Diabet si ciocolata
Subiectul diabet si ciocolata va reprezenta intotdeauna un subiect controversat.
Ciocolata va creste glicemia in mod inevitabil, deoarece contine zahar, dar ea nu trebuie neaparat exclusa din dieta unei persoane diabetice. Ciocolata poate fi benefica persoanelor diabetice, dar numai atunci cand consumul este limitat, iar valorile glicemice sunt stabile.
Asocierea diabet si ciocolata este in special benefica atunci cand vorbim despre hipoglicemie.
Cam cata ciocolata pot manca?
Ciocolata trebuie mancata cu moderatie pentru a evita o hiperglicemie post-prandiala. Cateva patratele de ciocolata nu vor creste glicemia foarte mult. Ciocolata poate fi savurata in portii mici, daca este savurata in exces, ea va creste glicemia.
Pe langa cresterea glicemiei ciocolata va adauga calorii nedorite la regimul pe care trebuie sa il aveti in vedere. Persoanele cu diabet pot consuma ciocolata la ocazii speciale sau atunci cand ciocolata face parte dintr-un plan de dieta sanatos, cu ore bine stabilite. Daca sunteti pe punctul de a dezvolta hipoglicemie, ciocolata poate fi cel mai indicat aliment ce poate preveni scaderea glicemiei. Daca urmeaza sa faceti sport puteti manca ciocolata tocmai pentru a preveni hipoglicemia. Cu toate acestea daca aveti probleme cu greutatea corporala, ar fi bine sa consultati un medic inainte de a manca ciocolata.
Este ciocolata buna pentru mine?
Nutrientii din ciocolata se numesc flavonoide, care provin din cacao, un ingredient ce sta la baza retetelor de ciocolata. S-a descoperit ca flavonoidele reduc riscul multor afectiuni cronice cum ar fi cancerul, paraliziile si bolile cardiovasculare. Chiar daca flavonoidele au un efect benefic, consumul in exces de ciocolata ii poate afecta atat pe bolnavii de diabet, cat si pe cei care nu sufera de diabet. Diabeticii vor observa cresterea glicemiei dupa consumul de ciocolata, iar un consum de ciocolata in exces poate creste riscul de complicatii ale diabetului printre care se includ si problemele cardiovasculare. Un alt risc ce vine in paralel cu consumul de ciocolata este reprezentat de numarul mare de calorii pe care aceasta il contine. Consumul in exces de ciocolata poate duce la cresterea in greutate, care deasemenea creste riscul de probleme cardiovasculare.
Care ciocolata este cea mai sanatoasa?
Ciocolata neagra este cea mai sanatoasa ciocolata, deoarece cantitatea de cacao continuta in acest tip de ciocolata ajunge de cele mai multe ori la 70%, ceea ce inseamna ca ea contine mai putin zahar. Cu toate ca ciocolata neagra tinde sa aiba mai multe grasimi decat ciocolata cu lapte si un numar putin mai mare de calorii, ea contine si un grad mai mare de flavonoide. Deasemenea ciocolata neagra are tendinta de a fi mai putin adictiva si mai satioasa. Ciocolata neagra poate deasemenea creste sensibilitatea la insulina, ceea ce o face mult mai indicata la persoanele cu diabet.
Ar trebui sa cumpar ciocolata pentru diabetici?
Unii pacienti gasesc ciocolata pentru diabetici benefica in controlul glicemiei. Cu toate acestea ciocolata pentru diabetici nu este lipsita de zahar pentru ca indulcitorii folositi poliol, maltitol si sorbitol pot afecta deasemenea glicemia. Poliolul poate avea efecte laxative, problema de mare importanta pentru persoanele cu diabet. Efectul laxativ, insa, poate varia de la persoana la persoana. O alta problema ciocolatei pentru diabetici este pretul, acest tip de ciocolata este mult mai scumpa decat ciocolata normala. Tocmai de aceea multi pacienti considera ciocolata pentru diabetici un aliment cu insuficiente avantaje versus ciocolata normala.