pentru problema dumneavoastra.
Pierderea parului poate fi ingrijoratoare, insa aveti optiuni. Pentru un control mai bun al glicemiei, faceti exercitii fizice zilnice. In acest fel veti reduce glicemia si veti creste fluxul de oxigen la nivelul extremitatilor si chiar al scalpului.
ALTE CAUZE DE CADERE A PARULUI
Pe langa diabet trebuie sa stiti ca mai exista si alte cauze de pierdere a parului printre care mentionez componenta genetica, dar si cea hormonala. Spre exemplu dupa nasterea copilului, mamele isi pot pierde parul, aceiasi problema apare si odata cu instalarea menopauzei. Femeile cu un dezechilibru hormonal pot intampina aceiasi problema.
Printre medicamentele ce va pot produce caderea parului mentionez:
- chimioterapia;
- radioterapia;
- medicatia pentru tiroida;
- unele contraceptive orale;
- beta-blocantele;
- anticonvulsivantele;
- antidepresivele;
- anticoagulantele.
De asemenea deficitele nutritionale pot fi o alta cauza de cadere a parului. Deficitul de zinc si fier reprezinta cele mai comune cauza nutritionale, insa unele dovezi indica si alte cauze printre care mentionez:
- un consum redus de grasimi;
- un deficit de:
- vitamina D;
- vitamina B12;
- vitamina C;
- vitamina A;
- cupru;
- seleniu.
Pe langa toate cauzele mentionate anterior trebuie sa mentionez ca si cauza de cadere a parului Lupusul, o boala autoimuna, in cazul careia caderea parului este asociata cu leziuni la nivelul scalpului.
De asemenea exista si alte afectiuni asociate frecvent cu caderea parului, iar printre acestea mentionez:
- insuficienta renala;
- boala inflamatorie intestinala;
- boala hepatica.
Pe langa toate cele mentionate anterior nu trebuie sa uitam de psoriazis si dermatita, afectiuni ce pot aparea la nivelul scalpului si care pot interfera cu cresterea parului. De asemenea infectii precum foliculita pot reprezenta o alta cauza de pierdere a parului.
Nu uitati sa dati Like articolului, dar si paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.
Pentru consultatii va asteptam in: Clinica Virtuala Dr. Petrache.
Am realizat pentru dumneavoastra numeroase tutoriale video legate de diabet pe care le puteti urmarii pe: Canalul de Youtube Dr. Petrache.
Va invitam sa vizitati si blogul nostru culinar, unde veti gasi retete fel de fel: Retete pentru diabetici.
Avem un blog partener pe care va invitam sa il vizitati: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Daca aveti nevoie de ajutor si suport va invitam in comunitatea noastra: Despre diabet si nutritie.