Diabetul zaharat si caldura
Diabetul zaharat si caldura nu merg neaparat impreuna, in cele ce urmeaza va aratam cum influenteaza caldura diabetul.
Fie ca mergeti in vacanta sau pur si simplu petreceti ceva timp afara din casa in caldura, temperatura ridicata si umiditatea au o influenta importanta asupra persoanelor cu afectiuni cronice ca diabetul.
Aceasta situatie poate fi partial explicata prin cresterea activitatii fizice la temperaturi ridicate, insa nu exista nicio indoiala ca diabetul si caldura nu merg neaparat impreuna.
DIABETUL ZAHARAT SI CALDURA – CE PROBLEME POT APAREA?
Deshidratarea poate fi una dintre problemele ce pot aparea la temperaturi ridicate. Cu cat glicemia este mai ridicata, cu atat riscul de deshidratare este mai mare.
Persoanele cu diabet zaharat trebuie sa creasca consumul de lichide si trebuie sa bea apa in mod regulat pe timpul zilei.
Una dintre principalele probleme atunci cand vorbim despre diabetul zaharat si caldura este cresterea glicemiei, dar si scaderea glicemiei (hiperglicemie sau hipoglicemie).
DIABETUL ZAHARAT SI CALDURA – CE RISC DE HIPOGLICEMIE EXISTA?
Caldura poate creste riscul de hipoglicemie pentru cei care se afla in tratament hipoglicemiant.
Centrul de diabet Joslin spune ca metabolismul organismului creste la temperaturi si umiditate ridicata, iar aceasta poate duce la hipoglicemie.
Hipoglicemia poate fi observata mai greu la temperaturi ridicate.
Nu fiti temptati sa treceti peste simptomele de hipoglicemie (transpiratii si oboseala) la temperaturi ridicate.
Aveti grija atunci cand conduceti si testati-va glicemia inainte si dupa fiecare calatorie. Opriti-va in mod regulat pentru a va testa glicemia, in cazul in care faceti o calatorie mai lunga.
Pentru a preveni hipoglicemia, fiti pregatiti sa va testati glicemia mai des, mai ales daca luati parte la o activitate fizica in caldura.
Tineti la indemana o sursa de carbohidrati, ca tablete cu glucoza.
Deasemenea este posibil sa ajustati nivelul de insulina pe parcursul schimbarilor de temperatura. Daca experimentati hipoglicemie sau hiperglicemie si aveti nevoie de sfaturi legate de ajustarea ei, discutati cu medicul diabetolog.
DIABETUL ZAHARAT SI CALDURA – CE SIMPTOME DE EPUIZARE SUNT?
Diabeticii au un risc mai mare de epuizare din cauza caldurii. Acest tip de epuizare poate aparea daca va este foarte cald si pierdeti multa apa, dar si multe saruri din organism.
Simptomele de epuizare includ:
- transpiratii mai abundente;
- ameteala;
- crampe musculare;
- piele deshidratata;
- durere de cap;
- palpitatii;
- greata.
In cazul in care aceste simptome apar, este bine sa va retrageti din soare si sa beti multa apa.
DIABETUL ZAHARAT SI CALDURA – CUM ESTE MEDICATIA AFECTATA?
Atunci cand aveti la dumneavoastra medicamente antidiabetice trebuie sa le pastrati la rece. Insulina spre exemplu, nu trebuie lasata in caldura verii.
Nu lasati insulina direct in lumina soarelui, tineti insulina in portofele refrigerante speciale.
DIABETUL ZAHARAT SI CALDURA – TESTAREA GLICEMIEI
Testele de glicemie sunt sensibile la temperatura ridicata. Testati-va glicemia intr-un loc racoros si umbros. Nu lasati testele de glicemie la soare.
Daca stiti regulile, nu aveti de ce sa va feriti de placerea de a sta la soare.
CE SPUN DIABETICII DESPRE PROBLEME LEGATE DE CALDURA
Domnul Stuartclose:
Ei, bine, se intampla din nou, de indata ce vremea se face mai frumoasa, glicemia mea creste. In mod normal am o glicemie intre 120 si 146 mg/dl, insa astazi odata cu cresterea temperaturii am ajuns la o glicemie de 235 – 272 mg/dl. Medicul meu diabetolog spune ca nu tolerez bine caldura – mai are cineva aceste simptome?
Doamna Cugila:
Caldura si lipsa alimentatiei pot fi motive de hipoglicemie pentru oricare dintre noi, corpul utilizeaza glucoza din depozite. Atunci cand va simtiti ciudat, inseamna ca organismul incearca sa va avertizeze … am nevoie de mancare, benzina din rezervor este pe terminate.
Doamna Leather_Ferret:
Eu urmez tratament cu Lantus (35 de unitati/zi) si NovoRapid 30-40 unitati in functie de cat mananc. Dupa cateva saptamani de caldura, ma straduiesc sa ajung la o glicemie de 164 – 182 mg/dl. Indiferent de cata insulina imi administrez nu pot scadea glicemia. De obicei nu depasesc o medie de 128 mg/dl zilnic. Dupa ceva timp, totusi, mi-am aruncat pen-urile vechi si am inceput unele noi din frigider. Acum imi pastrez si pen-urile ce le utilizez pentru injectare tot in frigider. Rezultate imediate – situatia a revenit la normal. Mai este cineva cu aceiasi problema?
Domnul Phoenix:
Utilizez mult mai putina insulina atunci cand e cald afara, in aceasta dupa-amiaza mi-am oprit pompa de insulina in timp ce munceam in gradina la +30 grade Celsius si aveam glicemia sub 72 mg/dl.
Doamna SophiaW:
Nu am observat sa existe o diferenta la fetita mea. A avut cateva hipoglicemii acum cateva saptamani cand a inceput incalzirea temperaturii, insa se pare ca situatia s-a stabilizat. Se poate intampla asta din cauza ca se joaca mai mult ca de obicei in parc alaturi de ceilalti copii?
Sursa: Diabetes UK