De ce nu scade HbA1c?

Articolul de astazi raspunde la intrebarea: De ce nu scade HbA1c? Cateodata faceti tot ce puteti si cu toate acestea HbA1c nu scade, aflati astazi unele posibile greseli.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

CE ESTE HbA1c?

Hemoglobina glicata sau HbA1c este o analiza din sange ce este utilizata pentru controlul diabetului zaharat. Hemoglobina glicata face o medie a glicemiilor din ultimile trei luni.

Tinta dumneavoastra personala depinde de multi factori, insa in general pacientii cu diabet zaharat se considera a fi controlati si departe de pericol daca au o hemoglobina glicata sub 7%.

Repet in functie de varsta, afectiunile asociate, dar si vechimea diabetului medicul dumneavoastra poate stabili o tinta personalizata ce poate sa fie diferita de cea mentionata mai sus. O hemoglobina glicata mare poate fi un semn ca este nevoie sa ajustati tratamentul. Iata in continuare cele mai frecvente motive din cauza carora HbA1c nu atinge tintele dorite.

DE CE NU SCADE HbA1c?

PRIMUL POSIBIL MOTIV

In primul rand cresterea hemoglobinei glicate poate arata o progresie a bolii. Diabetul zaharat se poate schimba in timp si este posibil ca tratamentul actual sa nu mai functioneze la fel de bine ca la inceput.

Daca suferiti de diabet zaharat tip 2, pancreasul poate produce insulina insa este foarte posibil ca celulele sa nu raspunda corect la actiunea insulinei. Pentru a combate insulino-rezistenta, pancreasul lucreaza din greu si creste productia de insulina pentru a ajunge la o cantitate de insulina la care celulele sa raspunda.

Intr-un final aceasta supraproductie poate duce la epuizarea celulelor din pancreas si la imposibilitatea acestuia de a produce suficienta insulina. Tocmai de aceea tratamentul poate avea nevoie de ajustare permanenta.

AL DOILEA POSIBIL MOTIV PENTRU CARE NU SCADE HbA1c

O alta cauza de crestere a hemoglobinei glicate poate fi stresul. Stresul este greu de controlat si poate juca un rol major in progresia diabetului, poate chiar creste gradul de insulino-rezistenta. Tot stresul poate duce la cresterea nivelului de adrenalina si cortizon, iar acesti hormoni cresc in mod natural glicemia si in final hemoglobina glicata. Cand sunteti stresati este foarte posibil sa mancati mai mult si sa apelati la variante alimentare mai putin sanatoase.

PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT

clinica@diabet-si-nutritie.ro

AL TREILEA POSIBIL MOTIV

Un al treilea motiv este consumul de alimente. Chiar daca mancati alimente sanatoase, este foarte posibil sa depasiti cantitatea corecta. Controlul portiilor este vital in managementul diabetului.

AL PATRULEA POSIBIL MOTIV

Exercitiul fizic regulat, ajuta, insa trebuie sa aiba o anumita intensitate.

Antrenamentele de forta si rezistenta trebuie sa faca parte din rutina zilnica. Pe langa consumarea caloriilor, efortul fizic ajuta la scaderea rezistentei la insulina si sensibilizeaza celulele la actiunea acesteia.

AL CINCILEA POSIBIL MOTIV

Al cincilea motiv poate fi legat de complicatiile diabetului.

In timp hiperglicemia poate duce la:

  • distrugerea inimii;
  • a vaselor de sange;
  • a nervilor;
  • a ochilor;
  • a rinichilor.

Cateodata cresterea hemoglobinei glicate poate fi un semn ca ati dezvoltat una din complicatiile diabetului. Discutati cu medicul diabetolog si intrebati-l despre complicatiile la care sunteti predispus.

AL SASELEA POSIBIL MOTIV

Unele medicamente pentru alte afectiuni va pot influenta glicemia.

Medicamente de tipul opioidelor, steroizilor, dar si medicamentele pentru controlul diferitelor afectiuni psihice va pot creste hemoglobina glicata, aveti detalii in tutorialul de jos.

In cazul in care ati dezvoltat afectiuni ce necesita aceste tipuri de tratamente, este bine sa le comunicati medicului diabetolog pentru a incepe o ajustare a tratamentului antidiabetic.

Multe clase de medicamente cresc semnificativ glicemia si va fi nevoie sa treceti pe un tratament intensiv pentru diabet.

AL SAPTELEA POSIBIL MOTIV

Nu in ultimul rand este posibil ca tratamentul sa nu mai fie eficient.

Pentru ca diabetul zaharat tip 2 este o boala cronica, este foarte posibil ca tratamentul sa fie schimbat in timp pentru un management mai eficient. O hemoglobina glicata care nu este in tinte poate fi un semn ca tratamentul actual nu functioneaza la fel de bine pe cat ar trebui.

Discutati cu medicul dumneavoastra, daca dieta nu este de vina, nici lipsa exercitiului fizic, atunci inseamna ca aveti nevoie de un nou plan de tratament

Va invitam sa lecturati si articolul nostru intitulat: Scapa de balonarea dupa masa.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Asteptam si Follow pe Twitter: Dr. Petrache.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube Dr. Petrache:

Colegii de la Retete pentru diabetici va prezinta pentru azi reteta de: Fursecuri pentru diabetici.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *