Ce spune culoarea urinei despre sanatatea ta?
Astazi voi vorbi despre culoarea urinei si mai ales despre ce spune aceasta despre sanatatea dumneavoastra.
CLINICA VIRTUALA
Daca sunteti deshidratati o sa observati ca urina va fi mai inchisa la culoare pana la un maro deschis. Pigmentii diferiti din mancarea pe care o consumam, dar si din medicatia pe care o urmam pot fi transportati prin tractul digestiv si ne pot schimba culoarea urinii.
Cateodata culoarea urinii poate fi un semn important legat de starea generala de sanatate. Culoarea urinii difera in functie de ceea ce mancam, de medicatia pe care o urmam, dar si de cat de multa apa consumam.
Multe culori se pot considera normale, insa exista situatii in care culoarea urinii trebuie sa va alarmeze si sa va trimita la medic.
CULOAREA URINEI
URINA CLARA
Urina clara arata ca beti mai multa apa decat va este recomandata pe zi. Este bine sa va hidratati, insa atunci cand beti prea multa apa puteti elimina electrolitii. Daca ocazional urina dumneavoastra este incolora nu este cazul sa va speriati, insa o urina incolora mereu arata ca nu ar strica sa consumati ratia recomandata de apa si sa nu o depasiti in mod constant.
URINA GALBENA
O urina galbena este o urina normala. Culoarea galbena apare prin descompunerea hemoglobinei.
Hemoglobina este proteina ce aduce oxigen catre celulele. In majoritatea cazurilor, culoarea urinii va depinde de cat de diluat este acest pigment. Un exces de vitamina B in sange poate colora urina in galben neon.
URINA ROSIE
O culoare rosie sau roz a urinii poate aparea in cazul in care consumati alimente bogate in pigmenti roz sau magenta precum sfecla rosie, rubarba si afinele, insa pot exista si cauze patologice pentru acest tip de coloratie a urinii. Unele afectiuni pot face ca sangele sa apara in urina, acest simptom poarta denumirea de hematurie.
Printre afectiunile ce pot da o culoare roz-rosie a urinii mentionez:
- hipertrofia de prostata;
- litiaza renala sau pietrele la rinichi;
- tumori renale;
- tumori de la nivelul vezicii biliare.
Este bine sa va faceti un sumar de urina in acest caz, prezenta sangelui in urina va fi in acest fel confirmata si investigata la medicul nefrolog.
URINA PORTOCALIE
O urina portocalie poate fi semn de deshidratare, insa daca aveti o urina portocalie insotita de un scaun decolorat, inseamna ca aveti un blocaj al ductelor biliare. Blocajul poate fi generat fie de o piatra ce a plecat de la nivelul vezicii biliare, fie de o formatiune ce blocheaza trecerea libera a bilei in intestin.
In cazul in care apare si icterul sau coloratia in galben a pielii este bine sa va prezentati la medic si sa faceti investigatii amanuntite.
URINA ALBASTRA SAU VERDE
O urina albastra sau verde poate fi produsa de colorantii alimentari, insa poate fi si un rezultat al substantelor de contrast utilizate pentru diferite teste medicale realizate pentru rinichi si vezica urinara.
Infectia cu pseudomonas aeruginosa poate de asemenea colora urina in albastru, verde si chiar violet indigo. In general, urina albastra este rara si este cel mai adesea legata de ceva ce ati mancat.
URINA MARO INCHIS
O urina maro inchis se datoreaza in majoritatea cazurilor deshidratarii. Urina maro inchis poate fi de asemenea un efect secundar al anumitor medicamentele printre care mentionez metronidazol si clorochina.
Consumul unor cantitati mari de rubarba si fasole fava poate duce la colorarea urinii in maro inchis. De asemenea o afectiune denumita porfirie poate duce la acumularea de anumite substante chimice in sange ce pot duce la o culoare ruginie-maronie a urinii.
Tot urina maro inchis poate fi un semn de boala de ficat si apare din cauza bilei ce se acumuleaza in urina.
URINA TULBURE
O urina tulbure poate fi semn de infectie de tract urinar, de asemenea poate fi un simptom de boala cronica de rinichi. In unele cazuri o urina tulbure poate fi un simplu semn de deshidratare.
Urina tulbure cu spuma sau bule poate fi un simptom al unor afectiuni grave precum boala Crohn sau diverticulita. Exista insa cazuri cand urina prezinta spuma insa nu se gaseste nicio cauza patologica pentru aceasta. In general insa o urina cu spuma poate insemna pierderea de proteine prin urina si in consecinta o afectiune renala.
URGENTELE RELEVATE DE CULOARE URINEI
Va recomand sa va prezentati la medic daca:
- observati sange in urina;
- urina are culoarea roz spre rosu inchis.
Sangerarea urinara poate fi un simptom al unei afectiuni grave ce trebuie descoperita de urgenta. Urina portocalie poate fi de asemenea un simptom al unei afectiuni serioase ce trebuie neaparat investigata si tratata.
CONCLUZIA
In majoritatea cazurilor culoarea anormala a urinii este un rezultat al deshidratarii, al unui aliment sau un efect secundar al medicamentelor.
Daca urina este tulbure, maro, albastra sau verde si nu isi revine la culoarea normala in doua, maxim trei zile, trebuie sa mergeti la un control medical.
Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Primul ajutor in coma hiperglicemica.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.
Colegii de la Retete pentru diabetici va propun pentru astazi reteta de: Briose din ou pentru micul dejun.