Dezechilibrul hormonal in diabet

In mod sigur v-ati intrebat macar o data in viata ce inseamna dezechilibrul hormonal sau mai mult ce sunt hormonii si care este rolul lor in organism. Multi factori pot duce la dezechilibrul hormonal printre care mentionam: perioada de crestere, stress-ul, menopauza, pubertatea si alte procese patologice (boli).

Hormonii implicati in reglarea glicemiei

Exista mai multi hormoni ce au un anumit rol in reglarea glicemiei. Este foarte posibil sa fi auzit de ei in conversatiile dumneavoastra, printre hormonii implicati in reglarea glicemiei mentionam: glucagonul, cortizonul, hormonul de crestere si insulina. Da, insulina este deasemenea un hormon.

Insulina reprezinta o cauza comuna atat pentru diabetul zaharat de tip 1, cat si pentru diabetul zaharat de tip 2. Insulina serica (insulina din sange) este scazuta in cazul diabetului zaharat de tip 1 din cauza anticorpilor ce distrug celulele pancreatice producatoare de insulina (celulele beta). In cazul diabetului zaharat de tip 2 corpul dezvolta insulino-rezistenta, iar celulele umane nu mai raspund asa cum ar trebui in prezenta insulinei.

Glucagonul are un rol clar – el creste nivelul zaharului din sange pe timpul noptii si intre mese pentru a mentine glicemia la un nivel normal. Glucagonul este ca o pompa de benzina a corpului.

Conform UCSF „Din nefericire, la persoanele cu diabet zaharat, se intampla exact pe dos. In timp ce mananca, nivelul glucagonului creste, asadar glicemia va creste dupa masa.”

Cortizonul si adrenalina reprezinta hormonii de stres eliberati in sange in cantitati mari atunci cand sunteti speriati sau atunci cand simtiti un pericol. Dupa cortizon si adrenalina in corp apare o mare cantitate de zahar. Stress-ul de fiecare zi aduce mult cortizon in sange, iar acest fapt are un efect negativ asupra somnului, greutatii corporale, tensiunii arteriale, dar si asupra glicemiei.

Hormonul de crestere are exact rolul de crestere, exact cum ii spune si numele si poate reprezenta o bataie de cap pentru parintii care incearca sa mentina glicemia copiilor sub control. Copiii cresc in permanenta, iar hormonul de crestere reprezinta un inamic invizibil. Se stie ca cei mici cresc circa 5 centrimetri intre consulturile endocrinologice. Aceste masuratori ii pot ajuta pe parinti sa inteleaga mai bine ce se intampla.

Probleme cu tiroida, fie hipotiroidie, fie hipertiroidie, reprezinta o problema comuna a diabetului de tip 1 si a diabetului de tip 2, afectand echilibrarea diabetului.

Ce inseamna dezechilibrul hormonal?

Dezechilibrul hormonal poate da o mare bataie de cap, cand un singur hormon nu se secreta in mod adecvat, tot echilibrul se da peste cap. Dezechilibrul hormonal se poate manifesta prin modificari de comportament, oboseala, migrene, probleme cu memoria si apetit sexual aberant.

Cum impiedic aparitia unui dezechilibru hormonal?

Dr. David Bradley de la Ohio State University’s Wexner Medical Center vorbeste despre efectul de domino pe care hormonii ce influenteaza diabetul il pot avea asupra altor hormoni din corpul uman cum ar fi hormonii de stress si hormonii sexuali (estrogen, progesteron si testosteron).

Aproape 20 – 30% din barbatii afectati de diabet zaharat sufera de disfunctii erectile. Femeile cu diabet zaharat tip 2 pot avea niveluri crescute de hormoni masculini, pot suferi de sindromul ovarelor polichistice (20 – 30% din femei) si pot avea probleme cu infertilitatea.

Dieta, efortul fizic, contraceptionalele, medicamentele pentru disfunctia erectila pot fi doar cateva din sugestiile medicului curant.

Este foarte usor sa cadeti prada stress-ului zilnic, dar impactul asupra sanatatii dumneavoastra, dar si asupra diabetului este foarte clar. Studiile de la Duke University au descoperit ca tehnicile de relaxare au fost eficiente, ele ducand la scaderea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) in diabetul zaharat de tip 2. Se pare ca relaxarea a avut un impact mai mare decat efortul fizic si dieta.

Meditatia yoga si linistea interioara ar putea fi un inceput in lupta impotriva diabetului zaharat.

Sursa: Diabetic Connect

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *