De la ce creste colesterolul?

Articolul de astazi raspunde la o intrebare adresata de un membrul al canalului de YouTube care suna asa: De la ce creste colesterolul?

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

DE LA CE CRESTE COLESTEROLUL?

Colesterolul este produs in ficat si are nenumarate functii.

Colesterolul mentine peretii celulari flexibili si este necesar pentru productia hormonala. Cu toate acestea, un colesterol prea mare poate duce la probleme.

La fel ca si grasimea, colesterolul nu se dizolva in apa. Transportul sau in sange depinde de lipoproteine. Acestea transporta colesterolul, grasimea si vitaminele liposolubile din organism.

Tipurile diferite de lipoproteine au un efect diferit asupra sanatatii.

Un nivel crescut de LDL duce la:

  • depozitarea colesterolului in peretii vaselor;
  • infundarea arterelor;
  • accident vascular;
  • infarct miocardic;
  • boala renala.

Pe de alta parte HDL ajuta la:

  • indepartarea colesterolului din peretii vasculari;
  • la prevenirea bolii cardiovasculare.

Ficatul produce cantitatea de colesterol necesara organismului. El impacheteaza colesterolul in VLDL care pleaca pentru a livra colesterol in organism, pe parcurs VLDL se transforma in LDL, o molecula mai densa care va duce colesterolul acolo unde este nevoie.

Tot ficatul elibereaza si HDL, iar rolul acestei lipoproteine este sa aduca inapoi la ficat colesterolul ce nu a fost utilizat. Procesul are rolul de a ne proteja de infundarea arterelor, dar si de boala cardiovasculara.

PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT

clinica@diabet-si-nutritie.ro

COLESTEROLUL DIN ALIMENTATIE INFLEUNTEAZA COLESTEROLUL SANGUIN IN PROPORTIE EXTREM DE MICA

Cu toate ca pe eticheta multor produse este scris „nivel redus de colesterol”, colesterolul provenit din alimentatie are in realitate o influenta extrem de mica si nu reprezinta decat intr-o mica parte, circa 10%, colesterolul din sange.

Ficatul schimba cantitatea de colesterol, in functie de cat de mult mancam.

Atunci cand organismul absoarbe mai mult colesterol din alimentatie, ficatul produce mai putin. Regimul alimentar are o influenta foarte mica asupra colesterolului din sange, insa exista factorii ce il influenteaza in sens negativ si anume:

  • istoricul familial;
  • fumatul;
  • viata sedentara.

Pentru a va pastra un nivel normal al colesterolului puteti face cateva mici ajustari in stilul de viata si anume:

  • excluderea alimentelor ultraprocesate de genul fast-food;
  • eliminarea sosurilor de genul maionezelor;
  • scaderea in greutate;
  • exercitiul fizic regulat;
  • si nu in ultimul rand va recomand sa renuntati la fumat.

Consumati:

  • peste gras;
  • avocado;
  • legume proaspete.

Incercati in acest fel sa aveti un stil de viata echilibrat cu proteine, grasimi sanatoase si fibre. Chiar daca dieta va ajuta putin in reducerea colesterolului, este bine sa incercati varianta naturala de scadere a colesterolului prin pasii descrisi anterior.

Va recomand sa lecturati si articolul nostru despre: Incontinenta urinara si diabetul zaharat.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube Dr. Petrache:

Colegii de la Retete pentru diabetici va prezinta reteta de: Salata Nicoise cu ton pentru diabetici.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *