Celulele beta pancreatice – noua metoda de monitorizare

O noua metoda de a monitoriza celulele beta pancreatice a fost propusa, ajutand medicii sa prezica dezvoltarea diabetului zaharat de tip I. Studiul publicat in Journal of Clinical Investigation, a sugerat ca nivelul de ADN insulinic nemetilat indica moartea celulor beta pancreatice si prin urmare arata posibilitatea de a dezvolta diabet zaharat tip I.

In prezent, existenta anumitor anticorpi poate arata ca anumiti oameni sunt predispusi la diabetul zaharat tip I, in timp ce altii nu sunt. Un numar mare din persoanele predispuse la diabet zaharat tip I, experimenteaza moartea celulor beta pancreatice inainte de a resimiti simptomele specifice bolii. Dar modul in care celule beta pancreatice sunt distruse – proces ce duce la aparitia diabetului zaharat tip I – nu este foarte bine cunoscut.

Celulele beta pancreaticeCercetatorii sugereaza ca o evaluare mult mai buna a distrugerii celulelor beta celulare poate fi realizata prin dozarea cantitatii de ADN insulinic nemetilat din sange. Studiul a fost realizat pe doua grupuri: pacienti sanatosi si pacienti care erau considerati cu risc de a dezvolta diabet zaharat tip I. Cercetatorii au emis ipoteza ca ADN insulinic nemetilat va fi gasit numai in cazul unei distrugeri semnificative a celulelor beta pancreatice. Pacientii considerati cu risc de a dezvolta diabet zaharat tip I au prezentat un nivel ridicat de ADN insulinic nemetilat. Cu cat mai multe celule beta pancreatice erau distruse, cu atat mai mult ADN insulinic nemetilat urma sa fie gasit. Pe masura ce functionarea celulelor beta pancreatice scadea, iar pacientii cu risc se apropiau de aparitia primelor simptome de diabet zaharat tip I, nivelul de ADN insulinic nemetilat crestea.

Rezultatele sugereaza ca prezenta de ADN insulinic nemetilat poate reprezenta un marker al distrugerii celulelor beta pancreatice, permitand astfel un mod mult mai sigur de a diagnostica evolutia catre diabetul zaharat tip I. Autorii au scris: „La pacientii cu risc de a dezvolta diabet zaharat tip I, cresterea ADN-ului insulinic nemetilat a fost asociata cu scaderea secretiei de insulina. In concluzie ADN-ul insulinic nemetilat indica moarte celulelor beta pancreatice. Datele sustin conceptul ca moartea celulelor beta pancreatice se petrece sporadic pe parcursul anilor din-naintea diagnosticarii diabetului zaharat tip I si este mult mai intensa in perioada de prediagnostic.”

Sursa Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *