Ce este dermatita diabetica?

Dermatita diabetica, este o afectiune benigna, este una dintre cele mai comune probleme de piele ce apare la pacientii ce sufera de diabet zaharat de mai mult timp sau la persoanele a caror glicemie s-a mentinut la niveluri inalte pentru mai mult timp.

CARE ESTE CAUZA DERMATITEI DIABETICE?

Dermatita diabeticaCauza exacta de aparitie a dermatitei diabetice nu este cunoscuta, dar in general aceasta afectiune se asociaza cu neuropatia diabetica sau cu arteriopatia diabetica. Conform unor studii dermatita diabetica apare mai frecvent la persoanele diabetice cu retinopatie, neuropatie si nefropatie.

Dermatita diabetica este mai frecventa la pacientii in varsta sau la persoanele ce sufera de diabet de circa 10-20 de ani. Deasemenea aparitia sa este legata de prezenta unei hemoglobine glicate crescute, un indicator fidel al dezechilibrului glicemic.

Deoarece leziunile apar adesea mai ales pe zonele in care pielea este mai aproape de os. Deasemenea se crede ca acest tip de dermatita poate aparea ca un raspuns exagerat la traumatisme aparute in aceste zone. Studiile au aratat ca dermatita sub forma de pete a aparut ca raspuns la traumatisme legate de arsuri la rece sau cald sau lovirea cu obiecte neascutite la pacientii cu diabet zaharat.

SEMNELE SI SIMPTOMELE DERMATITEI

Dermatita diabetica apare ca pete roz, rosii sau maronii si este observata mai frecvent in partea inferioara a picioarelor. Petele sunt de obicei rotunde sau ovale.

Localizarea dermatitei diabetice:

  • pretibial;
  • pe coapse;
  • pe partea laterala a picioarelor;
  • pe brate;
  • la subrat.

In cazurile mai severe, dermatita poate aparea la nivel bucal sau oriunde pe fata.

CUM SA IDENTIFICATI DERMATITA DIABETICA

Leziunile de dermatita diabetica apar cel mai frecvent la nivelul tibiei. Leziunile mai putin frecvente pot fi observate pe fata anterioara a coapselor, pe brate, pe partea laterala a picioarelor, pe scalp sau pe trunchi. De obicei leziunile nu ustura, chiar daca aspectul arata ca si cum ar provoca multa durere.Dermatita diabetica

Caracteristicile leziunilor sunt:

  • forma rotunda sau ovala;
  • culoare rosie maronie;
  • initial prezinta crusta, apoi se netezesc si devin zimtate;
  • de obicei apar pretibial bilateral.

Prezenta a patru sau mai multor leziuni este limitata la pacientii cu diabet zaharat. Persoanele ce prezinta pete la nivel pretibial si care nu au fost inca diagnosticati cu diabet zaharat, ar trebui sa isi faca analize medicale pentru a exclude prezenta diabetului.

TRATAMENTUL DERMATITEI DIABETICE

Tratamentul dermatitei diabetice este relativ simplu. Cel mai bun tratament pentru aceasta afectiune este monitorizarea glicemiei, daca aceasta este mentinuta intre limite, petele vor disparea de la sine. Dermatita poate reprezenta un simplu simptom al starii generale de sanatate si mai ales al managementului diabetului zaharat.

Daca observati semne ce ar putea indica faptul ca suferiti de dermatita diabetica va sfatuim sa vorbiti cu medicul dumneavoastra diabetolog, acesta este singurul in masura sa va ajute.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *