De ce apare diabetul zaharat?

Diabetul zaharat este o afectiune intens studiata.

Cercetatorii sunt de mult timp in cautarea unei cauze ce poate duce la diabetul zaharat. Ei au gasit foarte multe raspunsuri. Mai jos sunt cateva studii recente care pot clarifica cauzele diabetului zaharat.

DIABETUL ZAHARAT – SCHIMBARI GENETICE SI OBEZITATE

Diabetul zaharat este o boala prezenta in genomul uman, conform unui studiu raportat de LiveScience. Insa el trebuie sa fie declansat inainte ca un pacient sa experimenteze simptomele si sa dezvolte boala.

Obezitatea poate schimba genomul, un fel de reactie chimica asociata cu ADN-ul. Obezitatea poate schimba codul genetic in asa fel incat va duce catre diabet, dupa cum s-a demonstrat intr-un studiu pe oameni si pe soareci, desfasurat la John Hopkins University.

Soarecilor li s-a oferit o dieta bogata in grasimi, asadar au devenit obezi si au dezvoltat diabet, iar expresia lor genetica s-a modificat dramatic fata de soarecii slabi.

Aceasta a fost in ciuda faptului ca fiecare dintre soareci era o clona – indivizi identic genetic unul cu celalalt.

Oamenii de stiinta au identificat anumite schimbari in genomul acestor soareci, apoi au incercat sa le identifice la oamenii care au suferit bypass gastric. La acestia din urma au observat aceleasi modificari genetice ca la soareci.

„Soarecii si oamenii sunt separati de 50 de milioane de ani de evolutie, asadar este foarte interesant ca obezitatea a produs schimbari genetice similare la ambele specii.” a spus Dr. Andrew Feinberg, directorul centrului de genetica al universitatii.

DIABETUL ZAHARAT – CULTURA SI MODIFICAREA CULTURII

Doua studii recente au examinat rolul schimbarilor culturare in aparitia diabetului zaharat.

Centrul de control si preventie al bolii a descoperit ca indivizii latini ce s-au acomodat conditiilor din Statele Unite ale Americii aveau un risc mai mare de diabet, un risc chiar mai mare decat cel pe care il au in mod normal persoanele de origine latina.

Cercetatorii suspecteaza ca unul dintre factori poate fi stresul prin care trec acesti oameni atunci cand emigreaza si cand incearca sa se adapteze unei noi culturi.

Co-autorul Rick Lightning, un veteran al Ermineskin Cree Nation langa Maskwacis, crede ca este necesar sa revenim la practicile traditionale pentru a lupta impotriva simptomelor diabetului.

„Dezvoltam aceste boli pentru ca am uitat vechile traditii si vechile metode de alimentatie.” a declarat Rick Lightining in The Edmonton Journal.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *