Cat trebuie sa fie HbA1c?

De fiecare data cand obtineti rezultatul de la testarea HbA1c (hemoglobina glicata) va veti bucura daca este sub nivelul dorit de cei mai multi si anume 7% sau va veti speria daca este mai mare. Dar este 7% idealul la care trebuie sa viseze toti pacientii cu diabet?

Daca ati urmarit cercetarile in diabet de mai multi ani, este posibil sa fi observat un trend: doctorii continua sa descopere ca diabetul este o boala care variaza de la persoana la persoana intr-un mod extrem de variat si mai ales important. De exemplu, ingestia acelorasi alimente poate produce pentru unii pacienti cu diabet zaharat tip 2 o crestere a glicemiei, in timp ce pentru alti pacienti nu. Asadar s-a ajuns la concluzia ca in ceea ce priveste HbA1c (hemoglobina glicozilata) idealul unora dintre pacienti, nu este neapar idealul tuturor pacientilor.

Ce arata HbA1c?

HbA1c ajuta medicul diabetolog sa puna diagnosticul de diabet zaharat si sa urmareasca cat de bine este controlat diabetul dumneavoastra. Spre deosebire de testele de glicemie pe care vi le faceti cu ajutorul glucometrului, care arata glicemia in momentul in care va testati, HbA1c (hemoglobina glicata) reflecta glicemia din ultimele luni. Este ca o privire de ansamblu asupra evolutiei diabetului dumneavoastra. HbA1c va poate ajuta pe dumneavoastra si pe doctorul dumneavoastra diabetolog sa aflati cand modul de viata si tratamentul trebuie ajustate pentru a va mentine in tinte si pentru a va ajuta sa va simtiti bine.

Recomandarile pentru HbA1c

HbA1cExista extrem de multe studii serioase care arata ca scaderea HbA1c la 7% sau mai putin va ajuta sa preveniti complicatiile diabetului. Insa acum, multi medici diabetologi cred ca tinta pentru HbA1c intre 7% si 8% poate fi potrivita in anumite cazuri. Printre pacientii care se pot califica pentru aceasta tinta mult mai relaxata sunt cei ce sufera de hipoglicemii frecvente, cei cu o speranta de viata limitata, cei cu complicatii avansate ale diabetului si cei care au avut inca de la inceput probleme in a-si realiza tinta.

Dar ce se poate spune despre majoritatea pacientilor cu diabet zaharat tip 2 ce nu isi gaseste locul printre cei enumerati mai sus? Este 7% cea mai buna valoare HbA1c sau mai putin – un tel mai agresiv?

Raspunsul corect este „depinde”. La unii pacienti, riscul unui control glicemic mai mic poate sa depasesca beneficiile. Principalul risc este hipoglicemia. Unii medici diabetologi se tem ca medicamentele puternice ce pot reduce HbA1c la 6% – 6,5% pot produce hipoglicemie si in acest fel va pot pune in pericol sanatatea. Alti medici diabetologi sunt de parere ca aceste temeri sunt referitoare la medicamentele antidiabetice vechi si cred ca clasele noi de antidiabetice pot duce la scaderea HbA1c in deplina siguranta.

Dar ce este bine pentru dumneavoastra?

Daca incercati sa intelegeti recomandarile pentru HbA1c, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa vorbiti cu medicul diabetolog pentru a decide care sunt cele mai potrivite valori ale HbA1c pentru dumneavoastra. Va ghidati mai ales dupa istoricul dumneavoastra de diabet zaharat tip 2, dupa controlul glicemic, dupa starea generala de sanatate si multi alti factori. Si avand in vedere ca tratamentul pentru diabet se poate schimba in timp, tinta HbA1c se poate schimba deasemenea. Retineti doar ca recomandarile de 7% pe care le credeati universal valabile pot fi utile pentru multi pacienti cu diabet zaharat tip 2, dar nu pentru toti.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *