Diareea si diabetul – Tratament si preventie

Diareea si diabetul par a fi legate, chiar daca aceasta complicatie este mai putin cunoscuta. Oricare din noi, fie ca avem sau nu diabet, putem experimenta diareea, insa aceasta poate fi un rezultat direct al diabetului in cazul anumitor persoane.

Cunoscuta si sub numele de „diaree diabetica”, diareea in diabet reprezinta una din complicatiile mai putin cunoscute, insa ea poate fi destul de greu de tinut sub control.

Se estimeaza ca circa 22% din persoanele care se lupta cu diabetul zaharat, experimenteaza frecvent diaree.

CUM PRODUCE DIABETUL DIAREEA?

Diareea diabetica este rezultatul unui control glicemic precar pentru o perioada lunga. Hiperglicemia cronica distruge nervii si in principal functionarea colonului, a intestinului subtire si a stomacului. Aceasta complicatie poarta denumirea de neuropatie.

Multe complicatii gastrointestinale ale diabetului par a fi legate de functionarea precara a nervilor de la nivelul intestinal.

Atunci cand fibrele nervoase de la nivelul sistemului digestiv sunt distruse, poate aparea constipatia sau diareea (adesea ambele) in momente diferite. Unii nervi stimuleaza miscarea, alti nervi ajuta la incetinirea miscarilor intestinale.

Diareea poate fi ocazionala sau poate persista timp de cateva luni, urmand ca apoi sa dispara pentru cateva luni. Fazele de diaree pot alterna cu fazele de constipatie.

Alta cauza posibila de diaree diabetica este consumul regulat de indulcitori artificiali al persoanelor ce sufera de diabet zaharat. Indulcitorii artificiali sunt cunoscuti pentru potentialul lor laxativ.

DIAGNOSTICUL DE DIAREE DIABETICA

Nu exista un mod mai simplu pentru a determina daca simptomele dumneavoastra sunt legate de distructia nervilor sau de alte cauze.

Daca suspectati ca diareea este direct legata de diabet, faceti o programare la medicul diabetolog si mentineti un jurnal amanuntit pentru o saptamana sau chiar doua unde va notati frecventa si severitatea miscarilor intestinale.

In functie de rezultate, medicul va poate trimite catre un specialist gastroenterolog pentru investigatii mai amanuntite.

OPTIUNI DE TRATAMENT PENTRU DIAREEA CRONICA

In primul rand, discutia cu medicul diabetolog va poate imbunatatii glicemia. Odata glicemia reglata puteti trata cu succes diareea.

Fara sa va reglati glicemia, veti experimenta in continuare distrugerea nervilor de la nivelul intestinal (dar si de la nivelul intregului organism) si veti continua sa experimentati simptome neplacute.

In al doilea rand, medicul va poate da sfaturi legate de modul in care puteti modifica obiceiurile alimentare mai putin sanatoase. Este posibil sa fie nevoie sa mancati mai multe fibre sau mai putine fibre, sa beti mai multa apa sau sa includeti mai multe sau mai putine legume in dieta.

In al treilea rand, exista medicamente specifice ce pot fi utilizate pentru a ajuta pacientii sa combata efectele distructiei nervoase si sa elimine puseele de diaree.

ALTE CAUZE POSIBILE DE DIAREE DIABETICA

Pe langa neuropatia de la nivelul colonului, mai sunt cateva lucruri de luat in considerare atunci cand evaluati cauza potentiala de disconfort intestinal.

Metformin

Metformin este unul din cele mai folosite medicamente antidiabetice din intreaga lume. El reprezinta prima linie de tratament pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2. Se cunoaste insa ca metformin poate sa va produca disconfort intestinal.

De altfel, necesitatea de a fugi la baie in mod frecvent in timpul tratamentului cu metformin este unul din motivele pe care multi pacienti le invoca atunci cand doresc sa renunte la tratamentul cu metformin.

Primul pas pe care il puteti face atunci cand in mod cert diareea este produsa de metformin, este sa discutati cu medicul diabetolog si sa incercati o varianta cu eliberare prelungita.

O dieta bogata in alcooli zaharici din produsele sarace in carbohidrati

Daca cititi multe despre batoanele cu continut sarac in carbohidrati, bomboane, inghetata si alte produse procesate care utilizeaza alcooli zaharici ca indulcitori, nu fiti surprinsi daca mergeti mai frecvent la toaleta.

Alcooli zaharici au proprietati laxative. In timp ce multe persoane pot consuma alcooli zaharici fara un prea mare deranj intestinal, majoritatea oamenilor vor descoperi ca acestia le produc crampe, gaze si diaree.

Fiecare are o toleranta diferita la alcoolii zaharici. Abordati acest tip de produse cu atentie si notati-va modul in care organismul dumneavoastra raspunde la tipurile diferite de alcooli zaharici si la cat de des ii consumati.

Boala celiaca sau intoleranta la gluten

Chiar daca nu este la fel de comuna ca alte afectiuni, care adesea acompaniaza diabetul, boala Celiaca sau intoleranta la gluten este extrem de frecventa atunci cand vorbim despre diabetici.

Asadar in cazul in care suferiti de diabet si de diaree, intoleranta la gluten este o afectiune care trebuie luata in calcul.

Boala Celiaca este o afectiune autoimuna, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar incepe sa isi atace propriul organism atunci cand glutenul este prezent in alimentatie. Testarea pentru boala Celiaca poate fi facuta usor, printr-o analiza de sange. Nu adoptati o dieta saraca in gluten daca nu ati facut acest test. Daca faceti testul si deja urmati o dieta fara gluten, testul va iesi fals negativ.

Intoleranta la gluten se comporta mai mult ca o alergie. Atunci cand consumati gluten, va simtiti rau din mai multe puncte de vedere. Pe langa analizele specifice, puteti testa daca aveti intoleranta la gluten, indepartand orice aliment cu gluten din alimentatie pentru cel putin 3 saptamani. In acest fel veti observa daca simptomele au disparut, deasemenea puteti observa daca acestea au reaparut in cazul reintroducerii glutenului in dieta.

Simptomele pot fi: durere de cap, balonari, gaze, oboseala, diaree, depresie, probleme la nivelul pielii (eczeme, acnee etc), scadere in greutate, constipatie sau scaune urat mirositoare.

Diverse infectii ale tractului gastro-intestinal

Persoanele cu diabet a caror glicemie este in mod constant mare au un risc crescut de infectii. Acest risc de infectie este in mod direct legat de cresterea glicemiilor.

Anumite bacterii, dar si anumiti fungi sunt necesare organismului, insa atunci cand glicemia este in mod constant mare, glucoza in exces determina cresterea exagerata a acestora.

Cel mai probabil, dupa ce sunteti examinati de doctor, vi se vor prescrie medicamente specifice pentru a combate infectia.

Din fericire, tratamentul este in general foarte eficient si poate rezolva majoritatea infectiilor in cateva zile, maxim intr-o saptamana. Cu toate acestea, tineti minte ca o parte a planului de tratament trebuie sa includa si imbunatatirea nivelului glicemiei. Daca nu veti regla glicemia, in mod sigur o alta infectie va aparea.

Sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil pare sa fie mai comun in cazul pacientilor cu diabet, insa poate aparea la oricare din noi.

Simptomele intestinului iritabil pot include:

  • durere continua abdominala;
  • modificari frecvente ale scaunului (diaree, constipatie sau ambele);
  • disconfort dupa masa (fara sa puteti specifica un anumit aliment);
  • balonare si gaze;
  • somn dificil din cauza disconfortului general.

Testarea pentru un diagnostic corect de intestin iritabil este dificila. De regula, diagnosticul se pune prin excluderea celorlalte cauze printre care mentionam intoleranta la gluten sau boala Celiaca. La persoanele cu diabet zaharat, distructia nervilor de la nivelul colonului si a intestinului subtire va fi luata in considerare.

Diagnosticul de intestin iritabil se pune prin excluderea celorlalte afectiuni.

Tratamentul intestinului iritabil poate include medicamente pentru constipatie sau pentru diaree, insa in principal va trebui sa va notati alimentele care va produc cel mai mare disconfort. Deasemenea puteti lua in calcul excluderea glutenului din dieta, mai ales pentru ca acesta genereaza o inflamatie considerabila. Excluderea alimentelor procesate din dieta este deasemenea de luat in considerare.

Probioticele pot deasemenea imbunatatii functia intestinala.

Trebuie sa stiti ca si stresul joaca un rol important in sindromul intestinului iritabil. Daca sunteti foarte stresati, puteti lua in calcul si stresul ca o posibila cauza de disconfort intestinal. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va ajuta ca cateva medicamente potrivite pentru reducerea anxietatii legate de stres.

CATIVA PASI SIMPLI PENTRU A VA IMBUNATATII SANATATEA DIGESTIVA

Problemele digestive la persoanele cu diabet zaharat sunt comune – insa puteti face foarte multe pentru a le preveni si pentru a va proteja. Puteti incepe prin a va imbunatati glicemia, a manca o dieta ce consta in alimente integrale si a face exercitiu fizic regulat.

Nu uitati sa renuntati la tigari si sa consumati bauturi alcoolice de cateva ori pe saptamana, nu in fiecare noapte.

Ca multe din aspectele legate de diabet, imbunatatirea si protejarea digestie se rezuma la schimbarea unor obiceiuri simple de zi de zi.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *