De ce sunt carbohidratii importanti in diabet?
Carbohidratii reprezinta o continua preocupare a persoanelor ce sufera de diabet. Dar de ce sunt carbohidratii atat de importanti in diabet? Vom incerca sa raspundem la aceasta intrebare in articolul de mai jos.
DE CE SUNT CARBOHIDRATII IMPORTANTI IN DIABET?
Carbohidratii se transforma cel mai rapid in glucoza. Ei reprezinta una din principalele surse de energie ale organismului.
Carbohidratii sau hidratii de carbon sunt transformati destul de repede in glucoza si astfel au un efect mai pronuntat asupra glicemiei, in comparatie cu grasimile sau proteinele.
Tocmai de aceea contorizarea hidratilor de carbon este deosebit de importanta in cadrul managementului diabetului.
CARE SUNT ALIMENTELE CE CONTIN CARBOHIDRATI?
Hidratii de carbon se gasesc, in diferite concentratii in mai multe alimente. Ei se gasesc insa cu preponderenta in alimentele ce contin amidon: orez, paste si faina (in consecinta hidratii de carbon se gasesc si in produsele de patiserie, in paine si alte alimente bazate pe aluat).
Zaharul reprezinta deasemenea o forma a hidratilor de carbon.
Carbohidratii se gasesc in general in toate fructele si legumele, cu toate acestea, cantitatea de carbohidrati poate varia in mod substantial.
Este bine sa retineti ca hidratii de carbon se gasesc in general, intr-un grad mai mare sau mai mic, in toate fructele si legumele.
Cu toate acestea, cantitatea de carbohidrati poate varia substantial in cazul legumelor, dar si al fructelor. Telina spre exemplu contine un numar aproape neglijabil de carbohidrati, in timp ce cartofii si citricele au in mod normal un numar mai mare de carbohidrati.
Iata mai jos o lista a fructelor si legumelor cu continut bogat de carbohidrati:
- cartofi;
- radacinoasele (ca pastarnacul si sfecla);
- mango;
- bananele;
- perele.
CATI CARBOHIDRATI AR TREBUI SA CONSUME UN DIABETIC?
Nivelul optim de carbohidrati pentru persoanele cu diabet a reprezentat cel mai dezbatut subiect intre diabetologi de mai mult de zece ani.
Multi diabetologi sunt de parere ca atat diabeticii, cat si persoanele ce nu sufera de diabet ar trebui sa consume acelasi numar de carbohidrati.
Cincizeci la suta din ratia calorica zilnica ar trebui sa fie reprezentata de carbohidrati, ceea ce inseamna de la 225 la 300 de carbohidrati pentru persoanele cu o dieta de la 2000 la 2500 de calorii.
Recomandarile referitoare la dieta sunt cel mai frecvent oferite de catre medicul diabetolog pe care ar trebui sa il consultati cat mai des posibil.
In ultima perioada, dieta despre care am discutat mai sus a inceput sa fie intens criticata de cei care sunt de parere ca mai ales in cazul diabetului zaharat tip 2, nivelul de carbohidrati este prea mare. Acestia pun pe seama consumului de carbohidrati glicemiile mari care ajung sa nu fie controlate prin dieta, ci prin doze din ce in ce mai crescute de medicamente antidiabetice.
CARBOHIDRATII SI NIVELUL GLICEMIEI
Deoarece carbohidratii influenteaza in mod direct nivelul glicemiei, este important sa cunoasteti cati carbohidrati consumati la fiecare masa.
Adesea este usor sa subevaluati nivelul de carbohidrati, mai ales atunci cand consumati alimente bogate in amidon ca paste, orez si cartofi.
Cereti medicului diabetolog informatii nutritionale si cantariti-va alimentele pentru a stii care este continutul corect de carbohidrati.
TIPURI DE CARBOHIDRATI
Exista mai multe tipuri diferite de carbohidrati ce pot fi transformati mai repede sau mai incet in glucoza datorita structurii chimice:
- carbohidratii simplii sunt reprezentati de zahar si sunt transformati rapid de catre organism, crescand glicemia foarte repede;
- carbohidratii complecsi sunt reprezentati de amidon si sunt transformati mai greu in glucoza in comparatie cu carbohidratii simpli si vor creste glicemia mai incet.
De retinut ca un consum de carbohidrati rafinati ce pot fi gasiti in painea alba vor duce la o crestere brusca a glicemiei.
Alimentele din cereale integrale, care au un nivel mai mare de fibre, reprezinta o alegere mult mai buna daca ne referim la alimentele ce contin amidon. Fibrele continute in acestea ajuta la incetinirea cresterii glicemiei.
CARBOHIDRATII SI DIABETUL ZAHARAT TIP 1
In diabetul zaharat tip 1, cantitatea de insulina pe care o produce pancreasul este fie extrem de mica, fie egala cu zero. In consecinta, pacientii cu diabet zaharat tip 1 vor trebui sa isi administreze insulina si sa ajusteze doza de insulina in functie de numarul de carbohidrati pe care i-au consumat.
Pentru a potrivi doza de insulina cu cantitatea de carbohidrati pe cat de bine posibil, persoanele cu diabet zaharat tip 1 vor trebui sa invete sa estimeze si sa numere carbohidratii de la fiecare masa.
O estimare corecta a continutului de carbohidrati poate fi dificila, in consecinta, este bine sa discutati cu medicul diabetolog despre aceasta problema. Acesta va poate oferi sfaturi utile pentru o cat mai fidela ajustare.
CARBOHIDRATII SI DIABETUL ZAHARAT TIP 2
Persoanele cu diabet zaharat tip 2 pot produce propria insulina insa celulele lor nu pot raspunde eficient la actiunea insulinei. Persoanele cu diabet zaharat tip 2 sufera de insulino-rezistenta. Raspunsul natural al corpului este sa produca insulina pentru a ajuta glucoza din sange sa intre in celulele ce au nevoie de aceasta.
In general, cu cat consumul de carbohidrati este mai mare, cu atat corpul se va lupta sa produca mai multa insulina. Ca rezultat, persoanele cu diabet zaharat tip 2 ce urmeaza o dieta bogata in carbohidrati sunt mai predispuse la glicemii mari si vor avea nevoie de doze mai mari de medicamente antidiabetice.
Exista doua moduri prin care acesti pacienti pot combate insulino-rezistenta. In principal trebuie sa reduca nevoia corpului de a produce insulina prin scaderea numarului de calorii, inclusiv numarul de carbohidrati ingerati sau prin efort fizic.
Unele persoane vor avea nevoie de medicatie antidiabetica orala pentru a-si putea controla nivelul glicemiei.
Cu cat este mai mare dependenta de medicamente, cu atat efectele secundare vor fi mai importante, asadar este foarte important sa va asigurati ca faceti orice puteti pentru scaderea glicemiei in mod natural.
CARBOHIDRATII SI CRESTEREA IN GREUTATE
Atunci cand carbohidratii sunt descompusi in glucoza la nivel sanguin, corpul va:
- utiliza insulina pentru a-si alimenta celulele cu energie;
- utiliza insulina pentru a transforma orice exces de glucoza din sange in grasime pentru depozit.
Carbohidratii ofera energie si in consecinta, daca aveti un nivel crescut de carbohidrati in dieta puteti creste in greutate.
Este foarte important sa va asigurati ca aveti un nivel corect de carbohidrati si un consum caloric normal pentru a preveni cresterea in greutate.
Cantitatea de calorii de care aveti nevoie variaza de la o persoana la alta, medicul diabetolog va poate stabili un nivel corect pentru necesarul dumneavoastra.
CARBOHIDRATII SI COLESTEROLUL CRESCUT
De obicei dietele bogate in grasimi sunt incriminate pentru cresterea colesterolului, insa adevarata cauza de crestere a colesterolului este reprezentata de orice forma de dieta cu un numar mare de calorii.
Daca urmati o dieta bogata in calorii, fie ca vorbim despre prea multi carbohidrati sau prea multe grasimi, corpul va depozita excesul de calorii in grasime, dar si sub forma de trigliceride crescute si un nivel de colesterol crescut.
Sursa: Diabetes UK