Cafeaua si diabetul

Cafeaua si diabetul nu sunt in antiteza.

Cafeaua si diabetul se bucura de atentia presei, insa modul in care este prezentat efectul cofeinei asupra diabetului in media poate produce confuzie.

Stirile pe care le vedem zilnic, ne pot prezenta intr-o saptamana beneficiile cofeinei asupra diabetului, iar in alta saptamana efectele negative ale acesteia asupra glicemiei.

Cu toate acestea articolele nu sunt chiar gresite.

Daca simplificam, putem intelege: cafeaua contine diferite chimicale, unele dintre ele au efecte benefice, in timp ce altele pot avea un efect mai putin benefic. Cofeina poate impiedica actiunea insulinei pe termen scurt.

COFEINA SI GLICEMIA

Un consum crescut si regulat de cofeina, pentru o perioada de peste 4 saptamani, afecteaza sensibilitatea la insulina la pacientii cu diabet zaharat tip 2.

Cercetatorii au gasit o relatie intre consumul crescut de cafea si scaderea sensibilitatii la insulina. Deasemenea cercetatorii au recunoscut ca tranzitia rapida de la un consum moderat la un consum exagerat poate produce un raspuns atipic al organismului.

CAFEAUA BENEFICII

Cafeaua reduce riscul de:

  • diabet zaharat tip 2;
  • cancer – endometrial si de prostata;
  • boli cardiovasculare;
  • accidente vasculare cerebrale;
  • boala Alzheimer;
  • boala Parkinson.

Cafeaua contine polifenoli, acestia sunt molecule cu proprietati antioxidante care se considera ca ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii, ca diabetul zaharat tip 2 si prezinta proprietati anticancerigene.

Pe langa polifenoli, cafeaua contine magneziu si crom. Consumul crescut de magneziu, a fost legat de o rata scazuta a diabetului zaharat tip 2.

Amestecul acestor nutrienti poate fi utili in imbunatatirea sensibilitatii la insulina, reducand astfel efectele negative ale cofeinei.

CAFEAUA SI PREVENTIA DIABETULUI

Cafeaua si diabetulCafeaua si riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 au fost studiate de mai multe ori. In urma acestor studii s-a observat un risc scazut de a dezvolta diabet zaharat la bautorii de cafea.

Un studiu din 2009, realizat pe 40.000 de participanti a aratat ca un consum de 3 cani de cafea pe zi duce la scaderea cu 40% a riscului de a dezvolta diabet zaharat.

Alt studiu din SUA si Marea Britanie, publicat in 2014, a aratat ca cei care isi cresc consumul de cafea, experimenteaza o scadere cu 11% a riscului de diabet zaharat tip 2 in urmatorii 4 ani.

CAFEAUA DECOFENIZATA SI GLICEMIA

Cofeina influenteaza in sens negativ sensibilitatea la insulina, insa alte componente din cafea au efecte opuse.

Se considera ca o cafea decofenizata reprezinta cea mai buna optiune pentru persoanele ce sufera de diabet.

CAFEAUA CU LAPTE SI SIROPURILE DIN CAFEA

Unele varietati de cafea trebuie sa fie abordate cu grija de diabetici. Cafeaua cu sirop a devenit o varietate de cafea foarte populara in secolul 21, insa ea poate constitui o problema atat pentru cei care sufera de diabet, cat si pentru cei care nu sufera de diabet.

Cafeaua si diabetulDaca suferiti de diabet sau aveti risc de diabet, va sfatuim sa va reduceti expunerea la prea mult zahar. Daca doriti sa savurati o cafea insiropata din cand in cand, alegeti o cantitate mai mica si beti-o incet pentru a-i aprecia mai bine gustul, fara sa cresteti prea mult nivelul glicemiei.

Alt trend modern al cafelei este reprezentat de cafeaua cu lapte, cu foarte mult lapte. Atunci cand consumati o astfel de cafea trebuie sa luati in considerare:  numarul de calorii din lapte si numarul de carbohidrati.

Laptele, fie ca este el gras sau degresat are in jur de 5 g de carbohidrati pe 100 ml lapte. O cafea cu lapte degresat poate contine intre 10 si 15 g de carbohidrati.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *