Consultul stomatologic si diabetul

Medicii stomatologi pot reusi sa faca un screening al pacientilor pentru a descoperi diabetul pe parcursul unei proceduri stomatologice de rutina, conform unui nou studiu.

Pacientii au fost verificati intr-un mic studiu in care sange din cavitatea bucala a fost colectat pe parcursul unui periaj dentar de rutina. S-a dovedit in acest fel ca exactitatea valorii hemoglobinei glicozilate (HbA1c) recoltata de la nivelul gingiilor este identica cu cea recoltata de la nivelul degetului prin inteparea cu acul.

Studiul a fost condus de Sheila Strauss PhD, de la New York University College of Nursing. Echipa lui Strauss a recoltat probe de sange din gingie si deget de la 408 pacienti tratati in clinic dentare din orasul american New York.

Toti pacientii au reclamat sangerari gingivale cand isi faceau periajul dentar sau cand foloseau ata dentara. In baza ghidului pentru diabet publicat de American Diabetes Association, pacientii in cauza au fost avertizati de posibilul risc de a dezvolta diabet sau de a avea diabet.

Participarea a fost limitata la oamenii cu un risc mai mare de a dezvolta diabet. Pacientii trebuiau sa aiba cel putin 45 de ani, iar in cazul in care erau mai tineri trebuiau sa fie supraponderali cu un factor de risc pentru diabet zaharat, unul din factorii de risc luati in calcul a fost existenta unei rude apropiate ce sufera de diabet.

Diabetul si stomatologul

Sangele recoltat a fost trimis la laborator pentru a determina hemoglobina glicozilata sau HbA1c. Rezultatea pentru valoarea hemoglobinei glicate de la nivelul gingiei si de la nivelul degetului au coincis in 97,8% din cazuri, iar diabetul a fost diagnosticat. Testul sangelui oral a exclus diabetul in 99,1% din cazuri.

„Daca medicii stomatologi ar putea face un screening pentru diabet, ei ne-ar putea ajuta sa tratam pacientii mai devreme, putand in acest fel sa obtinem rezultate mai bune in managementul bolii.” a spus Strauss.

Strauss a mai precizat ca studiul nu a fost la intamplare, este foarte posibil ca rezultatele sa nu se aplice la o gama mai larga de oameni, asadar o testare aditionala va fi necesare pentru a demonstra prezenta sau absenta diabetului.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate in American Journal of Public Health.

Sursa Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *