Diabetul gestational sau diabetul in sarcina
Diabetul gestational este destul de des intalnitin zilele noastre. Screening-ul pentru diabetul gestational se face cu ajutorul TTGO intre saptamanile 24 si 28 de sarcina.
Sarcina poate sa apara la paciente cunoscute cu diabet zaharat tip 1 sau tip 2 sau poate evidentia o tulburare de glicoreglare la o pacienta care nu se stia cu diabet.
Diabetul gestational ca si termen este utilizat pentru a descrie „orice grad de tulburare de glicoreglare cu debut sau prima recunoastere in timpul sarcinii” (Organizatia Mondiala a Sanatatii).
Screening-ul are indicatie majora la femeile cu risc crescut de a dezvolta diabetul gestational:
- obeze;
- cu istoric de diabet gestational la sarcini anterioare;
- glicozurie persistenta;
- istoric familial de diabet zaharat.
Momentul favorizant pentru a dezvolta diabetul gestational este in saptamanile 24 – 28 de sarcina, insa glicemia bazala trebuie verificata de la prima vizita.
Orice valoare glicemica mai mare de 95 mg/dl trebuie sa atentioneze asupra unui posibil diabet gestational, necesitand efectuarea unui test de toleranta la glucoza.
Diagnosticul in doua etape cuprinde – screening initial (nu e necesara starea a jeun) cu 50 g glucoza administrate oral si determinarea glicemiei la o ora. La femeile cu glicemie peste 140 mg/dl la o ora dupa 50 g glucoza oral se face confirmare prin testul de toleranta la glucoza TTGO.
TTGO cu 75 g glucoza (durata 2 ore):
- glicemie a jeun: 95 mg/dl | 5,3 mmol/l;
- glicemie la 1 ora: 180 mg/dl | 10 mmol/l;
- glicemie la 2 ore: 155 mg/dl | 8,6 mmol/l.
TTGO cu 100 g glucoza (durata 3 ore):
- glicemie a jeun: 95 mg/dl | 5,3 mmol/l;
- glicemie la 1 ora: 180 mg/dl | 10 mmol/l;
- glicemie la 2 ore: 155 mg/dl | 8,6 mmol/l;
- glicemie la 3 ore: 140 mg/dl | 7,8 mmol/l.
Diabetul gestational cade in atributiile medicului de familie care va colabora pe de o parte cu medicul ginecolog, care are in ingrijire gravida, precum si cu medicul diabetolog, atunci cand valoarea glicemiei sau testul de incarcare orala cu glucoza indica valori cu semnificatie pentru diabetul gestational. Diabetul gestational trebuie trimis catre medicul diabetolog pentru confirmare si indicatii terapeutice.
Sarcina la femeia cu diabet este considerata o sarcina cu risc din cauza faptului ca in cazul in care diabetul nu este bine compensat, hiperglicemia importanta si prelungita poate duce la diverse complicatii.
La mama creste riscul de hipertensiune arteriala, preeclampsie, infectii de tract urinar, aparitia sau agravarea complicatiilor cronice ale diabetului zaharat, risc crescut pentru hipolglicemii/cetoacidoze, postpartum, risc de a dezvolta diabet zaharat patent (la femeile cu diabet gestational). Creste mortalitatea perinatala, la fat exista un risc crescut de aparitie a malformatiilor congenitale, macrosomie, hipoglicemie neonatala iar pe termen lung, risc crescut pentru obezitate si alterarea tolerantei la glucoza.
Cel mai bun mijloc de a reduce considerabil riscurile atat pentru copil cat si pentru mama, este de a se consulta cu medicul specialist diabetolog inainte de aparitia sarcinii si de a pregati aceasta sarcina.
Consilierea preconceptiei si aprecierea riscurilor unei sarcini sunt recomandate tuturor femeilor cu diabet zaharat, inclusiv celor cu istoric de diabet gestational intr-o sarcina anterioara si cuprinde:
- educatia specifica femeii cu diabet zaharat pe perioada sarcinii;
- optimizarea controlului glicemic in perioada de preconceptie (HbA1c<6,5%);
- intreruperea medicatiei orale antidiabetice si initierea insulinoterapiei acolo unde se impune;
- optimizarea controlulul tensiunii arteriale (TA<130/80 mmHg);
- intreruperea inhibitorilor enzimei de conversie (IEC) si antagonistilor angiotensinei II;
- renuntarea la statine si fibrati;
- evaluarea functiei renale si examen oftalmologic;
- renuntarea la fumat si la consumul de alcool.
Managementul sarcinii:
- evaluarea complicatiilor initial si in fiecare trimestru;
- recomandari diabetice si incurajarea exercitiului fizic (mers pe jos);
- autocontrol metabolic zilnic (4 determinari), cu adaptarea permanenta a dozelor de insulina;
- tinte terapeutice: HbA1c<6%, glicemie a jeun <105mg/dl, glicemie la 2 ore <130 mg/dl;
- monitorizarea greutatii corporale;
- monitorizarea tensiunii arteriale (TA);
- monitorizare obstetricala.
Nasterea este recomandabila in saptamana 38 de sarcina.
Sursa: Jurnalul Roman de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice