Cum sa imbunatatiti absorbtia insulinei
Un lucru e cert pentru pacientii cu diabet: nu exista nimic sigur atunci cand incerci sa tii diabetul sub control. Apar diferente in rutina zilnica, probleme cu dispozitivele de control, probleme cu absorbtia insulinei si multe altele, managementul diabetului reprezinta o problema foarte greu de rezolvat. Intelegerea diferentelor pe care le experimentam cu absorbtia insulinei reprezinta o parte necesara a acestei ecuatii.
LOCUL DE INJECTARE A INSULINEI
Aveti multe de luat in seama atunci cand va decideti unde sa va injectati insulina sau unde sa plasati pompa de insulina. Trebuie sa ocoliti zonele cu o musculatura mai pregnanta, trebuie sa va injectati la cativa centimetri de buric, trebuie sa rotati locurile de injectare si mai ales trebuie sa monitorizati frecvent glicemia.
Stim cu siguranta ca modificari structurale ale tesutului pot afecta absorbtia insulinei, tocmai de aceea un tesut cu cicatrice va incetini considerabil absorbtia insulinei. Copiii sunt cei care utilizeaza frecvent acelasi loc pentru injectare, din nou si din nou – doare mai putin si si-au creat o obisnuinta. Copiii si unii adulti au in realitate si putine locuri in care isi pot injecta insulina, caci corpurile lor sunt micute.
Majoritatea pacientilor cu diabet utilizeaza cu regularitate abdomenul, asta daca au un tesut gras suficient pentru a face aceasta. Sunt mult mai putine terminatii nervoase gasite in grasimea abdominala, asadar exista mai putina durere.
EFORTUL FIZIC
Este posibil sa fi fost sfatuiti sa evitati injectiile in brate sau picioare anterior unui efort fizic. Daca va pregatiti sa mergeti sa alergati sau sa jucati fotbal, pot exista probleme daca va injectati insulina in picior? Cercetarile au aratat rezultate surprinzatoare ce au concluzionat ca: „Insulina a fost absorbita mai repede de la nivelul abdomenului, decat de la nivelul coapselor in conditii de odihna, dar si in conditii de efort fizic.” Kelly Close autor de articole medicale, care are diabet zaharat tip 1, spune ca injectarea insulinei in abdomen poate avea cateodata o absorbtie aproape de doua ori mai rapida, in comparatie cu injectarea insulinei in brate sau picioare.
Important este sa adaptati aceste sfaturi la organismul dumneavoastra. Daca practicati un sport agresiv si intens, veti vedea ca glicemia va creste indiferent de locul in care va injectati. Fiti inteligenti. Daca faceti efort fizic dupa ce va injectati, testati-va sangele pentru a vedea care sunt rezultatele pentru dumneavoastra; ajustati-va exercitiile fizice in asa fel incat sa va acopere nevoile.
TEMPERATURA
Insulina se poate absorbi mai mult sau mai putin in functie de cat de rece sau cald este. Diabetes Health spune ca: „Daca va faceti injectia cu insulina, apoi faceti o baie calda, mergeti in sauna sau intrati intr-o cada cu apa calda, veti creste rata de absorbtie a insulinei si veti genera o reactie la insulina.” Pe de alta parte, temperatura scazuta poate face ca absorbtia insulinei in corp sa scada, ceea ce poate duce la glicemii extrem de ridicate. Pentru a va asigura ca aveti parte de cea mai buna absorbtie, evitati temperaturile extreme la nivelul locurilor de injectare.
TIMPUL LIBER
Cu totii avem zile grele – asta face parte din existenta noastra, insa orele petrecute in aceiasi pozitie, cu o miscare minima pot produce probleme atunci cand vorbim despre diabet. Este foarte posibil sa experimentati ocazional injectarea insulinei cu minime rezultate, ceea ce va duce in timp la supraincarcare cu insulina si bineinteles hipoglicemie foarte grava. Ridicandu-va si miscandu-va muschii veti face ca absorbtia la insulina sa creasca, iar corpul va raspunde mai bine la aceasta spune Asociatia Americana de Diabet.
Miscarea creste sensibilitatea la insulina atat in timpul, cat si dupa activitatea fizica; multi diabetici experimenteaza hipoglicemie prin simpla coborare din avion si deplasarea pana la bagaje.
PUNETI TOTUL CAP LA CAP
Cereti sfat medicului diabetolog, intrebati-l unde, cand si in ce loc sa va injectati insulina pentru o absorbtie cat mai buna. Fiti siguri ca ati inteles ce inseamna hipo si hiperglicemie si mai ales modul in care corpul dumneavoastra reactioneaza la tipurile diferite de insulina si la locurile diferite de injectare.
Cel mai bun mod de a afla cum se absoarbe cel mai bine insulina in cazul dumneavoastra este sa pastrati notite detaliate in carnetelul dumneavoastra. Faceti ajustari alaturi de medicul diabetolog in functie de rezultatele din carnetel, dar si de interpretarea acestor rezultate.
Sursa: Diabetic Connect