Celulele insulare incapsulate

Utilizarea unei proteine umane, CXCL12, creste eficienta celulor insulare incapsulate la animale. Celulele insulare incapsulate reprezinta o forma experimentala de tratament pentru diabetul zaharat tip I. Tehnologia presupune implantarea in corpul uman a unor celule insulare vii, care sunt continute intr-o capsula de protectie. Scopul capsulei de protectie este de a preveni atacul sistemului imunitar asupra celulelor insulare implantate. In diabetul zaharat tip I, sistemul imunitar ataca in mod eronat celulele producatoare de insulina, asadar scopul capsulei de protectie este de a preveni chiar atacul sistemului imunitar.

Ultimele cercetari vin de la Dr. Mark Poznansky, Profesor la Facultatea de medicina de la Universitatea Harvard, care a studiat CXCL12 pentru mai mult de o decada. Prima data doctorul a observat aceasta proteina in timp ce studia raspunsul sistemului imunitar in cazul infectiei cu HIV, dar si in cazul cancerului ovarian. Atunci cand este aplicata pe celulele insulare incapsulate, proteina CSCL12 mareste efectul protectiv al capsulei inconjurand-o, respingand in acelasi timp celulele imunitare ce ar putea ataca celulele insulare incapsulate.

Peste 300 de zile fara insulina

Celulele insulare incapsulateIn cel mai recent studiu, echipa de cercetatori a doctorului Mark Poznansky a testat efectele celulelor insulare incapsulate cu si fara proteina CXCL12. Animalele cu diabet zaharat tip I ce au primit celule insulare incapsulate fara proteina au revenit la starea initiala de diabet zaharat tip I dupa 50 de zile, in timp ce animalele ce au primit celule insulare incapsulate cu proteina CXCL12 au fost independente de insulina timp de 300 de zile.

Studiul este sponsorizat de JDRF ca o parte a programului lor ce cercetare, iar echipa doctorului Poznansky va primi un onorariu de 1,6 milioane de dolari de la JDRF pentru a continua studiul pe animale.

Tratamentul cu celule insulare incapsulate reprezinta o noua speranta pentru un viitor fara administrare de insulina pentru oamenii cu diabet zaharat tip I. Testele pentru demonstrarea eficientei celulelor insulare incapsulate au inceput deja pe oameni, iar studiul ce incearca sa demonstreze eficacitatea acestui tratament este foarte aproape de a transforma celule insulare incapsulate intr-o realitate.

Sursa Diabetes Community

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *