Calculul glucidelor

Articolul de astazi vorbeste despre calculul glucidelor. Glucidele sau carbohidratii sunt macronutrieti ce necesita pentru metabolizare insulina. Dieta persoanelor cu diabet zaharat presupune calculul glucidelor.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

CALCULUL GLUCIDELOR SAU CALCULUL CARBOHIDRATILOR

CE SUNT GLUCIDELE SAU CARBOHIDRATII?

Carbohidratii reprezinta principala sursa de energie si consumul lor este important pentru buna functionare a organismului. Insa daca suferiti de diabet zaharat, recomandarile sunt diferite.

Pe parcursul digestiei, organismul descompune carbohidratii in glucoza care intra in sange. Cei ce nu au diabet proceseaza glucoza eficient si o introduc rapid in celule, insa persoanele ce sufera de diabet nu reusesc sa faca acest lucru, ceea ce inseamna ca glucoza ramane in sange.

Numararea carbohidratilor si mentinerea unei cantitati corecte este esentiala pentru controlul diabetului.

CARE ESTE NUMARUL CORECT DE CARBOHIDRATI?

Numarul corect necesar de carbohidrati este stabilit de medicul dumneavoastra in functie de:

  • varsta;
  • sex;
  • greutate;
  • nivelul de activitate;
  • echilibrul glicemic.

De asemenea alti factori pe care trebuie sa ii luati in seama sunt:

  • utilizarea sau nu a insulinei;
  • tipul de tratament;
  • obiceiurile alimentare,;
  • exercitiul fizic.

PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT

clinica@diabet-si-nutritie.ro

CUM FAC CALCULUL?

Odata stabilita cantitatea zilnica de carbohidrati trebuie doar sa fiti atenti la numarul glucidelor pentru fiecare aliment.

EXEMPLU 1: painea contine 50% glucide, ceea ce inseamna ca o felie de paine de 20 de grame va contine 10 grame glucide. Ati mancat o felie de paine, scadeti 10 grame carbohidrati din cantitatea totala recomandata pe zi.

EXEMPLU 2: Un alt exemplu de aliment adesea utilizat este cartoful. 100 grame cartof fiert contine 20 grame glucide, daca la pranz ati mancat 200 grame de cartof fiert, inseamna ca ati mancat 40 grame de glucide pe care le scadeti in continuare din ratia zilinica.

Alimentele cu un continut considerabil de carbohidrati trebuie cantarite si scazute din ratia zilnica. Mentinerea dietei cu numarul corect de glucide, va duce la un echilibrul glicemic ideal.


Va invit sa lecturati si articolul: Cereale la micul dejun pentru diabetici.

Nu uitati sa dati Like paginii de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Ma gasiti si pe Twitter.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube Dr. Petrache:

Colegii de la Retete pentru diabetici v-au pregatit pentru astazi: Sase retete de cheesecake pentru diabetici.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *