Diabet zaharat tip 1 – noi descoperiri

Cercetatorii au descoperit o legatura intre schimbarile ce se petrec la nivelul florei intestinale si aparitia diabetului zaharat de tip 1. Studiul realizat la Broad Institute of MIT si Harvard, Massachusetts General Hospital, ar putea deschide noi posibilitati de tratament si diagnostic pentru diabetul zaharat de tip 1.

Flora intestinala umana contine trilioane de bacterii si virusi. In ultimii ani, cercetatorii si-au concentrat atentia asupra rolului pe care flora intestinala il poate juca in dezvoltarea anumitor boli. Majoritatea organismelor prezente in flora intestinala sunt inofensive, dar schimbarile ce pot aparea din diverse cauze la acest nivel s-au dovedit a fi legate de anumite boli, inclusiv diabetul zaharat de tip 1.

Cercetatorii doresc sa isi concentreze atentia asupra legaturii dintre diabetul zaharat de tip 1 si schimbarile de la nivelul florei intestinale. Studiul a fost realizat prin analiza a 33 de probe de scaun provenite de la copiii care erau predispusi genetic in a dezvolta diabet zaharat tip 1. Scopul era acela de a strange diabet 1, diabet tip 1, ate legate de flora lor intestinala. Numai un numar mic dintre copii au dezvoltat pe parcursul timpului diabet zaharat tip 1. Cercetatorii au observat ca aceia care au dezvoltat diabet zaharat tip I aveau mai putine specii detectabile in flora intestinala decat ceilalti cu un an inainte de a fi diagnosticati cu diabet zaharat tip 1. Una dintre speciile de bacterii ce lipsea sau avea un numar redus de exemplare are rolul de a pastra starea de sanatate a intestinului, iar numarul bacteriilor asociate cu inflamatia erau in numar mult mai mare. Rezultatul studiului a sugerat o legatura intre inflamatia intestinala si dezvoltarea diabetului zaharat tip 1.

Jessica Dunne, Directorul Discovery Research la JDRF a spus: „Stim deja din alte studii efectuate pe om ca schimbarile de specii din flora intestinala sunt oarecum legate de dezvoltarea diabetului zaharat tip 1. Deasemenea interactiunea dintre retelele de bacterii poate juca un rol important, explicand in acest fel de ce unii oameni dezvolta diabet zaharat tip 1 si de ce altii nu. Acesta este primul studiu ce arata schimbari specifice la nivelul florei intestinale ce poate avea un rol in progresia simptomelor catre diabet zaharat tip 1.”

Studiul a fost publicat in Cell, Host and Microbe.

Sursa Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *