Diabetul si raceala

Diabetul este mai greu de controlat atunci cand aveti parte de un episod acut de imbolnavire, fie ca este vorba de o raceala comuna, un disconfort intestinal, o gripa sau ceva mai serios. O boala poate face controlul glicemic aproape imposibil de realizat.

Raspunsul organismului la boala este complex si include eliberarea de diferiti hormoni – iar unii dintre acestia au actiune inversa insulinii sau functioneaza prin cresterea nivelului glicemiei. Acest raspuns la stres natural are implicatii semnificative si poate duce la cresterea periculoasa a glicemiei. Mai mult, daca boala include greata si varsaturi, poate fi foarte dificil sa luati medicamentele antidiabetice.

In general in timpul unei boli, majoritatea expertilor recomanda ajustarea nivelului glicemiei si deasemenea ajustarea dozelor de insulina (daca urmati tratament cu insulina). Este foarte bine sa aveti un plan personalizat notat si pastrat la indemana. Fiti siguri ca notati pe aceiasi hartie si telefoanele dumneavoastra de urgenta.

10 SFATURI PENTRU ZILELE DE BOALA SI MANAGEMENTUL DIABETULUI

  1. Diabet si raceala Faceti-va intotdeauna insulina si luati-va medicamentele antidiabetice. Adesea o doza crescuta de insulina va fi necesara pentru a ajusta rezistenta la insulina. Cu toate acestea, daca varsaturile sau diareea sunt prezente, va recomandam sa reduceti dozele de insulina.
  2. Testati-va glicemia mai frecvent pe parcursul zilei (la fiecare doua sau patru ore) pentru ca valorile glicemice se pot schimba extrem de repede atunci cand sunteti bolnavi.
  3. Daca puteti, continuati sa va alimentati cu cantitatea normala de carbohidrati pe parcursul zilei. Carbohidratii lichizi (cum ar fi bauturile energizante) pot substitui mancarea solida.
  4. Daca nu puteti manca, incercati sa consumati cel putin 15 grame de carbohidrati prin suc sau cola in fiecare ora.
  5. Daca glicemia este peste 240 mg/dl (13.3 mmol/l), consumati mai multe lichide ce nu contin carbohidrati, cum ar fi apa sau bauturile fara zahar.
  6. Daca urmati tratament cu insulina, verificati cetonemia la fiecare patru – sase ore, mai ales daca glicemia este mai mare de 240 mg/dl (13.3 mmol/l). Sunati medicul diabetolog daca observati o concentratie moderata sau mare de cetone in urina.
  7. Trebuie sa cunoasteti simptomele de cetoacidoza diabetica: durere abdominala, varsaturi, respiratie rapida, halena cu miros de mere acrite, moleseala severa.
  8. Trebuie sa cunoasteti simptomele de deshidratare: gura uscata si urina foarte galbena sau inchisa la culoare.
  9. Daca prezentati semne de cetoacidoza diabetica sau deshidratare sau daca aveti glicemia peste 240 mg/dl (13.3 mmol/l) pentru mai mult de 24 de ore sau daca experimentati hipoglicemie ce persista, sunati de urgenta medicul diabetolog.
  10. Asigurati-va ca nu sunteti singuri, atunci cand va simtiti rau. Daca locuiti singuri, rugati un vecin sau o ruda sa stea cu dumneavoastra sau sa va verifice starea frecvent.

ALIMENTE PE CARE SA LE AVETI LA INDEMANA IN CAZ DE BOALA

  • supe limpezi;
  • bauturi energizante;
  • lapte;
  • suc de fructe;
  • gelatina;
  • covrigei sarati;
  • covrigei graham;
  • acadele.

Utilizati aceste informatii pentru a fi pregatiti data viitoare cand nu va simtiti bine. Faceti-va timp sa realizati un plan personalizat impreuna cu medicul diabetolog pentru a va mentine glicemia in tinte atunci cand un episod acut isi face aparitia.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *