Cum calculezi doza de insulina pentru proteine?
Doza de insulina se calculeaza in functie de numarul de carbohidrati, dar si in functie de glicemie. Dar ce facem cu doza de insulina atunci cand glicemia este in tinte, iar masa pe care urmeaza sa o servim nu contine carbohidrati?
Este bine sa stiti ca atunci cand consumati carbohidrati, organismul ii produce singur, atat prin mijloace proprii, cat si prin transformarea pana la molecule asemanatoare carbohidratilor a proteinelor, dar si a lipidelor.
Este adevarat ca aceasta transformare este mai greoaie si ca nivelul glicemiei nu creste la fel de rapid ca in cazul carbhidratilor, insa trebuie sa stiti ca doza de insulina se ajusteaza si in functie de proteine, mai ales daca urmati o dieta hiperproteica.
DOZA DE INSULINA SI PROTEINELE
Nu cadeti in capcana in care se pierd multi diabetici, atunci cand urmeaza o dieta cetogenica, cu un continut minim sau chiar fara carbohidrati. Inlocuirea carbohidratilor cu proteine si lipide nu este o idee tocmai buna, insa daca doriti sa o adoptati este bine sa stiti cateva aspecte importante.
Proteinele sunt descompuse de organism in aminoacizi. Odata cu scaderea glicemiei (avand in vedere lipsa carbohidratilor din alimentatie) se elibereaza glucagon din celulele alfa pancreatice.
Glucagonul promoveaza:
- glicogenoliza (desfacerea glicogenului);
- gluconeogeneza (productie endogena de glucoza).
Nu uitati, atunci cand nu are carbohidrati in alimentatie, corpul isi produce singur glucoza.
Spre deosebire de carbohidrati, care sunt rapid descompusi in glucoza, proteinele sunt descompuse in mai multe ore.
Mult timp s-a considerat ca gluconeogeneza are o rata stabila, insa noile studii au aratat ca rata gluconeogenezei depinde de dieta individuala.
Persoanele ce urmeaza tratament in regim bazal bolus (mai multe injectii de insulina) si care au redus consumul de carbohidrati stiu foare bine ce doza de insulina trebuie ajustata si in functie de consumul de proteine.
Odata cu lipsa carbohidratilor din alimentatie, procesele de glicogenoliza si gluconeogeneza se intensifica. Aceasta intensificare este normala, celula nervoasa se hraneste doar cu glucoza, odata sesizata lipsa glucozei din alimente, productia proprie incepe sa aiba loc.
CARE ESTE DOZA DE INSULINA PENTRU PROTEINE?
Pentru a ajunge la o concluzie corecta in acest sens, trebuie sa va testati de mai multe ori glicemia, sa faceti incercari si sa trageti o concluzie.
Dupa cum stiti deja doza de insulina nu este constanta si ea trebuie ajustata atat in functie de nevoi, cat si in functie de alimentatie
In general doza de insulina trebuie sa acopere de la 20% pana la 50% din cantitatea de proteina consumata.
Mai exact de la 20 pana la 50% din cantitatea de proteina consumata va fi considerata carbohidrat. Spre exemplu:
- consumam 113 grame carne de pui;
- puiul contine 25% proteina;
- in consecinta consumam aproximativ 30 grame proteine;
- de la 20% pana la 50% din aceasta cantitate se poate considera carbohidrat si contorizata ca atare;
- asadar pentru 113 grame carne de pui care contine 30 grame proteine luam in calcul de la 6 g la 15 g carbohidrati si ajustam doza de insulina introducandu-i in calculul nostru.
Pentru diabeticii care consuma carbohidrati, aceasta ajustare a dozei in functie de proteine poate fi mai putin evidenta. Insa nu uitati ca proteinele trebuie si ele luate in calcul.
Daca alegeti sa luati in calcul 20% sau 50% din cantitate ca hidrat de carbon depinde doar de metabolismul dumneavoastra si stabiliti cel mai bine doza de insulina prin incercari si testari.
Nu uitati ca daca gramajul proteinelor il depaseste pe cel al carbohidratilor la o masa, acesta trebuie luat in calcul, iar doza de insulina trebuie ajustata.
indiferent de modul in care va administrati insulina (pompa de insulina sau injectii zilnice), daca veti consuma proteine este bine sa nu uitati ca veti avea nevoie de bolusuri de insulina la cateva ore dupa masa.
Daca utilizati in tratament insulina umana, care are un varf de actiune mai indepartat de la 4 la 6 ore, atunci este bine sa stiti ca o masa cu proteine va fi perfect acoperita de actiunea acestei insuline.
Ceea ce va sfatuim este in primul rand sa abordati o dieta echilibrata cu un consum de 50% carbohidrati, 30% grasimi si 20% proteine, insa daca acesta nu este stilul dumneavoastra de viata, trebuie sa stiti sa va ajustati doza de insulina.
Prin cantarirea si numararea principiilor alimentare, dar si prin monitorizarea glicemiei, veti ajunge la un stil de viata potrivit nevoilor dumneavoastra.