Cum functioneaza dieta saraca in carbohidrati?

De un lucru putem fi siguri, dieta saraca in carbohidrati functioneaza pentru pacientii cu diabet zaharat. Diabeticii care urmeaza o astfel de dieta prezinta un nivel al hemoglobinei glicate mai scazut decat cei care urmeaza dietele standard sarace in calorii.

Dieta saraca in carbohidrati ii ajuta pe diabetici si in scaderea in greutate.

CUM FUNCTIONEAZA DIETA SARACA IN CARBOHIDRATI?

Dieta saraca in carbohidrati functioneaza pe un principiu simplu, insa este posibil sa gresiti, daca nu sunteti atenti.

Dieta saraca in carbohidrati este buna pentru persoanele ce sufera de diabet pentru ca:

  • pastreaza glicemia la un nivel normal;
  • reduce pofta de mancare intre mese;
  • este ketogenica;
  • reduce nevoia corpului de insulina – reducand rezistenta la insulina;
  • duce la scadere in greutate.

MENTINEREA GLICEMIEI LA UN NIVEL NORMAL

Dintre cele trei macronutriente ce confera organismului energie (carbohidrati, proteine si lipide), carbohidratii au cel mai Cum functioneaza dieta saraca in carbohidrati?important efect asupra cresterii glicemiei. Proteinele au un efect de la slab la moderat asupra glicemiei, iar lipidele au cel mai mic efect asupra glicemiei.

Atat proteinele, cat si grasimile pot creste glicemia, insa nu la fel de mult ca hidratii de carbon sau carbohidratii.

O dieta sanatoasa saraca in carbohidrati pentru diabetici, este o dieta care contine putini carbohidrati, proteine moderate si un continut mare de grasimi.

UN NIVEL CONSTANT AL GLICEMIEI, O POFTA DE MANCARE REDUSA

Un nivel scazut sau constant al glicemiei, are ca efect reducerea senzatiei de foame. Dietele bogate in carbohidrati duc la o variatie importanta a glicemiei. Atat glicemia scazuta, cat si glicemia crescuta poate provoca foame, asadar este mai bine sa tineti o dieta care duce la un nivel glicemic constant.

Atunci cand este urmata corect, dieta saraca in carbohidrati va ajuta sa va simtiti satui intre mese, pentru ca un consum important de legume va ofera nutrientii de care are nevoie corpul dumneavoastra, iar grasimile sanatoase va ofera energia intr-un mod gradual si sustinut.

CETOZA

Daca o dieta saraca in carbohidrati este suficient de saraca in hidrati de carbon si nu foarte bogata in proteine, ar trebui sa induca cetoza. Cetoza reprezinta procesul prin care organismul descompune grasimea din depozite si o transforma in energie.

Deoarece cetoza reprezinta descompunerea grasimii, inseamna ca dieta saraca in carbohidrati reprezinta alegerea ideala pentru cei care vor sa scada in greutate.

Nu exista un numar garantat de carbohidrati care vor genera aparitia cetozei din cauza altor factori, incluzand consumul de proteine si cat de mult exercitiu fizic faceti.

Dietele sarace in carbohidrati sunt realizate pentru a induce cetoza si poarta numele de diete ketogenice. Dietele ketogenice vor avea in mod normal un numar de 50 de grame de carbohidrati pe zi.

REDUCEREA REZISTENTEI LA INSULINA

Atunci cand mancam, corpul nostru elibereaza insulina pentru a putea face fata la cresterea glicemica.

Aveti in vedere ca aceasta situatie nu se aplica pacientilor ce sufera de diabet zaharat tip 1.

Cum functioneaza dieta saraca in carbohidrati?Dupa cum am mentionat deja, carbohidratii cresc glicemia cel mai mult, asadar carbohidratii au nevoie de eliberarea unei cantitati cat mai mari de insulina.

Proteinele au nevoie de o cantitate mai mica de insulina si grasimile au nevoie de cea mai mica parte din insulina.

Insulina reprezinta jucatorul principal. Nivelurile prea crescute de insulina din corp duc la insulino-rezistenta si asa apare prediabetul, apoi diabetul zaharat tip 2.

Pentru a ameliora prediabetul si diabetul zaharat tip 2, trebuie sa se reduca rezistenta la insulina. Reducerea rezistentei la insulina poate fi realizata si prin reducerea numarului de carbohidrati (si a numarul de proteine, daca aveti o dieta bogata in proteine). Reducerea numarului de carbohidrati scade nivelul de insulina circulanta din organism, iar in acest fel se reduce rezistenta la insulina.

Motivul pentru care multi oameni cu diabet zaharat tip 2 sufera de suprapondere sau obezitate este pentru ca ei produc un nivel mare de insulina. Insulina joaca un rol cheie in depozitarea grasimii.

Veti observa ca insulina este responsabila atat pentru cresterea in greutate, cat si pentru rezistenta la insulina.

SCADEREA IN GREUTATE

O dieta bogata in carbohidrati poate duce la un lant de evenimente ce are ca rezultat cresterea glicemiei. Odata cu cresterea glicemiei, creste nevoia de insulina, eliberarea de insulina duce la depozitarea de grasimi si la cresterea in greutate.

Cum functioneaza dieta saraca in carbohidrati?Cheia unei scaderi in greutate este reprezentata de scaderea nivelului de insulina pe parcursul unei zile, iar dieta saraca in carbohidrati reprezinta una dintre cele mai eficiente metode.

Retineti insa ca este posibil sa va ingrasati in urma unei diete sarace in carbohidrati.

Dieta saraca in carbohidrati va permite sa urmati un program alimentar normal. Cu ajutorul ei mentineti nivelul insulinei jos si la fel si stocarea grasimilor.

Este foarte important sa fiti activi din punct de vedere fizic, pentru ca efortul fizic va ajuta atat la arderea grasimilor, cat si la scaderea glicemiei.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *