Ce este HbA1c?

HbA1c se formeaza atunci cand hemoglobina se uneste cu glucoza in sange. HbA1c este un termen utilizat in mod comun in legatura cu diabetul. Mai jos va explicam ce este HbA1c si cu ce difera ea de nivelul glicemiei si cum se utilizeaza pentru diagnosticul diabetului.

CE ESTE HbA1c?

Termenul de HbA1c se refera la hemoglobina glicata. Ea apare atunci cand hemoglobina, o proteina ce intre in componenta celulelor rosii (eritrocitele) care au rol in transportul oxigenului in intregul corp, se leaga de glucoza din sange si devine glicata.

Prin masurarea hemoglobinei glicate, medicii vor primi o privire de ansamblu asupra nivelului mediu al glicemiei pe o perioada de saptamani/luni.

Hemoglobina glicozilataPentru persoanele ce sufera de diabet acest parametru este extrem de important, pentru ca cu cat este mai mare hemoglobina glicata, cu atat este mai mare riscul de a dezvolta complicatii legate de diabet.

HbA1c mai poarta denumirea de hemoglobina A1c sau mai simplu A1c.

HbA1c se refera la hemoglobina glicata (A1c), care identifica concentratia medie plasmatica a glucozei.

CUM OFERA HbA1c O MEDIE A GLICEMIEI?

Atunci cand corpul proceseaza zaharul, glucoza din circuitul sanguin se ataseaza in mod normal la hemoglobina.

Cantitatea de glucoza care se leaga de aceasta proteina este direct proportionala cu cantitatea totala din sange care se afla in sistemul dumneavoastra in acel timp.

Deoarece celule rosi din corpul uman supravietuiesc pentru 8-12 saptamani inainte de a fi innoite, masurarea hemoglobinei glicate poate fi folosita pentru a reflecta nivelul mediu al glicemiei din aceasta perioada, oferind in acest fel un control pe termen lung al glicemiei.

In cazul in care ati avut glicemia mare in saptamanile recente, hemoglobina glicata va fi deasemenea mare.

TINTELE HbA1c

Tinta hemoglobinei glicate pentru pacientii cu diabet tinde sa fie de 48 mmol/mol sau 6.5%.

De retinut ca aceasta reprezinta o tinta generala, iar persoanele ce sufera de diabet trebuie sa aiba o tinta individuala catre care sa tinda, iar aceasta tinta este stabilita de catre medicul diabetolog.

O hemoglobina glicozilata individualizata va lua in considerare abilitatea dumneavoastra de a ajunge la tinta avand in vedere activitatea dumneavoastra zilnica si mai ales pericolul pe care il prezentati sau nu il prezentati in dezvoltarea hipoglicemiilor severe.

HbA1c IN DIAGNOSTIC

Hemoglobina glicata poate pune diagnosticul pacientilor cu diabet sau prediabet astfel:

HbA1c mmol/mol %
Normala Sub 42 mmol/mol Sub 6.0%
Prediabet de la 42 la 47 mmol/mol de la 6.0% la 6.4%
Diabet 48 mmol/mol sau peste 6.5% sau peste

CARE SUNT BENEFICIILE SCADERII HbA1c?

Doua studii la scala larga – UK Prospective Diabetes Study (UKPDS) si Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) – au demonstrat ca imbunatatirea HbA1c cu 1% (sau cu 11 mmol/mol) pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1 sau diabet zaharat tip 2 scade riscul de complicatii microvasculare cu 25%.

Complicatiile microvasculare includ:

  • retinopatia diabetica;
  • neuropatia diabetica;
  • nefropatia diabetica sau boala cronica renala.

Studiile au aratat deasemenea ca persoanele ce sufera de diabetul zaharat tip 2 si care isi reduc nivelul HbA1c cu 1% sunt:

  • cu 19% mai putin predispusi la cataracta;
  • cu 16% mai putin predispusi la infarct miocardic;
  • cu 43% mai putin predispusi la amputatii sau la deces din cauza bolii vasculare periferice.

CUM DIFERA HbA1c DE NIVELUL GLUCOZEI DIN SANGE?

HbA1c este o analiza ce interpreteaza nivelul glicemiei pe termen lung, in mod similar unei medii sau cat de sus au fost glicemiile dumneavoastra pentru o anumita perioada de timp.

HbA1c poate fi recoltata din deget, dar adesea este recoltata din sangele venos de la nivelul plicii cotului.

Nivelul glicemiei din sange reprezinta concetratia glucozei din sange intr-un moment anume din viata sau mai exact in momentul in care va intepati in deget.

Glicemia a jeun ofera informatii despre nivelul glucozei la un moment dat, in timp ce HbA1c reprezinta un marker al glicemiilor pe o perioada de 2-3 luni.

HbA1c poate fi exprimata in procente sau in mmol/mol. De retinut ca valoarea HbA1c, care este masurata in mmol/mol sau procent%, nu ar trebui confundata cu nivelul glucozei din sange care este masurata in mmol/l sau mg/dl.

Hemoglobina glicozilataHbA1c este o masura ce arata cat de bine a fost controlata glicemia pentru o perioada de aproximativ 3 luni. In esenta ea ofera o privire generala asupra glicemiei medie din ultimele 3 luni.

CUM ESTE MASURATA HbA1c?

Vi se va lua o proba de sange, de obicei din brat. Testul va masura cat de multa glucoza s-a alipit de hemoglobina din sange.

CATRE CE REZULTATE AR TREBUI SA TINDETI?

Rezultatele pot fi exprimate fie ca procent, fie ca mmol pe mol. Tinta pentru persoanele ce sufera de diabet este o valoare a HbA1c de sub 6,5% sau sub 48 mmol/mol. Vorbind in mod general, cu cat HbA1c este mai mica cu atat este mai bine.

Unii oameni pot primi tinte mai putin ambitioase de la medicul diabetolog, mai ales atunci cand hipoglicemie este o problema de luat in seama.

CAND AR TREBUI SA VA DOZATI HEMOGLOBINA GLICOZILATA?

Toate persoanele ce sufera de diabet mellitus sau diabet zaharat trebuie sa isi dozeze hemoglobina glicozilata cel putin odata pe an.

Unele persoane trebuie sa isi dozeze hemoglobina glicata mai des. Aceasta se intampla mai ales daca vi s-a schimbat medicatia de curand sau in cazul in care medicul diabetolog doreste sa va dozeze hemoglobina glicata mai frecvent decat anual.

Hemoglobina glicata & Nivelul glicemiei
HbA1c
(%)
HbA1c
(mmol/mol)
Glicemia medie
(mmol/L)
13 119 18 mmol/L
12 108 17 mmol/L
11 97 15 mmol/L
10 86 13 mmol/L
9 75 12 mmol/L
8 64 10 mmol/L
7 53 8 mmol/L
6 42 7 mmol/L
5 31 5 mmol/L

Cu toate ca nivelul hemoglobinei glicate nu prezice complicatiile diabetului, un control bun al acesteia este scade riscul de aparitie al acestora.

Tabelul de mai sus arata cat a fost glicemia medie pentru valori diferite ale hemoglobinei glicate.

Este important de stiut ca nivelul glicemiei fluctueaza constant foarte mult sau mai exact fluctueaza de la minut la minut, asadar o testare frecventa a glicemiei este necesara pentru a intelege cum se schimba nivelul glicemiei pe parcursul zilei, in acest fel intelegeti cum anumite mese si alimente va modifica glicemia.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *