Diabetul tip 1 mai aproape de vindecare

Cercetarile in diabetul tip 1 isi continua intensitatea si aproape in fiecare luna apare un nou medicament ce poate duce la vindecare.

De curand un nou medicament a dovedit ca poate creste secretia de insulina si numarul de celule beta, ajutand la incetinirea progresiei diabetului de tip 1 la soareci.

Cercetatorii de la Universitatea din Sevilia afirma ca medicamentul BL001 a avut un impact pozitiv atunci cand a fost testat pe soareci si insule umane.

DIABETUL TIP 1 SI BL001

Medicamentul vizeaza o proteina numita LRH-1, gasita in celulele pancreatice, despre care se stie ca protejeaza celulele beta care produc insulina si reduce inflamatia.

In acest nou studiu pe soareci carora li s-au administrat efecte asemanatoare diabetului de tip 1, medicamentul a redus atacul autoimun si a amplificat numarul de celule imunitare protectoare cunoscute ca Tregs in soareci.

Intr-un studiu separat pe adulti cu diabet tip 2, BL001 a impiedicat de asemenea reducerea numarului de celule beta, cercetatorii speculand ca acest lucru se datoreaza celulelor alfa din pancreasul ce au fost transformate in celule beta.

Diabetul tip 1 mai aproape de vindecareCercetatorii spun ca rezultatele ar putea ajuta la dezvoltarea unui nou tip de tratament regenerator, care ar putea preveni sau chiar vindeca diabetul de tip 1.

Efectul inhibitor al medicamentului asupra sistemului imunitar, actiunea sa tolerogenica si efectele sale asupra supravietuirii si regenerarii celulelor beta se combina pentru a obtine  efectele benefice observate in modelele rozatoarelor.”, au spus cercetatorii.

„Medicamentul reduce, de asemenea, distrugerea celulelor beta din insulele Langerhans la pacientii cu diabet zaharat tip 2 si imbunatateste secretia de insulina, precum si supravietuirea celulelor beta.”

Scopul este acum de a se continua cercetarea. Sunt necesare explorari suplimentare pentru a se observa daca acest medicament functioneaza cu succes la oamenii care sufera de diabet zaharat tip 1.

Constatarile au aparut online in revista Nature.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *