Consumul de oua in diabet

Articolul de astazi vorbeste despre consumul de oua in diabet.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro
Ouale reprezinta un aliment versatil si o sursa importanta de proteine. Asociatia Americana pentru Diabet considera ouale o alegere excelenta pentru persoanele cu diabet zaharat, cel mai probabil pentru ca un ou mare contine jumatate de gram de glucide, ceea ce inseamna ca daca veti consuma oua glicemia nu va fi afectata.

Ouale sunt insa extrem de bogate in colesterol.

Un ou mare contine circa 200 de miligrame de colesterol, insa exista o intensa dezbatere legata de acest tip de colesterol. Monitorizarea nivelului colesterolului este importanta mai ales daca aveti diabet, deoarece diabetul in sine reprezinta un risc cardiovascular cert.

Un nivel crescut de colesterol in sange, creste riscul de boala cardiovasculara, insa consumul de colesterol alimentar nu are un efect atat de profund asupra vaselor pe cat s-a crezut initial.

CARE SUNT BENEFICIILE UNUI CONSUM DE OUA IN DIABET?

Sa vedem care sunt beneficiile oualelor. Un ou intreg contine circa 7 grame de proteine.

Ouale reprezinta de asemenea o sursa excelenta de potasiu, iar potasiu ajuta la buna functionare a nervilor, dar si a muschilor. Potasiu ajuta la reglarea nivelului de sodiu din organism, iar odata cu aceasta actiune imbunatateste sanatatea inimii.

Ouale au multi nutrienti, precum luteina si colina.

Luteina ne protejeaza de boli, iar colina ne imbunatateste sanatatea cerebrala.

Galbenusul contine biotina care este extrem de importanta pentru sanatatea parului, a pielii, a unghiilor, dar si pentru productia de insulina.

Ouale provenite de la gainile crescute in libertate sunt bogate in acizi grasi omega 3, grasimi sanatoase pentru persoanele cu diabet zaharat. Ouale nu sunt nici foarte bogate in calorii, un ou mare are circa 75 de calorii si cinci grame de grasime, din care 1,6 grame sunt grasimi saturate. Puteti face din acest aliment sanatos unul si mai sanatos, daca il combinati cu rosii, spanac si alte legume.

OUALE AU PRIMIT O REPUTATIE PROASTA

Ouale au primit o reputatie proasta cu ceva ani in urma, ele au fost considerate prea bogate in colesterol pentru a putea fi incluse intr-un plan alimentar sanatos.

Multe s-au schimbat de atunci.

Relatia dintre colesterolul alimentar si cel sanguin pare sa nu fie atat de stransa pe cat s-a considerat in trecut. Un rol mult mai mare il joaca istoricul familial.

Adevaratul inamic atunci cand vorbim de colesterol este reprezentat de alimentele bogate in grasimi trans, dar si grasimi saturate.

Cu toate acestea, chiar daca s-a dovedit ca nivelul crescut de colesterol din oua nu influenteaza semnificativ nivelul de colesterol din sange, este bine sa consumati ouale cu moderatie daca aveti diabet.

CE SPUN GHIDURILE DESPRE CONSUMUL DE OUA IN DIABET?

Recomandarea ghidurilor este ca o persoana cu diabet zaharat sa nu consume mai mult de 200 de miligrame de colesterol pe zi. Pentru cei ce nu sufera de diabet se recomanda o ratie de 300 miligrame de colesterol pe zi.

Un ou mare contine circa 186 miligrame de colesterol, ceea ce inseamna ca daca ati consumat un ou, aproape v-ati terminat ratia de colesterol zilnic. Trebuie sa stiti ca tot colesterolul se afla in galbenus, ceea ce inseamna ca puteti consuma albus fara sa va temeti de continutul de colesterol.

Nu uitati insa ca si galbenusul are avantajele sale, spre exemplu toata vitamina A din ou se afla in galbenus, la fel ca si colina, omega 3, dar si calciu.

CONCLUZIA

Cantitatea ideala pentru un diabetic este de trei oua fierte tare pe saptamana, daca veti consuma doar albus puteti creste aceasta ratie fara probleme, recomandarea anterioara se refera doar la ouale intregi.

Atentie la ce asociati cu ouale. Un ou relativ sanatos poate deveni nesanatos daca este asociat cu alte alimente grase precum bacon sau carnati.

Un ou fiert tare este o gustare sanatoasa usor de preparat pentru un diabetic. Proteinele din ou va vor da o stare de satietate prelungita si nu va vor afecta glicemia. Proteinele nu doar incetinesc digestia, dar si reduc absorbtia glucozei.

Consumul de proteine animale sau vegetale la fiecare masa, dar si ca gustare reprezinta o dieta perfecta in cazul in care suferiti de diabet.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Intrerup Siofor daca fac CT?

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Avem un blog culinar Retete pentru diabetici care va asteapta sa il vizitati, pentru astazi va propunem sa incercati reteta de: Huevos rancheros pentru diabetici.

Similar Posts

2 Comments

  1. Bună ziua ! am diabet tip 2 de 7 ani și nu iau nici un medicament pentru diabet de 6 ani,și glicemia este în limitele de : 100-130 mg dl. Mănînc normal și nu îmi crește glicemia perete 130 max 135 mg dl.Care să fie explicația ? nu mai am diabet ?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *