Calculul aportului caloric si distributia pe principii alimentare
Calculul aportului caloric, dar si distributia pe principii alimentare va este prezentata mai jos.
MODUL DE CALCUL AL GREUTATII IDEALE
Formula Broca
- Gi (kg) = H (cm) – 100.
Formula Lorentz
- barbati: Gi (kg) = H (cm) – 100 – (H (cm) – 150)/4;
- femei: Gi (kg) = H (cm) – 100 – (H (cm) – 150)/2,5;
- doar pentru cei peste 18 ani.
Formula Metropolitan Life Insurance
- barbati: Gi (kg) = 50 + 0,75x(H (cm) – 150) + (V (ani) – 20)/4;
- femei: Gi (kg) = (50 + 0,75x(H (cm) – 150) + (V (ani) – 20)/4) x 0,9.
NB: Gi=greutatea ideala, H=inaltimea, V=varsta
CALCULUL APORTULUI CALORIC
Repaus la pat
- Gi x 20 kcal/kg.
Sedentari
- Gi x 25 kcal/kg.
Efort mediu
- Gi x 30 – 35 kcal/kg.
Efort mare
- Gi x 40 – 45 kcal/kg.
DISTRIBUTIA CALORIILOR PE CELE 3 PRINCIPII ENERGETICE
- glucide:
- 50 – 60%;
- minim 30 g fibre.
- grasimi:
- 20 – 35%;
- grasimi saturate: <10%, eventual <7%;
- grasimi polinesaturate: <10%;
- grasimi mononesaturate: cca 10%.
- colesterol:
- < 250 mg/dl.
- omega 3/omega 6:
- 1:4.
- proteine:
- 15 – 20%;
- 1/2 vegetale;
- 1/2 animale.