Clasele de antidiabetice

Exista multe tipuri diferite de medicamente denumite antidiabetice, ce pot fi adesea utilizate alaturi de insulina in diabetul zaharat tip 2.

In timp ce fiecare medicament este unic in felul sau, fiecare dintre ele actioneaza pentru a mentine sub control glicemia. Unele antidiabetice au proprietati similare fiind grupate in clase.

Modul de administrare poate diferit, in timp ce unele antidiabetice se administreaza oral, altele sunt injectate direct in sange.

SUNT ANTIDIABETICELE POTRIVITE PENTRU TOTI DIABETICII?

Majoritatea claselor de antidiabetice sunt destinate persoanelor ce sufera de diabet zaharat tip 2 care nu isi pot controla nivelul glicemiei doar prin dieta si exercitiu fizic. Insa unele medicamente, cum ar fi metformin, sunt cateodata utilizate alaturi de tratamentul cu insulina la pacientii cu diabet zaharat tip 1.

CLASELE DE ANTIDIABETICE ORALE

1. INHIBITORI DE ALFA-GLUCOZIDAZA

  • Acarboza cu denumirea comerciala Glucobay.

2. BIGUANIDE (scad rezistenta la insulina si impiedica productia hepatica de glucoza)

  • Metformin cu mai multe denumiri comerciale printre care mentionam Siofor, Glucophage, Metfogamma, Meguan.

3. INHIBITORI DE DPP-4 (previne distrugerea hormonilor incretinici)

  • Sitagliptina cu denumirea comerciala Januvia;
  • Saxagliptina cu denumirea comerciala Onglyza.

4. AGONISTI DE GLP-1 (mimeaza actiunea hormonilor incretinici)

  • Liraglutida cu denumirea comerciala Victoza;
  • Exenatida cu denumirea comerciala Byetta sau Bydureon.

5. GLINIDELE (reglatoare ale glicemiei postprandiale, ce stimuleaza productia pancreatica de insulina)

  • Repaglinida cu denumirea comerciala Repaglinida.

6. INHIBITORII DE SGLT-2 (actioneaza asupra rinichilor pentru a reduce nivelul glicemiei)

  • Dapagliflozin cu denumirea comerciala Forxiga.

7. SULFONILUREICELE (stimuleaza productia pancreatica de insulina)

  • Glimepirida cu denumirea comerciala Amaryl;
  • Gliclazid cu denumirea comerciala Diaprel;
  • Glibenclamid cu denumirea comerciala de Maninil.

8. TIAZOLIDINDIONELE (reduc rezistenta la insulina)

  • Pioglitazona cu denumirea comerciala Actos.
POT LUA MAI MULTE ANTIDIABETICE DEODATA?

In functie de nevoile dumneavoastra medicul diabetolog va poate prescrie mai multe antidiabetice pentru a va ajuta la atingerea unui echilibru glicemic.

In secolul 20, insulina a reprezentat singurul tratament antidiabetic. In ultimele decade ale secolului 20, numarul medicamentelor antidiabetice disponibile a crescut in mod substantial.  Iata cateva din cele mai comune antidiabetice prescrise de medicii diabetologi:

  • Insulina;
  • Metformin;
  • Pioglitazona;
  • Sitagliptina;
  • Exenatida;
  • Liraglutida.

Antidiabetice oralePentru majoritatea persoanelor ce sufera de diabet zaharat tip 1, insulina reprezinta singurul medicament disponibil. Pentru persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 2 exista foarte multe antidiabetice disponibile, insa nu toate persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 2 au nevoie de tratament antidiabetic.

Persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 1 trebuie sa isi injecteze insulina in mod regulat sau pot folosi o pompa cu insulina. In functie de circumstantele individuale, pacientii cu diabet zaharat tip 2 pot sa nu urmeze tratament cu antidiabetice sau pot urma tratament cu unul sau mai multe antidiabetice

Fiecare medicament antidiabetic va avea diferite efecte secundare. Insulina si sulfonilureicele pot produce hipoglicemii. Medicul diabetolog va instruieste asupra modului in care trebuie sa reactionati in caz de hipoglicemie.

Deasemenea antidiabeticele pot produce in mod frecvent greata si discomfort abdominal. Aceste efecte secundare dispar in mod frecvent dupa cateva saptamani, in cazul in care persista va recomandam sa consultati medicul diabetolog. Verificati prospectul medicamentului pentru a putea urmari efectele secundare.

Va sfatuim sa ii comunicati medicului diabetolog orice efect secundar aparut si pe care nu il gasiti in prospectul medicamentului.

CE EFECTE SECUNDARE AU ANTDIABETICELE?

Ca orice medicamente, antidiabeticele pot produce efecte secundare. Aceste efecte secundare apar in prospectul ce vine odata cu medicamentul, asadar va sfatuim sa consultati prospectul inainte de a incepe tratamentul.

Antidiabetice oraleEste deasemenea posibil sa nu experimentati niciunul din efectele secundare listate in prospectul medicamentului, insa daca observati anumite efecte secundare ce nu se remit dupa doua saptamani va sfatuim sa consultati medicul diabetolog. Medicul diabetolog va poate prescrie alte medicamente cu acelasi efect si cu mai putine efecte secundare. Deasemenea medicul dumneavoastra diabetolog va poate ajuta cu raspunsuri la oricare dintre problemele legate de medicatia pe care o urmati.

INFORMATII IMPORTANTE

1. Asigurati-va ca medicamentele pe care le luati nu interactioneaza cu antidiabeticele. Spuneti-i medicului diabetolog despre tratamentul pe care il urmati.

2. Inainte de a incepe tratamentul cititi prospectul medicamentului.

3. Mentineti doza prescrisa de medicul diabetolog. In cazul in care ati depasit doza prescrisa, anuntati medicul diabetolog.

4. Nu imprumutati din medicatia dumneavoastra altor persoane, chiar daca par a avea aceleasi simptome.

5. Verificati data expirarii inscrisa pe cutia medicamentului si aruncati medicamentele expirate.

Nota: Acest articol este un articol informativ, nu prezinta niciun interes comercial, denumirile comerciale prezentate anterior sunt alese pe criteriul celor mai frecvente medicamente utilizate in practica zilnica de medicii diabetologi.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *