Diabet zaharat

Diabetul zaharat este o afectiune metabolica. Persoanele ce sufera de aceasta boala prezinta un dezechilibru in metabolizarea glucozei (forma sub care circula zaharul in sangele nostru). Pentru a se putea hrani, organismul nostru descompune alimentele ingerate in diversi compusi, care apoi isi urmeaza ciclul firesc. Principala sursa de energie a organismului o reprezinta glucoza. Aceasta este metabolizata in organism cu ajutorul insulinei. In cazul persoanelor cu diabet zaharat, insulina (hormon produs natural de pancreas) fie nu este produsa in cantitati suficiente, fie nu este produsa deloc, fie celulele ce trebuie sa reactioneze eficient la insulina nu o fac. Prin urmare persoanele ce sufera de diabet zaharat au cantitati crescute de zahar in sange.

CUM AFLU DACA AM DIABET

Pentru a determina daca suferiti de diabet zaharat cea mai elocventa analiza este testarea glicemiei, dimineata, inainte de a manca. Daca valorile glicemiei determinate in modul prezentat anterior (pe nemancate) depasesc 125g/dl este posibil sa suferiti de diabet zaharat. Spunem ca este posibil pentru ca atat diabetul zaharat cat si alte afectiuni determina cresterea glicemiei. Insa in cazul in care glicemia este crescuta, este cazul sa vizitati un medic diabetolog – nutritionist.

CATE TIPURI DE DIABET EXISTA

Exista mai multe tipuri de diabet, insa dintre ele mentionam: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 si diabetul gestational.

Diabetul zaharat de tipul 1 este o boala autoimuna, adica o boala in care propriul nostru organism se intoarce impotriva noastra. Dupa cum spuneam anterior metabolizarea glucozei se datoreaza insulinei. Insulina este produsa de celulele beta ale pancreasului. In cazul diabetului zaharat de tip 1, celule beta ale pancreasului sunt atacate si distruse de propriul organism. Fie ca numarul celulor se micsoreaza, fie ca ele dispar in intregime diabetul zaharat isi face simtita prezenta relativ repede in tipul 1. Desi prezinta o frecventa redusa (5 – 10% dintre cazuri) diabetul de tip 1 este deosebit de grav, persoanele afectate de acest tip de diabet sunt dependente de injectia cu insulina si sunt in pericol de moarte in cazul in care nu le este administrata la timp. Moartea lor se produce prin ceto-acidoza diabetica. Simptomele in cazul diabetului de tip 1 sunt: cresterea senzatiei de sete, cresterea mictiunii, senzatie de foame permanenta, pierdere in greutate, tulburari de vedere si oboseala permanenta.

Diabetul zaharat

COMPLICATIILE DIABETULUI

Complicatiile diabetului de tip 1 sunt atat macrovasculare (afectarea vaselor mari) cat si microvasculare (afectarea vaselor mici):

 • in complicatiile macrovasculare sunt implicate vasele mari care iriga creierul, cordul dar si membrele inferioare. Pacientii putand ajunge pana la accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic si oprirea circulatiei la nivelul membrelor inferioare, ceea ce duce la cele mai frecvente cazuri de amputatii;
 • in complicatiile microvasculare se observa afectarea grava a rinichiului ce poate duce pana la insuficienta renala grava (afectiune ce necesita dializarea pacientului sau transplantul renal), afectarea retinei ce poate duce de la degradarea treptata a vederii pana la orbire, dar si afectarea nervilor responsabili de simtul tactil, termic si dureros (pacienti simtind durerea numai in momentul in care aceasta este aproape de pragul maxim).

Diabetul zaharat de tip 2 este responsabil de 90 – 95% din cazurile de diabet, iar debutul sau nu este atat de brusc cum este cel din cazul diabetului de tip 1. El se accentueaza gradual datorita diferitilor factori cum ar fi: varsta inaintata, obezitate, sedentarism, antecedente familiale de diabet, dar si antecedente personale de diabet gestational in cazul femeilor. Simptomele se dezvolta in timp si pot trece neobservate, cele mai frecvente diagnosticari ale diabetului tip 2 fiind facute in urma unui control de rutina, fara ca persoana in cauza sa banuiasca ca sufera de boala. Printre simptome enumeram: oboseala, greata, mictiuni frecvente, sete inexplicabila, pierdere in greutate, tulburari de vedere, infectii (in special urinare) frecvente si vindecari extrem de lente ale plagilor de orice natura. Diabetul zaharat de tip 2 are ca principala cauza rezistenta la insulina in majoritatea cazurilor. Pancreasul produce insulina insa reactia celulara la prezenta insulinei nu este cea dorita, prin urmare celulele beta producatoare de insulina vor fi distruse de organism prin acelasi proces ca cel din diabetul zaharat de tip 1. Diabetul zaharat de tip 2 poate fi tinut sub control cu ajutorul antidiabeticelor orale, dar si prin regim alimetar sarac in glucide. In cazul in care pacientul nu urmeaza tratamentul si nu tine nici regim, boala va avansa, recurgandu-se in ultima instanta la administrarea de insulina injectabila.

Complicatiile diabetului de tip 2 sunt urmatoarele:

 • ateroscleroza (depunerea de placi de aterom la nivelul vaselor);
 • lezarea nervilor (transmiterea intensitatii dureroase fiind extrem de lenta);
 • predispozitia la diferite infectii;
 • boli coronariene;
 • infarctul miocardic;
 • accidente vasculare cerebrale;
 • retinopatia (afectare grava a retinei ce duce la orbire);
 • nefropatia (ducand pana la insuficienta renala grava ce necesita dializa sau transplant);
 • hipertensiune arteriala;
 • infarcte cerebrale.

Diabetul gestational apare numai pe parcursul sarcinii la femeile ce au antecedente familiale de diabet. Femeile ce dezvolta acest tip de diabet au o probabilitate de 20% pana la 50% sa dezvolte boala la o varsta inaintata.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *