Diagnostic gresit de diabet zaharat tip 2

Ati putea primi un diagnostic gresit de diabet zaharat tip 2? Conform unui rezumat a 12 studii publicat in jurnalul Diabetologia se pare ca da. Anemia, o boala in care sangele nu are suficiente celule rosi (din cauza lipsei de fier de cele mai multe ori), dar si carenta de fier pot creste nivelul hemoglobinei glicate (HbA1c), asadar puteti primi in mod cert un diagnostic gresit de diabet zaharat tip 2.

Dr. Emma English de la Universitatea din Nottingham si colegii sai au descoperit ca anemia poate duce la un diagnostic gresit de diabet zaharat tip 2 ce se bazeaza pe HbA1c, atunci cand glicemia este normala.

Astazi, masurarea HbA1c reprezinta un test universal pe care medicii in folosesc pentru a-si diagnostica pacientii cu diabet zaharat tip 2. Mai mult, atat Organizatia Mondiala a Sanatatii cat si Asociatia Americana de Diabet recomanda dozarea hemoglobinei glicozilate in diagnosticul diabetului zaharat tip 2.

Diagnostic gresit

Acest test poate deveni problematic daca se descopera ca deficienta de fier si anemia joaca un rol important in nivelul HbA1c, mai ales pentru ca anemia este o boala extrem de raspandita in populatia generala. Femeile aflate in premenopauza prezinta in mod particular anemie, 29% din femeile negravide din intreaga lume au anemie.

Asadar avand in vedere o rata atat de mare a anemiei si a carentei de fier, este posibil sa se reevalueze utilizarea hemoglobinei glicozilate in diagnosticul diabetului zaharat de tip 2, mai ales atunci cand 29.1 milioane de oameni din Statele Unite au fost diagnosticati cu aceasta forma de diabet zaharat.

„HbA1c este foarte probabil afectata de deficienta de fier si de anemia prin deficienta de fier in sensul cresterii sale in cazul acestor boli. Aceasta poate genera confuzie atunci cand diagnosticul diabetului zaharat se bazeaza pe HbA1c”, conform cercetatorilor.

Sursa: Diabetic Connect

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *