Diabetul zaharat gestational

Diabetul zaharat gestational reprezinta diabetul dezvoltat pe parcursul sarcinii. Diabetul zaharat gestational nu trebuie confundat cu sarcina la o femeie diabetica. Diabetul zaharat gestational se poate dezvolta pe parcursul sarcinii la femeile ce nu sufereau de diabet zaharat anterior sarcinii.

Diabetul zaharat gestationalDIABETUL ZAHARAT GESTATIONAL

Se considera ca diabetul zaharat gestational complica circa 7% din sarcinii si se adminte ca diagnostic corect de diabet zaharat gestational, diabetul ce apare in trimestrul al treilea de sarcina si anume intre 24 si 28 de saptamani de sarcina.

In mod normal in evolutia diabetului gestational se observa o scadere a glicemiei pe parcursul trimestrului I si II de sarcina, urmand ca in ultimul trimestru de sarcina toleranta la glucoza sa se deterioreze progresiv.

Se recomanda efectuarea unui test de toleranta la glucoza sistematic la toate gravidele intre 24 si 28 de saptamani.

In cazul in care se observa valori glicemice crescute in primul trimestru de sarcina, nu este vorba despre diabet gestational, ci este vorba despre diabet zaharat preexistent sarcinii si care nu a fost diagnosticat anterior. Si in acest caz se recomanda efectuarea unui test de toleranta la glucoza.

CINE PREZINTA RISC DE DIABET ZAHARAT GESTATIONAL?

Diabetul zaharat gestationalExista categorii de populatie ce prezinta un risc crescut de diabet zaharat gestational, dar si de diabet zaharat anterior sarcinii, iar la aceste persoane se recomanda efectuarea unui test de toleranta la glucoza inca din primul trimestru de sarcina.

Persoanele cu risc crescut pentru diabet zaharat gestational sunt:

 • femeile peste 30 de ani;
 • femeile cu toleranta alterata la glucoza anterioara sarcinii;
 • femeile cu feti macrosomi la nasterile anterioare;
 • femeile ce provin din grupuri etnice cu risc crescut:
  • hispanice;
  • afroamericane;
  • indiene americane;
  • asiatice;
  • unele populatii din insulele Pacificului.

Dupa nasterea fatului, femeile trebuie urmarite in continuare, iar reluarea unui test de toleranta la glucoza se recomanda dupa trecerea a sase luni de la nastere.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *