Diabetul prin defect genetic al functiei celulelor beta

Diabetul prin defect genetic al functiei celulelor beta a fost propus de ADA in 1997 si introdus de OMS in 1999 in categoria altor tipuri specifice de diabet, diferite in mod clar de diabetul zaharat tip 1 (autoimun sau idiopatic), dar si de diabetul zaharat tip 2.

Diabetul prin defect genetic al functiei celulelor beta reprezinta acele forme de diabet zaharat asociate cu defecte monogenice ale functiei beta celulare. In cazul acestor tipuri de diabet nu este afectata decat o singura gena, iar acea gena este suficienta pentru a produce imbolnavirea.

Diabetul prin defect genetic al functiei celulelor beta este transmis autosomal dominant si se caracterizeaza prin aparitia unor glicemii moderate sau usor crescute inaintea varstei de 25 de ani.

DIABETUL PRIN DEFECT GENETIC AL FUNCTIEI CELULELOR BETA

Diabetul prin defect genetic al functiei celulelor betaDIABETUL ZAHARAT DE TIP MODY

Denumirea de MODY vine din engleza si inseamna Maturity Onset Diabetes of the Young. Exista mai multe tipuri de MODY in functie de cromozomul afectat si anume:

  • MODY 3 cu afectare la nivelul cromozomului 12, HNF-1alfa;
  • MODY 2 cu afectare la nivelul cromozomului 7, glucokinaza;
  • MODY 1 cu afectare la nivelul cromozomului 20, HNF-4alfa;
  • MODY 4 cu afectare la nivelul cromozomului 13, IPF-1;
  • MODY 5 cu afectare la nivelul cromozomului 17, HNF-1beta;
  • MODY 6 cu afectare la nivelul cromozomului 2, Neuro D1.

Pana in prezent au fost descrise numai 6 anomalii genetice responsabile de aparitia acestui tip de diabet. Diabetul zaharat tip MODY are o prevalenta de 5% din toate cazurile de diabet zaharat cu debut la tanar in populatia generala.

In diabetul zaharat MODY este afectata in primul rand functia celulelor beta, mai exact secretia de insulina. Actiunea insulinei in organism nu este deloc sau este minim afectata.

Caracteristicile generale ale diabetului prin defect genetic al functiei celulelor beta de tip MODY:

  • varsta la diagnostic sub 25 de ani;
  • tabloul clinic moderat sau asimptomatic, fara cetoza;
  • fara necesar de insulina cel putin doi ani sau chiar cinci ani dupa unii autori;
  • transmitere autosomal dominanta, in consecinta rudele de gradul I au acelasi tip de boala.

Este foarte important sa intelegem ca in diabetul prin defect genetic al functiei beta celulare de tip MODY insulinopenia este mai severa ca in diabetul zaharat tip 2 si mai putin severa in comparatie cu diabetul zaharat tip 1, iar insulinorezistenta primara nu este crescuta.

DIABETUL ZAHARAT MITOCONDRIAL

Diabet prin defect genetic al functiei celulelor betaLa fel ca si diabetul zaharat tip MODY, diabetul zaharat mitocondrial presupune o afectare monogenica transmisa autosomal dominant. In general diabetul zaharat mitocondrial se transmite de la mama si se asociaza cu surditate bilaterala.

Diabetul zaharat mitocondrial debuteaza la varste diferite avand un maxim in jurul varstei de 40 de ani. Simptomatologia se agraveaza progresiv prin deteriorarea in timp a functiei insulinosecretorii.

Diabetul zaharat mitocondrial apare cel mai frecvent printr-o mutatie punctiforma in ADN-ul mitocondrial prin substitutia adeninei cu guanina in pozitia 3243 a genei mitocondriale care codifica t-ARNleucina. Este foarte posibil ca aceasta mutatie sa modifice raportul intracelular ADP/ATP si sa reseteze senzorul glicemic al celulei beta pancreatice cum se intampla de altfel si in cazul MODY2 cand este afectata glucokinaza.

DIABETUL ZAHARAT NEONATAL

Diabet prin defect genetic al functiei celulelor betaDiabetul zaharat neonatal este confundat adesea cu diabetul zaharat tip 1, instalat deosebit de precoce, in general in primele trei luni de viata. De notat insa ca majoritatea cazurilor de diabet zaharat tip 1 se diagnosticheaza incepand cu a sasea luna de viata.

Diabetul zaharat neonatal nu prezinta autoimunitatea diabetului zaharat tip 1 si raspunde foarte bine la terapia cu sulfonilureice, iar insulino-terapia poate sa nu fie necesara pe parcursul vietii.

Am vazut mai sus ca atat in cazul diabetului zaharat tip MODY, cat si in diabetul zaharat mitocondrial defectul monogenic aparea la nivelul celulelor secretoare de insulina, in cazul diabetului neonatal insa, defectul monogenic apare la nivelul eliberarii insulinei.

Insulina nu se elibereza eficient nici in timpul cresterii intrauterine ceea ce va avea ca si consecinta o greutate mica la nastere.

Diabetul zaharat neonatal este cauzat de mutatii la nivelul genelor KCNJ11, mai frecvent sau ABCC8 care codifica subunitatea Kir 6.2, respectiv SUR1 de la nivelul canalului K+ATP dependent al celulei beta pancreatice.

DIABETUL ZAHARAT PRIN ALTE DEFECTE GENETICE

Acest tip de diabet se refera la imposibilitatea transformarii proinsulinei in insulina, respectiv la producerea unor molecule anormale de insulina cu scaderea afinitatii fata de receptorul de insulina.

Ambele tipuri de afectari determina o hiperglicemie usoara si se transmit autosomal dominant.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *