Ceaiurile pentru diabetici

Articolul de astazi abordeaza ceaiurile pentru diabetici sau mai exact ceaiurile ce reusesc sa reduca glicemia.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro
Exista nenumarate tipuri de ceaiuri, fiecare cu diverse beneficii pentru sanatate. Cateva ceaiuri sunt benefice si pentru persoanele cu diabet zaharat, pentru ca ajuta la:

  • reglarea glicemiei;
  • reducerea inflamatiei;
  • cresterea sensibilitatii la insulina.

Diabetul este caracterizat prin cresterea cronica a glicemiei din cauza secretiei inadecvate de insulina, reducerea sensibilitatii la insulina sau din ambele motive. Pentru persoanele ce sufera de diabet zaharat, reglarea glicemiei este critica, iar alegerea alimentelor si a bauturilor adecvate este extrem de importanta.

Unele tipuri de ceaiuri lupta impotriva distructiei celulare si reduc atat inflamatia, cat si glicemia. Pe langa toate aceste avantaje, ceaiul va ajuta sa va hidratati. Hidratarea este esentiala pentru organism si ajuta la reglarea glicemiei. Cercetarile arata ca deshidratarea este asociata cu cresterea glicemiei la persoanele cu diabet.

Dupa cum am mai spus la inceputul articolului, se pare ca anumite ceaiuri au proprietatii antiinflamatoare, de reglarea a glicemiei, dar si de crestere a sensibilitatii la insulina. Iata, in continuare cele mai bune variante de ceaiuri pentru diabetici.

CEAIUL VERDE

Acesta ofera nenumarate beneficii. De exemplu, consumul de ceai verde:

  • reduce distrugerea celulara;
  • scade inflamatia;
  • optimizeaza controlul glicemic.

Se pare ca anumite substante din ceaiul verde stimuleaza consumul muscular de glucoza si in consecinta scad glicemia.

Ceaiul negru este cunoscut ca antiinflamator, antioxidant, dar si hipoglicemiant. Se pare ca ceaiul negru interfereaza cu absorbtia carbohidratilor prin supresia anumitor enzime si in consecinta regleaza glicemia.

CEAIUL DE HIBISCUS

Ceaiul de hibiscus este intens colorat, iar consumul sau a aratat nenumarate beneficii pentru sanatate, incepand cu reducerea hipertensiunii arteriale si continuand cu reducerea inflamatiei.

Hipertensiunea arteriala este comuna la persoanele cu diabet zaharat. Consumul de ceai de hibiscus va poate ajuta atat in reglarea glicemiei, cat si in reglarea tensiunii arteriale.

CEAIUL DE SCORTISOARA

Ceaiul de scortisoara este de asemenea benefic in tratamentul diabetului zaharat. Scortisoara este un condiment popular cu binecunoscute proprietati antidiabetice.

Multe persoane folosesc suplimente cu scortisoara pentru a regla glicemia, insa se pare ca ceaiul de scortisoara poate ajuta de asemenea. Scortisoara scade glicemia prin mai multe mecanisme printre care mentionez:

  • scaderea productie interne de glucoza;
  • cresterea captarii glucozei la nivel celular;
  • promovarea sensibilitatii la insulina.

Despre scortisoara am vorbit pe larg intr-un tutorial anterior pe care il gasiti mai jos.

CEAIUL DE TURMERIC

Un alt ceai benefic pentru diabetici este ceaiul de turmeric.

Turmericul este un condiment portocaliu bine cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare. Cucurmin, componenta activa din turmeric, a fost studiat pentru proprietatile sale hipoglicemiante. Cucurminul creste sensibilitatea la insulina si captarea celulara de glucoza.

Ceaiul de turmeric poate fi produs in casa cu ajutorul pudrei de turmeric sau poate fi cumparat din supermarket. Trebuie sa mentionez ca piperul negru creste semnificativ biodisponibilitatea cucurminului, asadar va recomand sa presarati putin piper negru in ceaiul de turmeric.

Despre turmeric am vorbit pe larg intr-un tutorial anterior pe care il gasiti mai jos.

CEAIUL DIN BALSAM DE LAMAIE

Ceaiul din balsam de lamaie este de asemenea benefic pentru diabetul zaharat. Balsamul de lamaie reprezinta o planta perena din familia mentei. Balsamul de lamaie mai este cunoscut si sub denumirea de lemongrass, dar si citronella. Se pare ca ceaiul din balsam de lamaie stimuleaza captarea celulara de glucoza si reduce productia interna de glucoza.

CEAIUL DE MUSETEL

Sa nu uitam de ceaiul de musetel. Ceaiul de musetel a fost asociat cu nenumarate beneficii pentru sanatate, printre care si reducerea glicemiei. Pe langa reducerea glicemiei, ceaiul de musetel va poate proteja si de stresul oxidativ.

CONSUMATI CEAIUL CORECT!

Exista multe varietati de ceai ce imbunatatesc sanatatea persoanelor cu diabet zaharat, insa este important sa le consumati corect. Multe persoane consuma ceaiul indulcit cu miere sau zahar.

Consumul de ceai indulcit ocazional nu va influenteaza semnificativ glicemia, insa consumul cronic da. Va recomand sa consumati ceaiurile mai sus mentionate neindulcite. Daca doriti sa adaugati mai multa savoare ceaiurilor folositi o lamaie sau scortisoara.

In cazul in care decideti sa consumati ceai deja preparat din comert, va recomand sa verificati eticheta si sa renuntati la variantele indulcite natural sau artificial.

Inca un aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere este ca anumite ceaiuri interfera cu actiunea medicamentelor antidiabetice precum metformin cunoscut ca Siofor, Glucophage, Metfogamma sau Meguan. Printre aceste ceaiuri mentionez:

  • ceaiul de aloe vera;
  • ceaiul rosu sud african;
  • ceaiul din fruct de cactus;
  • ceaiul de schinduf.

CONCLUZIA

Anumite ceaiuri contin componente puternice care ajuta persoanele cu diabet zaharat. Cercetarile arata ca ceaiul verde, ceaiul de turmeric, ceaiul de hibiscus, ceaiul de scortisoara, ceaiul de balsam de lamaie, ceaiul de musetel, dar si ceaiul negru pot avea efecte antidiabetice impresionante. Nu uitati sa le consumati neindulcite.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Preventia diabetului zaharat.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube Dr. Petrache.

Pentru astazi reteta propusa de colegii nostrii de la Retete pentru diabetici este: Salata italiana cu pui pentru diabetici.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *