Diabet de la medicamente?

V-ati intrebat vreodata daca ati facut diabet de la medicamente? Printre cauzele aparitiei bolii exista si posibilitatea sa faceti diabet de la medicamente.

Mai multe medicamente au efecte secundare. Printre aceste efecte secundare este inclusa si cresterea glicemiei.

Diabetul zaharat indus medicamentos (diabet de la medicamente) apare atunci cand persoana in cauza a urmat un tratament cu un medicament ce avea ca efect secundar cresterea glicemiei.

In unele cazuri diabetul produs de medicamente este reversibil, daca se intrerupe medicatia, insa in alte cazuri puteti ramane toata viata cu diabet de la medicamente.

Diabetul indus medicamentos este o forma secundara de diabet sau in alte cuvinte este o consecinta a unei alte afectiuni.

DIABET DE LA MEDICAMENTE? CE MEDICAMENTE POT PROVOCA DIABET?

Mai multe medicamente au fost legate cu un risc crescut de aparitie a diabetului zaharat, printre acestea mentionam:

  • corticosteroizi;
  • diuretice tiazidice;
  • beta-blocante;
  • antipsihotice;
  • statine.

DACA AM FACUT DIABET DE LA MEDICAMENTE, ESTE ACESTA PERMANENT?

Diabet de la medicamenteDiabetul indus medicamentos poate sa nu fie permanent, insa totul depinde de mai multi factori.

In cazul unor medicamente, glicemia poate reveni la normal de indata ce se intrerupe administrarea lor, in cazul altor medicamente diabetul este permanent.

Daca este nevoie sa continuati tratamentul cu medicamentele ce va pot produce diabet zaharat, atunci veti avea un diabet destul de greu de controlat.

Daca puteti intrerupe medicatia, cu toate ca ramaneti cu diabet zaharat, veti putea controla mai usor glicemia.

Mentinerea unui stil de viata sanatos va poate ajuta in mentinerea unui echilibru glicemic optim.

POATE FI PREVENIT ACEST DIABET INDUS MEDICAMENTOS?

Este posibil sa reduceti riscul de a dezvolta diabet zaharat prin mentinerea unui stil de viata sanatos.

Daca urmati tratament cu o doza mica din medicamentele cu risc sau pentru o scurta perioada de timp este foarte posibil sa nu dezvoltati hiperglicemie sau diabet. Medicii vor incerca sa va administreze cea mai mica doza eficienta acolo unde e posibil pentru a reduce riscul de a face diabet zaharat.

Daca aveti un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat, ar fi bine sa discutati asta cu medicul dumneavoastra si sa gasiti o cale de mijloc.

CORTICOSTEROIZII

Corticosteroizii reprezinta o clasa de medicamente utilizate pentru mai multe afectiuni ce implica inflamatia, printre acestea mentionam poliartrita reumatoida si lupusul eritematos diseminat.

Corticosteroizii pot creste nivelul glicemiei pe timpul tratamentului, urmand ca odata cu intreruperea tratamentului glicemiile sa revina la normal.

Cu toate acestea, in cazul in care tratamentul cu corticosteroizi este administrat pentru o perioada mai lunga de timp, poate aparea diabetul zaharat permanent.

Cat urmati tratament cu steroizi, este foarte posibil sa aveti nevoie de tratament cu insulina. Cand intrerupeti tratamentul este posibil sa urmati tratament oral, insa asta o decide numai medicul diabetolog.

BETA-BLOCANTELE

Beta-blocantele blocheaza eliberarea de adrenalina si noradrenalina. In acest fel ele ajuta la scaderea pulsului, dar si a tensiunii arteriale.

Beta-blocantele pot fi prescrise pentru a trata afectiuni precum:

  • angina pectorala;
  • hipertensiunea arteriala;
  • diferite afectiuni cardiovasculare.

Beta-blocantele pot reduce sensibilitatea la insulina si in consecinta pot creste riscul de aparitie a diabetului zaharat tip 2.

DIURETICELE TIAZIDICE

Diureticele tiazidice sunt prescrise pentru a reduce hipertensiunea arteriala si pentru a elimina excesul de apa din organism.

Efectele secundare ale diureticelor tiazidice include cresterea glicemiei si scaderea nivelului de saruri din sange (potasiu, magneziu, sodiu). Este posibil ca glicemia sa nu isi revina la normal daca tratamentul cu tiazidice este intrerupt.

ANTIPSIHOTICELE

Diabet de la medicamenteAntipsihoticele pot fi utilizate pentru a trata schizofrenia si simptomele de psihoza ce pot aparea la persoanele cu dementa.

Efectele secundare ale antipsihoticelor includ cresterea in greutate si hiperglicemia. Hiperglicemia poate reveni la normal daca medicatia a fost intrerupta.

Cu toate acestea, daca s-au adunat multe kilograme in plus pe parcursul tratamentului, insulino-rezistenta, caracteristica in diabetul zaharat tip 2, poate fi permanenta.

STATINELE

Statinele sunt medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol. Statinele sunt prescrise pe scara larga de cand au fost introduse in 2003.

In 2011, un studiu publicat in jurnalul de medicina JAMA a aratat o legatura intre administrarea unei doze crescute de statina si cresterea riscului de diabet zaharat tip 2.

In 2012, in prospectul acestor medicamente a fost introdus riscul de a dezvolta diabet zaharat dependent de doza, dar si riscul de a dezvolta tulburari de memorie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *