Diabetul zaharat tip 1 si scaderea in greutate

In diabetul zaharat tip 1, organismul nu raspunde in mod automat la fiecare masa prin eliberarea de insulina. Prin urmare insulina trebuie administrata manual prin injectii sau doze bolus cu ajutorul pompelor de insulina.

Daca incercati sa scadeti in greutate, administrarea manuala de insulina va poate oferit un avantaj, intr-un fel, pentru ca va ajuta sa realizati exact de cata insulina aveti nevoie in fiecare zi.

Persoanele care nu sufera de diabet zaharat tip 1 nu au de unde sa stie cata insulina au in corp. O regula de aur suna astfel: cu cat va administrati mai multa insulina zilnic, cu atat exista o sansa mai mare sa va ingrasati.

MAI PUTINA INSULINA ADMINISTRATA, MAI PUTINE SANSE DE CRESTERE IN GREUTATE

Diabetul zaharat tip 1 si scaderea in greutateSa luam un exemplu: Ioana si Maria. Ele sufera de diabet zaharat tip 1 si au cam aceiasi inaltime si greutate. Ioana isi administreaza 50 de unitati de insulina pe zi, iar Maria isi administreaza 100 de unitati de insulina pe zi.

Vorbind la modul general, este mai de asteptat ca Ioana sa isi pastreze mai bine greutatea, decat Maria. Asadar, in cazul in care doriti sa scadeti in greutate, trebuie in primul rand sa va modificati dieta in asa fel incat sa nu trebuiasca sa va administrati la fel de multa insulina pentru a va controla glicemia.

ATENTIE: Trebuie sa mentionam si sa va avertizam ca reducerea cantitatii de insulina administrata nu se face cu permiterea cresterii glicemiei, ci cu modificarea dietei. Daca reduceti numarul de unitati de insulina, insa va pastrati aceleasi obiceiuri alimentare, glicemia va creste si veti fi predispusi la complicatii. Hiperglicemia creste riscul de probleme de sanatate mult mai grave precum retinopatia, neuropatia si nefropatia.

CUM SA REDUC INSULINA IN SIGURANTA

Exista mai multe moduri in care puteti reduce consumul de insulina intr-un mod sigur:

  • Consum redus de carbohidrati;
  • Consum redus de proteine – in cazul in care consumati multe proteine;
  • Cresterea activitatii fizice;
  • Reducerea gustarilor.

Dintre toate cele mentionate mai sus, reducerea consumului de carbohidrati are cel mai bun efect.

Reducerea dozei de insulina este recomandata numai daca sunteti siguri ca va puteti ajusta singuri doza de insulina. Daca nu sunteti siguri, vorbiti cu medicul diabetolog, acesta va decide daca dozele de insulina trebuie sau nu trebuie sa fie ajustate.

REDUCETI CONSUMUL DE CARBOHIDRATI

Daca puteti reduce consumul de carbohidrati, trebuie sa puteti reduce doza de insulina, cu toate acestea, inarmati-va cu rabdare.

Retineti ca doza de insulina bazala trebuie sa fie ajustata atunci cand urmati o dieta saraca in carbohidrati, asadar va fi nevoie sa discutati cu medicul diabetolog despre aceasta.

REDUCETI CONSUMUL DE PROTEINE

Unele persoane se pot lupta cu scaderea in greutate atunci cand urmeaza o dieta saraca in carbohidrati, daca dieta lor contine multe proteine. In cazul in care consumati o cantitate crescuta de carne, de exemplu, va trebui sa inlocuiti o parte din carne cu alimente bogate in grasimi si sarace in proteine.

CRESTETI ACTIVITATEA FIZICA

Daca va obisnuiti sa faceti effort fizic regulat, va trebui sa va reduceti dozele de insulina. Iesiti la plimbare dupa fiecare masa pentru a regla glicemia. Aveti grija sa reduceti doza de insulina atunci cand iesiti la plimbare.

Diabetul zaharat tip 1 si scaderea in greutateInsulina bazala poate fi redusa in avans, daca stiti ca veti face exercitiu fizic intens pe parcursul celor 24 de ore ce vor urma. In cazul in care utilizati o pompa de insulina, puteti reduce sau chiar suspenda doza bazala inainte sau in timpul exercitiului pentru a preveni hipoglicemia.

Puteti incerca sa faceti un exercitiu fizic intens de circa 10 secunde inainte de a incepe exercitiul fizic, in loc sa va alimentati cu carbohidrati.

Exercitiul fizic intens de 10 secunde, va determina ficatul sa creasca nivelul glicemiei in urmatoarele 15 minute. Verificati-va glicemia dupa 15 minute pentru a va asigura ca efectul a functionat. Va recomandam sa utilizati un glucometru in loc de un senzor de glicemie pentru ca in general acestia au o intarziere de 10 minute.

REDUCETI GUSTARILE

Gustarile frecvente reprezinta un obicei prost pentru fiecare dintre noi. Reducerea gustarilor poate fi realizata cu multa vointa si cu increderea ca nu aveti nevoie de o gustare.

Foamea vine in mod tipic in valuri si adesea, atunci cand simtiti nevoia unei gustari, daca asteptati circa 20 de minute veti observa ca impulsul de a manca a trecut.

Este o idee buna sa va apucati de treaba sau sa faceti putin exercitiu fizic pentru a va distrage mintea de la gustare. Aveti insa grija ca senzatia de foame poate cateodata sa fie provocata de scaderea glicemiei. Daca va scade glicemia in mod regulat dupa masa, va trebui sa ajustati doza de insulina.

REDUCETI INSULINA BAZALA GRADUAL

Diabetul zaharat tip 1 si scaderea in greutateSe pare ca majoritatea oamenilor nu necesita mai mult de 24 de unitati de insulina pe zi. Cu toate acestea, daca aveti insulino-rezistenta, va trebui sa va administrati o doza mai mare de insulina bazala, pe care va trebui sa o reduceti gradual.

Mentinerea unei diete sarace in carbohidrati ar trebui sa va ajute in acest sens. Tineti minte ca este nevoie de timp pentru ca aceasta sa functioneze, asadar nu va motivati cu asteptari prea mari, prea repede.

Deasemenea, in cazul in care raciti sau va imbolnaviti nu uitati ca nevoia de insulina creste, asadar va trebui sa cresteti temporar nivelul de insulina bazala pentru a va mentine glicemia intre limite.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *